Romania, locul 24 in Europa privind calitatea sistemului fiscal pentru investitii de capital privat

Joi, 05 Februarie 2009, ora 15:50
2175 citiri
Romania, locul 24 in Europa privind calitatea sistemului fiscal pentru investitii de capital privat

Romania s-a clasat pe locul 24 din 27 tari europene participante la un sondaj care evalueaza cat de favorabil este sistemul fiscal si juridic pentru fondurile de investitii de capital de risc si privat, realizat de Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital (EVCA) impreuna cu KPMG.

"Rezultatele acestui studiu sunt interesante deoarece demonstreaza ca multe tari, care in mod traditional sunt considerate ca au impozite ridicate, asigura un mediu care incurajeaza investitiile de tip venture capital si private equity. Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum este Romania, cu rate reduse ale impozitului pe profit si impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine", a declarat, intr-un comunicat, Valentin Tic, partener pentru taxe la KPMG Romania.


Sondajul a fost realizat de EVCA impreuna cu Serviciile Fiscale pentru Fuziuni si Achizitii din cadrul companiei de audit KPMG, in ultimul trimestru al anului 2008, cu scopul de a stabili cat de favorabil este sistemul fiscal si juridic pentru fondurile de investitii de capital de risc (venture capital) si capital privat (private quity). Sondajul a urmarit sa faca o analiza fiscala si legala comparativa, precum si sa promoveze cel mai eficient cadrul fiscal si juridic pentru aceste tipuri de investitii pe o piata europeana integrata.


Tarile incluse in analiza sunt clasificate pe o scara de la 1 la 3, respectiv cel mai ridicat si mai scazut punctaj.
Romania a fost inclusa in studiul EVCA pentru a doua oara, obtinand un scor de 2,27 puncte, dar a urcat in clasamentul statelor europene si nu se mai plaseaza pe ultimul loc. In 2006, Romania a obtinut un punctaj de 2,35 puncte si s-a situat pe ultima pozitie a topului format atunci din 25 de state, precizeaza Mediafax


"Este esential ca autoritatile sa demonstreze ca Romania, care face parte dintr-o piata emergenta si este un membru relativ nou al Uniunii Europene, este pregatita sa faca fata provocarilor
cauzate de criza financiara precum si sa recupereze o parte din intarzierile din perioada tranzitiei, promovand politici si strategii clare, coerente si durabile pe termen lung, asigurand continuitatea si transparenta in abordarea adoptata fata de investitorii in private equity si prin alinierea la tendinta de dezvoltare a mediului fiscal si juridic european", considera Daniela Nemoianu Istocescu, partner in cadrul KPMG Romania.
Raportul arata ca in Romania au existat unele imbunatatiri usoare, dar statul continua sa fie afectat de reglementarile negative pentru fondurile de pensii, de un mediu fiscal dificil si de faptul ca legislatia nu face nicio referire la capitalul privat si de risc.


Mediul actual este in mod evident nefavorabil pentru acest tip de capital, in contextul in care legislatia este vaga in privinta acestor tipuri de investitii, iar companiile interesate sunt afectate de incertitudine.
In plus, companiile de investitii ar putea beneficia de mai multe stimulente fiscale in domeniul cercetarii si dezvoltarii, iar legislatia actuala privind distribuirea profitului continua sa fie neclara.
Referitor la regimul pensiilor private, Romania a obtinut un punctaj de 2,5 puncte, in contextul in care legislatia nu permite administratorilor de pensii sa investeasca in fondurile de capital privat si de risc locale sau europene.
"Legislatia romaneasca este foarte controversata in privinta investitiilor de capital privat si de risc a companiilor de asigurari. (...) Companiile de asigurari nu sunt subiectul altor restrictii cantitative si calitative, altele decat cele definite in legislatia europeana, privind investitiile de capital privat si de risc in Romania sau Europa", potrivit raportului KPMG.
Romania a obtinut un punct pe segmentul companiilor de asigurari, dar trei puncte pentru structurile de fond si stimulentele fiscale.


"Structurile de fond au fost excluse din analiza in acest studiu, intrucat nici politicienii, nici cei care aplica nu utilizeaza structura existenta, care se pare ca nu este potrivita pentru investitiile de capital privat si de risc. Romania nu furnizeaza niciun stimulent sau o reducere a taxelor pentru a incuraja investitiile de capital privat sau de risc", se mai precizeaza in raportul KPMG.
In plus, studiul arata ca Romania nu ofera o schema fiscala specifica pentru sprijinirea companiilor "tinere si inovative" in primele faze de dezvoltare.
Un plus pentru Romania il reprezinta rata de impozitare a profitului companiilor de 16%, care se situeaza sub media europeana de 24%. In plus, mai exista o taxa special pentru microintreprinderi, care au posibilitatea de a alege sa plateasca 2,5% din cifra de afaceri. Totusi, rata de impozitare pentru microintreprinderi se va majora in 2009 la 3% din cifra de afaceri.
In clasament, Franta s-a clasat pe locul intai, obtinand cel mai ridicat punctaj, de 1,23, fiind urmata de Irlanda (1,32 puncte) si Belgia (1,33 puncte). Studiul a aratat ca diferentele dintre cele mai favorabile si cele mai putin favorabile sisteme juridice si fiscale din Europa sunt mai mari decat in anii precedenti.


O alta constatare importanta a fost ca in timp ce majoritatea statelor membre UE asigura o structura locala adecvata pentru fondurile de investitii de private equity si venture capital, atragerea transfrontaliera de fonduri trebuie sa faca fata mai multor bariere.
Capitalul de risc reprezinta capitalul pus la dispozitia intreprinderii pe termen lung si fara garantii (adica numai in baza unui plan de afaceri si a perspectivelor de profit ale intreprinderii). Acest capital poate fi de folos mai ales intreprinderilor care nu sunt cotate la bursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#capital, #companie, #investitii, #privat , #Capital