Romania, locul doi in lume dupa usurinta cu care se infiinteaza o societate cu capital strain

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 13:22
1247 citiri
Romania, locul doi in lume dupa usurinta cu care se infiinteaza o societate cu capital strain

Romania ocupa locul doi in lume dupa usurinta cu care se infiinteaza o societate cu raspundere limitata cu capital strain, dupa Slovacia, in conditiile in care acest proces necesita sapte proceduri si 11 zile, potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Mondiala si citat de Mediafax.

Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina, care evalueaza regimurile de reglementare pentru a intemeia o afacere, este de 89,5 in Romania si de 92,1 in Slovacia, in conditiile in care maximul este 100.

La polul opus fata de Romania si Slovacia, se gasesc state precum Ghana, unde timpul necesar fondarii unei afaceri este de 72 de zile, Arabia Saudita si Angola, in care intemeierea unei firme dureaza cel mai mult, respectiv 263 de zile, adica aproape noua luni.

Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina se situeaza la 76,8 in Europa de Est si Asia Centrala si la 64,5 la nivel mondial.

Regiunea Europei de Est si Asiei Centrale cuprinde Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kirgistan, Macedonia, fosta Republica a Iugoslaviei, Moldova, Muntenegru, Polania, Romania, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina se concentreaza pe mai multe zone, precum restrictiile alcatuirii consiliului de directori sau numirii directorilor, cerintele de a utiliza o a treia parte (consilier, notar, etc.) in timpul procedurilor de infiintare a societatii, restrictii privind detinerea unui cont bancar in valuta, cerinte minime de capital si disponibilitatea serviciilor electronice (legislatie, reglementari, documente si inregistrare online).

In Romania, in afara de procedurile impuse pentru o companie autohtona, companiile mama care infiinteaza o filiala in Romania trebuie sa-si legalizeze si sa-si traduca documentele in strainatate.

Companiile straine nu au nevoie sa obtina o aprobare pentru investitii.

Legislatia romana, aplicabila atat investitorilor romani, cat si investitorilor straini, interzice ca o societate cu raspundere limitata cu actionar unic sa fie unica fondatoare si actionara a altei societati cu raspundere limitata.

Institutia internationala mentioneaza ca judecatorul de la Registrul Comertului trebuie sa tina o audiere publica privind cererea de inregistrare a companiei in termen de 5 zile de la prezentarea documentatiei necesare.

In Romania, starea cererii de inregistrare poate fi monitorizata online. De asemenea, companiile din Romania pot deschide si pastra conturi bancare in devize, desi in practica bancile romane ofera servicii doar in anumite devize (inclusiv in euro, dolari americani si franci elvetieni), iar cerinta minima de capital pentru societatile cu raspundere limitata romane si straine este de 200 de lei.

Acesta este primul raport al Grupului Bancii Mondiale care ofera date obiective referitoare la legile si reglementarile care afecteaza investitiile straine directe din 87 de tari.

Alti indicatori analizati in raportul institutiei financiare internationale sunt gradul in care este permisa detinerea de catre investitori straini din capitalul social, accesul la terenurile industriale si arbitrajul disputelor comerciale.

In general, investitorii straini au dreptul in Romania de a investi in proportie de 100% in orice sector deschis societatilor private autohtone, exceptia facand sectoarele de transport aerian national si international, unde participatia straina la capital este limitata la maximum 49%, ca si in alte tari din Uniunea Europeana, pentru investitorii care nu provin din tari din Zona Economica Europeana.

In ceea ce priveste accesul la terenurile industriale, indicele accesului la informatii referitoare la terenuri se plaseaza in Romania la 33,3, comparativ cu media din regiune de 50,3 si cu cea la nivel mondial, de 41,3.

In Romania, informatiile referitoare la terenuri pot fi gasite mai ales la cadastru si la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Referitor la arbitrajul disputelor comerciale, indicele usurintei acestui proces se situeaza in Romania la 75,2, fata de media europeana de 69,7 si de cea mondiala, de 70,6.

"In Romania, Codul de Procedura Civila prevede termene limita stricte pentru durata procedurilor de arbitraj: 5 luni pentru arbitrajele nationale si intre 10 si 12 luni pentru arbitrajele internationale, cu o perioada de prelungire de maximum 2 luni la cererea partilor.

Exista, de asemenea, termene limita stricte privind prezentarea probelor in timpul arbitrajului. (...)

In medie, executarea unei sentinte arbitrale pronuntate in Romania dureaza aproximativ 10 saptamani, de la depunerea unei cereri pentru un mandat de executare a activelor aferente (presupunand ca nu se face apel) si 11 saptamani pentru o sentinta straina", se mentioneaza in raport.

Raportul concluzioneaza ca tarile cu indicatori buni in domeniul investitiilor transfrontaliere au, de asemenea, tendinta de a atrage mai multe investitii straine directe in raport cu marimea economiilor lor si a populatiei.

In schimb, tarile cu valori scazute ale acestor indicatori tind sa aiba o rata a coruptiei mai mare, nivele mai inalte de risc politic si structuri de guvernare mai slabe.

Totusi, raportul "Investitii transfrontaliere" nu evalueaza toate aspectele mediului de afaceri care sunt importante pentru investitori, cum ar fi securitatea, stabilitatea macroeconomica, marimea si potentialul pietei, coruptia, nivelul calificarilor, sau calitatea infrastructurii.

Banca Mondiala noteaza ca indicatorii ofera un punct de plecare pentru guvernele care doresc sa-si imbunatateasca competitivitatea investitionala globala. 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#societate, # capital, # raport , #Capital