Platile cash intre firme s-ar putea limita la 2.000 lei

Marti, 26 Martie 2013, ora 14:55
3115 citiri
Platile cash intre firme s-ar putea limita la 2.000 lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei in prezent platile cu numerar intre persoanele juridice, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in minister.

"Exista din '96 Ordonanta de Guvern nr. 15 care a fost modificata de-a lungul timpului care stabilea diverse obligatii legate de plata prin banca intre companii. Avem in acest moment o obligativitate a societatilor comerciale de a nu face plati in numerar mai mari de 10.000 lei pe zi si mai mari de 5.000 lei catre un agent agent economic cu o singura exceptie, anume a operatorilor de cash&carry.

Se intentioneaza ca, in aceasta zona a relatiilor intre comercianti, la acest moment, sa fie redus acest plafon care in prezent este de 10.000 lei la o limita de 2.000 de lei pentru a stimula si a impinge agentii economici sa faca plati intre ei prin sisteme bancare si o extindere a zonei de aplicare a acestei limitari de la persoana juridica la persoana juridica la comercianti, in general.

Pe proiectul de ordonanta pe care il avem in vedere sunt supuse acestei reglementari nu doar platile catre persoane juridice ci si plati intre persoane juridice si persoane fizice autorizate, persoane care desfasoara activitati comerciale, in general", a spus Manolescu.

Si platile cash catre persoanele fizice ar putea fi limitate

Potrivit acestuia, o alta intentie este de a incerca sa limiteze, prin acest act normativ, si platile pe care persoanele juridice le fac catre persoane fizice, in general, pentru rambursari de imprumuturi pentru plati de dividende, cesiuni de drepturi de creante si asa mai departe, "tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmand ca restul platilor sa fie facute prin instrumente bancare".

"O astfel de masura are la baza si ratiuni de natura descurajarii evaziunii fiscale pentru ca numerarul in sine creeaza potential de evaziune fiscala si probleme in urmarire si in administrare. Speram ca aceste masuri sa fie aplicabile intr-un timp cat mai scurt. (...)

In Romania populatia rurala este intr-o pondere de aproximativ 50%. Sunt judete in tara cu populatie rurala de 60 - 70%. Gradul de cultura bancara si gradul de disponibilitate a populatiei de a folosi carduri bancare care sunt poate cel mai la indemana substitut de numerar nu este unul care sa fie incurajator si care sa permita, cel putin in acest moment, si Romaniei sa ia decizii in aceasta directie", a explicat oficialul MFP.

Secretarul de stat din Finante a participat, marti, la conferinta "Un nou model bancar, pentru o noua economie" organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in parteneriat cu publicatia "Finantistii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#limita plati cash, #plata numerar firme, #plata banci companii , #Cash flow