A influentat devalorizarea leului vanzarile companiilor petroliere de la noi?

Vineri, 10 August 2012, ora 08:16
1682 citiri
A influentat devalorizarea leului vanzarile companiilor petroliere de la noi?

De la inceputul acestui carburantii s-au tot scumpit, insa asta nu a afectat afacerile benzinarilor, mai mult, vanzarile au crescut cu 10% in primele patrul luni. Specialistii vad insa in devalorizatea puternica a leului un motiv pentru care benzinarii vor inregistra vanzari in scadere.

Leul a atins noi minime istorice in raport cu moneda unica europeana, dar si cu dolarul american, iar primii care au reactionat au fost benzinarii, care au majorat deja preturile carburantilor la pompa. Daca pana acum repetatele scumpiri nu au afectat deloc acest business, se pare ca actuala depreciere puternica a leului va duce si la vanzari in scadere pentru comerciantii de carburanti.

Orice justificare de scumpire este buna pentru ca aduce profit

Orice justificare a posibilitatii de crestere a pretului la combustibili este buna pentru o companie al carui principal interes este sa-si creasca valoarea actiunii si profitul, sustine specialistul pe probleme de mediu si energie, Ionut Purica.

Salariile marii majoritati a populatiei sunt in lei, iar daca benzinarii scumpesc carburantii, atunci in mod cert puterea de cumparare fiind redusa, ar trebui sa se inregistreze vanzari in scadere. Insa, Purica spune ca in Romania nu se manifesta "elasticitatea" pietei care se intalneste in alte state europene. Adica, atunci cand preturile la pompa depasesc un anumit prag critic, vanzarile scad. Specialistul spune ca inca nu a intalnit aceasta situatie in Romania, explicatia fiind ca grosul vanzarilor sunt generate de companii, nu de asa-zisii consumatori casnici.

Costul petrolului in produsele petroliere este de 80%, asta fara impozite, iar cum petrolul se tranzactioneaza in dolari, iar in Romania carburantii se comercializeaza in lei, este clar ca se obtin niste castiguri, spune directorul de dezvoltare de la Lukoil, Constantin Tampiza. Insa, cum toate serviciile pe care compania le contracteaza sunt in euro, atunci pierderile se tin lant.

Dai faliment sau majorezi preturile

Iar pentru ca benzinarii sa contracareze pierderile, aleg sa majoreze preturile carburantilor la pompa, luni avand deja loc o scumpire. "Avem doua variante: inchidem firma si plecam sau majoram preturile. Am ales varianta a doua, pentru ca acesta este rezultatul luptei politice in detrimentul stimulentelor cresterii economiei", sustine Constantin Tampiza.

In mod cert, din cauza devalorizarii leului, puterea de cumparare scade, iar asta va insemna automat o scadere a vanzarilor si a cifrei de afaceri a comerciantilor de carburanti.

Aproape toate companiile incheie contracte in valuta, euro sau dolari, la cursul zilei, iar avand in vedere devalorizarea zilnica a leului, asta inseamna costuri in crestere in fiecare luna, iar aceste costuri trebuie acoperite de undeva, iar cea mai la indemana metoda ramane cresterea pretului.

Constantin Tampiza sustine ca instabilitatea politica va duce la cresterea riscului de tara, cu implicatii precum scumpirea creditarii, dar si cu retinerea investitorilor in a intra pe piata noastra.

Carburanti mai scumpi

Cele mai mari trei companii petroliere din Romania - Petrom, Lukoil si Rompetrol - au majorat, incepand de luni, preturile carburantilor comercializati in statiile proprii.

Astfel, in statiile Petrom, preturile sunt mai mari cu opt bani/litru, atat la benzine, cat si la motorine.

Tot cu opt bani/litru a majorat preturile si Lukoil, un litru de benzina Euroluk ajungand la 5,68 lei, unul de ECTO 98 la 6,29 lei, un litru de motorina Euro L Diesel la 5,74 lei si unul de ECTO super Diesel la 6,04 lei.

De asemenea, Rompetrol a scumpit carburantii cu sapte bani pe litru. Un litru de Efix benzina 95 de comercializeaza de luni cu 5,77 lei, unul de benzina Alto 101 cu 6,41 lei/litru, litrul de Efix Diesel cu 5,84 lei si cel de Diesel Alto 55 cu 6,15 lei.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#devalorizare leu, #vanzari carburanti, #crestere preturi la pompa, #afaceri in scadere, #criza politica Romania , #Cifra afaceri