Cum merg afacerile cu zahar: Agrana estimeaza profit de 13 ori mai mic

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 10:23
2965 citiri
Cum merg afacerile cu zahar: Agrana estimeaza profit de 13 ori mai mic

Profitul net al Agrana Romania ar urma sa scada puternic in acest an, de la 85,2 milioane lei (20,1 milioane euro) la 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro), iar cifra de afaceri sa coboare cu 10%, la 833,5 milioane lei (190,4 milioane euro), potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2012.

Compania a revenit anul trecut pe profit, dupa pierderi de 19,3 milioane lei in 2010. Totodata, cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 47%, la 932 milioane lei (aproape 220 milioane euro).

Cresterea vizibila a cifrei de afaceri de anul trecut a fost determinata in principal de cresterea pretului de vanzare al zaharului cu 47% fata de anul trecut, de la 2.256 lei/tona la 3.262 lei/tona, potrivit raportului anual al companiei.

Profitul operational preconizat pentru acest an ar urma sa scada de aproape sase ori, la 19,2 milioane lei fata de 109,6 milioane lei in 2011. Pe partea financiara compania estimeaza pierderi de 11,4 milioane lei, cu aproape 10% mai reduse decat anul trecut.

In bugetul pentru acest an este prevazuta vanzarea unei cantitati de 250.000 de tone de zahar, cu aproape 4% peste volumul de anul trecut, de 240.929 de tone.

"Daca in 2011 cantitatea de sfecla (de zahar - n.r.) procesata in fabrica din Roman a fost de circa 241.000 de tone, pentru anul 2012 se are in vedere o crestere a volumului de sfecla prelucrata la aproximativ 350.000 de tone, prin cresterea randamentelor agricole si a eficientei serviciilor conexe (transport, colectare, servicii agricole, prefinantare)", se arata in bugetul pentru acest an al Agrana Romania.

Pentru acest an compania a prevazut continuarea automatizarii productiei secundare in fabrica din Buzau prin achizitia de roboti industriali si alte echipamente de asamblare, pentru cresterea productivitatii si calitatii.

Totodata este vizata echiparea cu utilaje agricole performante a departamentului agricol al companiei cu scopul reducerii semnificative a timpilor alocati si costurilor agricole executate in regim propriu.

Aproape 80% din vanzarile de anul trecut ale Agrana au fost pe piata interna, unde rulajul a fost de 637,4 milioane lei (150,4 milioane euro).

Agrana Romania opereaza doua fabrici de zahar, in Roman si Buzau, si o fabrica de amidon in Þandarei.

Actionarii companiei au decis, miercuri, ca 59,3 milioane lei din profitul de anul trecut sa fie alocati la rezerve, iar 20 milioane lei pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti. Compania va distribui insa si dividende in valoare de 5,7 milioane lei. Dividendul brut pe actiune este de 0,04 lei, iar randamentul este de aproape 6%.

Potrivit celor mai recente raportari, compania Agrana detine 91,12% din actiunile Agrana Romania, iar AVAS are un pachet de 4,05%.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Agrana Romania a fost realizata luni, la pretul de 0,7 lei/titlu.

La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 101,1 milioane lei (23,1 milioane euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#afaceri zahar Romania, #rezultate financiare Agrana, #profit net Agrana 2012 , #Cifra afaceri