Oportunitati de investitii: profitul Fondului Proprietatea s-a dublat

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 12:30
1687 citiri
Oportunitati de investitii: profitul Fondului Proprietatea s-a dublat

Fondul Proprietatea (FP) a obtinut in primele noua luni un profit de 535,3 milioane lei, in crestere cu 97,8% fata ce aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care in trimestrul al treilea din acest an a inregistrat o pierdere de 7,9 milioane de lei, se arata intr-un raport al Fondului.

In primul trimestru din acest an, FP a realizat un profit de 14,1 milioane lei, iar in trimestrul al doilea de 529,1 milioane lei.

"Venituri din imobilizari financiare reprezinta veniturile din dividendele de la societatile din portofoliul Fondului. In Romania, companiile declara de obicei dividendele in cel de-al doilea trimestru al anului, ceea ce explica lipsa veniturilor din dividende in trimestrul al treilea al anului 2011. Valoarea negativa de 3,7 milioane lei inregistrata in trimestrul al treilea 2011 reprezinta reversarea unui dividend inregistrat in trimestrul al doilea 2011", se arata in raport.

Valoarea activului net al Fondului Proprietarea la 30 septembrie este de 14.616,2 milioane lei

Fondul a raportat la 30 septembrie 2011 o valoare a activului net ("VAN") calculata in conformitate cu reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de 14.616,2 milioane lei (in scadere cu 9,9% fata de 30 iunie 2011) sau 1,0902 lei pe actiune (in scadere cu 7,2% fata de 30 iunie 2011).

Evolutia descrescatoare a valorii activului net al Fondului in cel de-al treilea trimestru al anului 2011 a fost corelata cu evolutia generala a Bursei de Valori Bucuresti, care s-a reflectat in valoarea societatilor listate din portofoliul Fondului. Discountul pretului actiunii fata de valoarea activului net a fost de 59,6% la 30 septembrie 2011. In cel de-al treilea trimestru al anului 2011, discountul a fluctuat intre 54,4% si 62,80%.

"Obiectivul investitional al Fondului este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investitii realizate in principal in actiuni si instrumente financiare bazate pe actiuni romanesti. Investitiile in actiuni reprezentau 96% din valoarea totala a activului net al Fondului la data de 30 septembrie 2011. La aceasta data, portofoliul Fondului includea detineri in 77 de companii (29 listate si 48 nelistate), atat societati private, cat si societati controlate de stat. In cel de-al treilea trimestru al anului, detinerile Fondului in companiile din portofoliu au variat intre mai putin de 1% pana la 100%", se mai spune in raport.

Cea mai mare companie nelistata este Hidroelectrica si cea mai mare companie listata este OMV Petrom

Potrivit raportului, portofoliul a ramas semnificativ concentrat in sectorul energiei electrice, petrolului si al gazelor naturale (aproximativ 86% din VAN), prin intermediul unui numar de companii romanesti listate si nelistate.

Cea mai mare companie nelistata este Hidroelectrica (36% din valoarea totala a companiilor nelistate din portofoliul Fondului), iar cea mai mare companie listata este OMV Petrom (68% din valoarea totala a companiilor listate din portofoliul Fondului).

De asemnenea, in raport se arata ca, in trimestrul al treilea al anului 2011, Fondul si-a majorat participatiile in Alro S.A., Azomures S.A., Banca Transilvania S.A., BRD Groupe Societe Generale S.A. si Conpet S.A. Fondul a vandut in intregime detinerile in Vitacom S.A. prin intermediul pietei bursiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Fondul Proprietatea profit, #cifra de afaceri Fondul Proprietatea , #Cifra afaceri