TOP 9 traderi de cereale. Ce afaceri au in Romania firmele acuzate de "cartelizare"

Luni, 26 August 2013, ora 08:01
15864 citiri
TOP 9 traderi de cereale. Ce afaceri au in Romania firmele acuzate de "cartelizare"

Piata comertului cu cereale este "controlata" de traderi internationali, care fac afaceri de milioane de euro din recoltele romanilor. Motive pentru a mentine pretul scazut la cereale s-au gasit daca luam in considerare rezultatele financiare "mai putin satisfacatoare" raportate de companiile cercetate de Consiliul Concurentei.

Business24 prezinta cine sunt companiile acuzate de autoritati ca s-au inteles asupra pretului de cumparare a cerealelor intr-o intalnire la Mamaia.

Topul este realizat pe baza cifrei de afaceri din comertul cu cereale raportat la companie pentru anul 2012.

Locul 1:Cargill Agricultura: afaceri de 467 milioane de euro

Cargill este o firma din SUA, prezenta pe piata locala atat ca trader de cereale, cat si ca producator de ulei vegetal sub brandul Untelemn de la Bunica. Compania detine in Romania 20 de silozuri cu o capacitate de 550.000 de tone de cereale.

Compania a raportat anul trecut o cifra de afaceri de peste 2 miliarde de lei adica 467 milioane de euro. Cargill Agricultura a trecut pe profit abia in 2011, cand producatorii au anuntat un an agricol foarte bun.

In 2011, compania a raportat un profit de peste 31 de milioane de lei adica 7,1 milioane de euro. Practic, Cargill Agricultura a trecut de la o pierdere de 63 milioane de lei (14,4 milioane de euro), la profit de 31 milioane de lei (7,1 milioane de euro).

In 2012, profitul raportat a scazut cu aproape 2 milioane de lei, la peste 29 milioane de lei adica 6,7 milioane de euro comparative cu 2011.

Potrivit analizelor realizate de RisCo, firma Cargill Agricultura se afla intr-o situatie financiara instabila. Totusi, marja profitului net este mai buna decat cea a industriei din care face parte, in ciuda faptului ca evolutia cifrei de afaceri este mult mai slaba decat cea a industriei din care face parte.

Datoriile catre banci si institutii financiare au o pondere ridicata in total active, iar gradul de indatorare este mai mare decat media industriei din care face parte.

Locul 2:Alfred Topfer, afaceri de 429 milioane de euro

Alfred Toepfer detine o capacitate de depozitare de 11.000 de tone. Compania este controlata de gigantul american ADM.

Compania este pe pierdere inca din anul 2009, iar numarul angajatilor este in scadere. Anul trecut, Alfred Topfer a raportat o scadere de peste 18 milioane de lei (4,1 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de lei (429 milioane de euro), potrivit datelor furnizate de RisCo.

Potrivit informatiilor RisCo, Alfred Toepfer se afla intr-o situatie financiara instabila. Nivelul profitabilitatii operationale si nete, precum si situatia datoriilor curente nete se afla intr-o zona care indica riscuri ridicate.

Locul 3:Agricover, afaceri de 206 milioane de euro

Situatia financiara a companiei este din ce in ce mai buna. Atat cifta de afaceri cat si profitul au crescut anual. Cel mai mare salt a fost inregistrat intre anii 2011-2012 cand cifra de afaceri a crescut de la 236 de milioane de lei (53 milioane de euro) la 910 milioane de lei (206 milioane de euro).

In aceeasi perioada totusi, profitul raportat a inregistrat o usoara scadere: de la 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro) la 6,2 milioane de lei (1,4 milioane de euro).

Potrivit datelor furnizate de RisCo, evolutia cifrei de afaceri este semnificativ mai buna decat cea a industriei din care face parte.

Locul 4:Ameropa - 200 milioane de euro

Compania a raportat la finalul anului trecut o cifra de afaceri de peste 884 milioane de lei (200 milioane de euro) raportata la un profit net de peste 2,5 milioane de lei (peste 580 de mii de euro). Ameropa avea, in 2012, doar 191 de angajati.

Compania se afla intr-o situatie financiara instabila. Nivelul profitabilitatii operationale si nete, precum si situatia datoriilor curente nete se afla intr-o zona care indica riscuri ridicate. Evolutia Cifrei de Afaceri se incadreaza in cea a industriei din care face parte, iar firma prezinta acelasi risc ca si aceasta.

Evolutia pe termen mediu este determinata de planurile de dezvoltare si capacitatea financiara.

Locul 5:Bunge, afaceri de 132 milioane de euro

In cadrul grupului Bunge, compania care se ocupa cu tradingul de cereale este Bunge Danube Trading. Compania a fost inregistrata in 2012, an in care a raportat o cifra de afaceri de 584 milioane de lei (132 milioane de euro) si o pierdere de 20 milioane de lei (4,6 milioane de euro).

Locul 6:Nidera - 65 milioane de euro

Compania a trecut pe profit in 2012 dupa doi ani de pierdere. Nidera a raportat anul trecut afaceri de 289 milioane de lei (65 milioane de euro) si profit net de 2 milioane de lei (460 de mii de euro). Compania avea 21 de angajati.

Locul 7:Glencore prin Romsiloz Cereale - 35 milioane de euro

Firma prin care Glencore face trading cu cereale in Romania este Romsiloz Cereale. Compania a raportat in 2012 afaceri de peste 155 milioane de lei (35 milioane de euro) raportat la un profit net de peste 7,1 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Romsiloz avea, anul trecut, 43 de angajati.

Cel mai profitabil an pentru Romsiloz a fost 2010 cand compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 333 de milioane de lei (75 milioane de euro) si un profit net de peste 28 milioane de lei (6,5 milioane de euro).

Locul 8:United Grain - 14 milioane de euro

Anul trecut, firma United Grain cu zero angajati a raportat un profit net de 502.730 de lei (114 mii de euro). Firma a raportat afaceri de 62 de milioane de lei (14 milioane de euro).

Locul 9:Brise Agricultura- 9,1 milioane de euro

Comapania a trecut pe de pierdere pe profit, iar din 2009 pana anul trecut cifra de afaceri a crescut de cel putin sase ori.

Societatea a raportat la nivelul lui 2012 afaceri de peste 40 de milioane de lei (9,1 milioane de euro) si un profit net de 2,2 milioane de lei (516 mii de euro). Brise Agricultura avea, anul trecut, 72 de angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#afaceri traderi, #cifra afaceri traderi, #companii traderi Romania, #pret cereale companii Romania , #Cifra afaceri