Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri (IV)

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 12:12
2548 citiri
Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri (IV)

Situatia economica va fi si mai grea in 2012, cu un apetit scazut pentru consum dar si pentru investitii. Perspectiva este si mai sumbra daca luam in considerare situatia bancilor si disponibilitatea lor pentru finantare.

Ca 2012 sa fie un an benefic companiilor, statul trebuie sa ia in serios antreprenoriatul si sa sustina programele de finantare pentru export, cred oamenii de afaceri.

Irina Schrotter considera ca in anul 2012 surpriza ar putea veni din partea Chinei si subliniaza ca nu este vorba de o surpriza placuta. "Perioada in care traim este extrem de grea si, cu siguranta, va ramane in cartile de istorie", a declarat Schrotter pentru Business24.

Potrivit creatoarei de moda, anul 2011 a fist foarte greu, dar ne asteapta un 2012 si mai complicat.

"Adevarul e ca situatia internationala genereaza in randul populatiei si al intreprinzatorilor o stare de neincredre care se reflecta foarte puternic in diminuarea accentuata a apetitului atat pentru consum cat si pentru investitii", a explicat aceasta.

Ruxandra Hurezeanu, CEO Ivatherm, insa, este optimista, si vede o crestere continua in 2012 pe piata careia se adreseaza afacerea ei. Cresterea se bazeaza, desigur, pe nevoia tot mai mare a populatiei de medicamente si produse cosmetice de tip farmaceutic pentru a se proteja si vindeca de tot mai multe boli care apar la nivel global.

In 2012 statul ar trebui sa reduca contributiile pe salarii, sa disponibilizeze o mare parte din aparatul de stat care este "supradimensionat" si sa creeze programe de finantare pentru export a companiilor romanesti, spune Hurezeanu.

Antreprenoriatul, si in mod special mediul privat, trebuie incurajat si mai mult in 2012, considera Dragos Stanca, CEO Q2M.

"Antreprenoriatul in serie este un fenomen care a crescut mult in economiile lumii. El nu este, insa, incurajat in mod exceptional si in Romania", a declarat omul de afaceri pentru Business24.

Irina Schrotter, designer

-Din punct de vedere economic, un an dificil international, cu decizii importante la nivel european si mondial, cu lupte puternice intre cei 3 poli mari de influenta: SUA, Europa si China. Un an decisiv pentru moneda europeana, care ne poate influenta foarte puternic atat in rau cat si in bine.

-Din punct de vedere politic- un an electoral- care ne expune unor riscuri de derapaj populist, care poate arunca Romania inapoi cu multi ani. Asta pe plan intern. Pe plan extern, un an la fel de greu pentru Romania pentru ca trebuie luate hotarari importante pentru tara, care au sansa sa ne confirme ca un partener serios si credibil pentru celelalte tari europene.

-In egala masura, urmeaza un an in care negocierile pentru noul ciclu bugetar european 2014-2020, ar putea arunca Romania pe o traiectorie castigatoare pentru viitorul tarii noastre. Asta depinde insa foarte mult de dialogul intre executiv si mediul de afaceri. Daca aceasta colaborare nu va functiona perfect in anul urmator, cred ca Romania va avea foarte mult de pierdut social, va fi un an expus pericolului miscarilor de strada, al manifestatiilor, pentru ca miza electorala va fi un puternic factor de presiune in acest sens.

Rucsandra Hurezeanu, CEO Ivatherm

-Suntem optimisti pentru ca piata dermato-cosmeticelor este in crestere, in ciuda recesiunii si scaderilor dramatice din alte sectoare. Consumatorii se indreapta din ce in ce mai mult spre piata produselor cosmetice de farmacie, pentru ca incidenta pielii sensibile creste. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, in anii urmatori, in Europa, 50% din populatie va avea o alergie si 70% din cazuri vor avea o repercusiune cutanata. Pe de alta parte, aceasta piata este singura care inainte de 2008 inregistra cresteri uriase, de 40-45%. Acum cresterea este evident mai mica, dar vorbim totusi de o crestere. Pe de alta parte, Ivatherm a atins un prag important de credibilitate si notorietate, ceea ce ne face optimisti pentru viitor.

-Pentru ca economia sa intre pe un trend ascendent, Romania are nevoie de reducerea contributiilor pe salarii, care este foarte mare in Romania, de realizarea disponibilizarilor anuntate din aparatul de stat care este supradimensionat, de platirea TVA-ului de catre companii la incasarea banilor, nu la emiterea facturilor. De asemenea asteptam masuri noi pentru stoparea coruptiei.

-Cred ca ar fi extraordinar de utila incurajarea investitiilor care creeaza noi locuri de munca si programe de finantare pentru export a companiilor romanesti, asa cum exista de exemplu in Franta.

Dragos Stanga, CEO Q2M

-Antreprenoriatul trebuie incurajat prin masuri legislative specifice care sa se bazeze si pe feedback-ul venit din acest domeniu, nu masuri gandite intr-un laborator guvernamental.

-In general trebuie incurajat prin toate puterile mediul privat. De asemenea cred ca e necesara o lege mult mai clara si care sa incurajeze structurile de tip holding care au actionari comuni si care pot genera locuri de munca si taxe la stat mai consistente.

-Pe scurt, daca eu doresc sa lansez sase companii in loc de o companie, nu beneficiez neaparat de un regim preferential in relatiile contractuale dintre cele sase companii. Acest lucru m-ar ajuta si m-ar incuraja sa creez noi oportunitati pentru oameni si sa generez business si, deci, venituri mai mari la impozitul de stat, prin taxe si prin consumul mai mare pe care il vor face angajatii mei, mai numerosi si mai bine remunerati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Marcel Ciolacu s-a întâlnit în Qatar, în cadrul vizitei sale oficiale, nu doar cu politicieni, ci și cu reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din această ţară, precum şi cu...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#oameni de afaceri, #situatie economica 2012, #Irina Schrotter 2012, #Rucsandra Hurezeanu 2012, #Dragos Stanca 2012 , #Cifra de afaceri