Autoritatile italiene au primit 11 scrisori de interes pentru privatizarea Alitalia

Marti, 30 Ianuarie 2007, ora 13:00
972 citiri

Privatizarea companiei aeriene italiene Alitalia a atras interesul a 11 companii, un numar care a depasit asteptarile, majoritatea fiind fonduri de investitii, transmite Reuters. Termenul limita pentru depunerea expresiilor de interes a expirat luni dupa-amiaza.

Compania Air France KLM, considerata unul dintre ofertantii cu cele mai mari sanse de castig in cursa de preluare, nu a figurat pe lista investitorilor interesati, argumentand ca circumstantele actuale nu sunt favorabile lansarii unei oferte.

Cel mai accentuat interes pentru Alitalia l-au manifestat fondurile de investitii, printre care Texas Pacific Group Ventures si divizia de investitii a bancii Unicredit, care mizeaza pe o revenire a grupului. De asemenea, privatizarea Alitalia a atras si interesul lui Carlo Toto, seful companiei aeriene italiene low-cost Air One, se arata intr-un comunicat al Trezoreriei Italiei.

Pe lista companiilor care intentioneaza sa participe la procesul de vanzare a companiei aeriene se numara si firma italiana Management & Capitali, compania americana MatlinPatterson Global Advisers si grupul britanic Terra Firma Investments.

Alitalia, a cincea mare companie aeriana din Europa, nu a mai realizat profit operational din anul 1998, in pofida eforturilor de restructurare, si s-a confruntat in mod frecvent cu greve ale sindicatelor. Pierderile Alitalia depasesc un milion de euro pe zi.

Statul italian detine 49,9% din actiunile Alitalia si vrea sa vanda o participatie de cel putin 30,1%. Cumparatorul este obligat sa inainteze o oferta de preluare integrala a companiei.

De asemenea, pe lista investitorilor interesati de achizitionarea Alitalia figureaza si nume mai putin cunoscute, precum firmele Net Present Value si Wonders & Dreams, dar si Fabio Scaccia, in calitate de persoana fizica.

"Cele 11 expresii de interes nu sunt foarte relevante, avand in vedere ca nu este vorba despre oferte propriu-zise de preluare", a declarat Fabrizio Solari, liderul unui sindicat Alitalia, care a adaugat ca, in opinia sa, cumparatorul final va fi o companie care nu se afla in prezent pe lista.

Analistii avertizeaza ca interesul puternic manifestat de investitori in aceasta prima etapa nu reprezinta o garantie pentru finalizarea cu succes a procesului de privatizare. Unele dintre companiile aflate pe lista potentialilor ofertanti ar putea fi interesate de obtinerea unor informatii privind situatia financiara a Alitalia. De asemenea, unii investitori s-ar putea retrage din cursa de privatizare daca autoritatile italiene nu permit cumparatorului sa reduca substantial numarul de angajati ai companiei aeriene, care depaseste 19.000.

"Problema nu este daca statul primeste oferte pentru Alitalia, ci daca propunerile se apropie de cotatia actuala a actiunilor. Trebuie sa fii foarte curajos sa platesti chiar si un sfert din pretul titlurilor", a afirmat Mike Powell, analist la Dresdner Kleinwort Securities.

Actiunile Alitalia au incheiat sedinta de tranzactionare de luni la 1,093 euro. Valoarea de piata a grupului se apropie de 1,5 miliarde de euro.

Autoritatile italiene spera sa finalizeze procesul de vanzare in urmatoarele sase luni.

La scurt timp inainte de expirarea termenului pentru depunerea expresiilor de interes, Alitalia a anuntat ca ar putea raporta pierderi de circa 380 de milioane de euro aferente anului 2006, cu mult peste nivelul de 221 milioane de euro estimat anterior.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...