Compania britanica easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian din Berlin. Iata cum i-a depasit pe nemti

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 12:45
2249 citiri
Compania britanica easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian din Berlin. Iata cum i-a depasit pe nemti
Foto: CC0 Creative Commons

Compania aeriana britanica easyJet a obtinut aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru a prelua o parte din activele Air Berlin, transmite DPA.

Compania low-cost easyJet ar urma sa preia o parte din operatiunile Air Berlin de pe aeroportul Tegel din Berlin, pentru aproximativ 40 de milioane de euro.

In plus, easyJet va prelua si contractele de leasing pentru 25 de avioane A320 precum si aproximativ 1.000 din pilotii si membrii echipajelor Air Berlin.

De asemenea, Lufthansa si-a consolidat pozitia de lider pe piata aviatiei achizitionand parti importante din rivala Air Berlin, cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari).

Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a subliniat ca planurile easyJet nu vor reduce concurenta.

"Decizia noastra va ajuta easyJet sa-si extinda prezenta la aeroporturile din Berlin si sa inceapa sa concureze pentru noi rute, in beneficiul consumatorilor", a afirmat Margrethe Vestager.

Investigatia Comisiei Europene a aratat ca easyJet va continua sa se confrunte cu o concurenta stransa din partea operatorilor aerieni mari, cum ar fi Lufthansa si Ryanair, la rutele din si spre Berlin.

In urma finalizarii tranzactiei, easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansand grupul Lufthansa, care dupa preluarea diviziilor Air Berlin, LGW si Niki, va avea o capacitate de 10,7 milioane locuri iar pe locul al treilea va fi Ryanair cu o capacitate de 5,9 milioane locuri.

Cea mai mare parte a activelor Air Berlin ar urma sa fie preluate de grupul german Lufthansa insa acesta din urma trebuie sa convinga autoritatile europene din domeniul concurentei ca nu va beneficia de o pozitie dominanta pe piata germana de transport aerian.

In 8 decembrie, Margrethe Vestager, si-a exprimat "temerile profunde privind concurenta" avand in vedere acordul prin care Lufthansa urmeaza sa preia cea mai mare parte a activelor Air Berlin, un alt indiciu ca operatorul aerian german ar putea fi nevoit sa ofere mai multe concesii in schimbul aprobarii tranzactiei.

"Avem temeri profunde privind concurenta. Exista riscul ca Lufthansa sa aiba monopol pe un numar semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania si Austria sa aiba posibilitatea de a alege si sa existe afaceri care sa concureze, pentru a mentine preturile scazute", a afirmat Margrethe Vestager.

In august, Air Berlin si-a declarat insolventa, dupa ce principalul sau actionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a incetat sa ii mai acorde sprijin financiar. Acest anunt a obligat Guvernul german sa vina in sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin sa poata zbura in continuare.

Luna trecuta, Air Berlin a informat ca a ales duo-ul Lufthansa - easyJet drept ofertanti preferati cu care va negocia vanzarea celor 140 de aparate ale sale si ca discutiile se vor derula pana la data de 12 octombrie, iar dupa incheierea unui acord compania germana va trebui sa-si inchida operatiunile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#easyJet preluare AirBerlin , #Companii aeriene