Investitiile publice "isi iau zborul" de pe Aeroportul Otopeni din 2014

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:06
2597 citiri
Investitiile publice "isi iau zborul" de pe Aeroportul Otopeni din 2014
Sursa foto: Evz.ro

Noul regulament al Uniunii Europene privind aeroporturile se va inaspri de anul viitor, astfel incat cele care au un trafic de peste 3 milioane de persoane nu vor mai putea beneficia de investitii publice, a declarat avocatul Mihai Furtuna, la o conferinta de specialitate.

"Se inaspresc foarte mult regulile. Mare parte din investitiile in aeroporturile din Romania sunt finantate din fonduri publice. Acest lucru nu se va mai putea intampla de anul viitor la aeroporturile cu un trafic de peste 3 milioane de pasageri", a spus avocatul.

Va fi afectat in mod direct aeroportul Henri Coanda, care genereaza un trafic de aproape 7 milioane de persoane. Acesta nu va mai putea beneficia de niciun fel de investitie publica fara incalcarea reglementarilor Uniunii Europene.

Pentru aeroporturile cu un trafic mai mic de 1 milion de persoane ajutorul public va fi limitat la maxim 75%, iar la cele de peste 1 milion de persoane la cel mult 50%.

Prezent la conferinta, David Ciceo, presedintele Asociatiei Aeroporturilor din Romania, a declarat ca Romania a avut anul trecut peste 10 milioane de pasageri pe curse aeriene, fata de 2 milioane in 1996, iar aeroportul Henri Coanda Otopeni va inregistra peste 7 milioane pasageri.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a inregistrat in primele noua luni venituri totale de 488 milioane lei, in crestere cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un trafic total de 5,86 milioane pasageri, in crestere cu 1%.

Profitul brut al companiei care administreaza aeroporturile Henri Coanda si Aurel Vlaicu s-a ridicat la 76 milioane lei in primele noua luni, de trei ori mai mare decat cel bugetat pentru intregul an. Compania estimeaza pentru acest an venituri totale de 650 milioane lei.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010, prin fuziunea societatilor care gestionau cele doua aerogari din Capitala, si este detinuta de Ministerul Transporturilor.

In Romania sunt 17 aeroporturi.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#investitii publice Aeroport Otopeni, #pasageri aeroporturi Romania, #investitii aeroport Henri Coanda , #Companii aeriene