Aegean Airlines va prelua Olympic Air pentru 72 milioane de euro

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 09:09
1718 citiri
Aegean Airlines va prelua Olympic Air pentru 72 milioane de euro

Companie aeriana greaca Aegean Airlines a ajuns luni la un acord cu fondul de investitii Marfin privind preluarea tuturor actiunilor la o alta companie aeriana elena, Olympic Air, pentru 72 milioane de euro, transmite AFP.

Cele doua companii au mai incercat sa fuzioneze o data in anul 2010, insa Comisia Europeana a blocat acest prim proiect de fuziune pe motivul ca noua companie ar fi avut un cvasi-monopol pe piata zborurilor interne.

Intre timp pe piata din Grecia a mai intrat o companie aeriana, Cyprus Airways, care si-a extins rapid reteaua.

"Aegean Airlines si fondul de investitii Marfin au ajuns la un acord pentru vanzarea 100% din actiunile Olympic Air catre Aegean" a informat Aegean intr-un comunicat, precizand ca acordul va fi supus aprobarii autoritatilor europene din domeniul concurentei.

Olympic ar urma sa devina o subsidiara a Aegean Airlines insa cele doua companii isi vor pastra numele, logourile aparatele si personalul. In schimb, operatiunile administrative, comerciale si achizitiile de avioane vor fi unificate ceea ce va permite economii substantiale, se arata in comunicatul de presa.

Presedintele Aegean Airlines, Theodoros Vassilakis, a justificat decizia din fuziune prin cota de piata redusa pe care o detin cele doua companii elene pe piata europeana precum si prin efectele crizei care a lovit Grecia de la sfarsitul lui 2010.

Olympic Air, compania aeriana infiintata de legendarul Aristotel Onassis si nationalizata de statul grec, a fost preluata de Marfin Investment Fund (MIG) dupa ce a fost privatizata in 2009. Aegean Airlines are o flota de 29 de avioane Airbus in timp ce Olympic Airlines exploateaza sapte avioane Airbus, precum si 10 aparate Bombardier si patru aparate Dash 8-100.

In anul 2011, Aegean Airlines a inregistrat pierderi de 27,2 milioane de euro la o cifra de afaceri de 668,2 milioane de euro in timp ce Olympic Air a inregistrat pierderi de 37,6 milioane de euro la o cifra de afaceri de 240,5 milioane de euro.

In acest an Aegean Airlines a transportat sase milioane de pasageri (dintre care 3,4 milioane le rutele internationale) in timp ce Olympic Air a transportat 2,9 milioane pasageri (dintre care 600.000 pe rutele internationale).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Aegean Airlines preluare Olympic Air, #achizitie Olympic Air, #achizitie Aegean Airlines , #Companii avioane