Avioanele civile fara pilot vor "lua cu asalt" SUA

Duminica, 17 Martie 2013, ora 17:43
2001 citiri
Avioanele civile fara pilot vor "lua cu asalt" SUA

Piata avioanelor civile fara pilot este inca redusa in Statele Unite, dar ea ar putea sa "explodeze" in cativa ani, cand spatiul aerian american le va fi complet deschis, incepand din octombrie 2015, estimeaza producatorii si Agentia Federala a Aviatiei (FAA).

Avioanele fara pilot sunt autorizate, in prezent, sa zboare in spatiul aerian american exclusiv in scopuri legate de serviciul public sau de placere, desi este vorba despre un numar limitat, de aproximativ 300 de astfel de aparate, potrivit permiselor eliberate, conform inregistrarilor asociatiei producatorilor acestora, AUVSI (Association for Unmanned Vehicule Systems International), relateaza AFP.

Insa, dupa 2015, cand FAA le va deschide intregul spatiu aerian, aproximativ 7.500 de micro-avioane fara pilot vor brazda cerul, potrivit FAA, care nu ofera alte detalii.

Cifra lor de afaceri, care in prezent reprezinta aproximativ un milion de dolari, in contextul in care un avion civil fara pilot costa inre 5.000 si 15.000 de dolari, potrivit AUVSI, ar putea sa creasca pana la cinci miliarde de dolari.

De asemenea, sectorul ar urma sa contribuie la crearea a aproximativ 70.000 de locuri de munca in primii trei ani dupa 2015, iar ulterior aproape 104.000, pana in 2025, afirma AUVSI intr-un studiu publicat pe 12 martie, care ofera detalii in acest sens stat cu stat. Pe primul loc intre beneficiari figureaza California (vest), statul Washington (vest) si Texas (sud).

Acest adevarat "boom" va permite injectarea in economia americana a sumei de 13,6 miliarde de dolari (inclusiv veniturile fiscale) la intrarea pe piata, si pana la 82,1 miliarde de dolari in perioada 2015-2025, insa fiecare an de intarziere va costa economia americana zece miliarde, sustine AUVSI.

Sectorul cel mai promitator pentru aceste aparate este agricultura, in cadrul caruia vor putea fi utilizate la supravegherea recoltelor sau impastierea pesticidelor, "ceea ce ar putea reduce, de asemenea, cantitatea" de produse utilizate, estimeaza AUVSI.

Securitatea (politie, pompieri) este celalalt sector in care avioanele civile fara pilot ar urma sa se dezvolte, potrivit producatorilor acestora.

Avioane civile fara pilot sunt fabricate atat de catre IMM-uri, cat si de catre grupuri aeronautice sau din domeniul apararii, ca Northrop Grumman, si au o o durata de viata de aproximativ 11 ani.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#avioane fara pilot, #piata zboruri fara pilot, #autorizatie avioane fara pilot , #Companii avioane