Guvernul Norvegiei boicoteaza Ryanair din cauza conditiilor de munca "sclavagiste"

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:28
2423 citiri
Guvernul Norvegiei boicoteaza Ryanair din cauza conditiilor de munca "sclavagiste"

Primul ministru norvegian Jens Stoltenberg si mai multi membri ai cabinetului sau, printre care si ministrul de externe Espen Barth Eide, au declarat ca nu vor mai folosi serviciile companiei aeriene Ryanair, dupa ce o fosta angajata a acesteia a dat-o in judecata pentru "contractele sclavagiste" pe care aceasta companie low-cost le impune salariatilor.

"Pana cand nu se vor clarifica problemele grave legate de conditiile de munca de la Ryanair nu voi mai zbura cu ei. Legea si dreptul trebuie respectate pe piata muncii din Norvegia", a declarat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, relateaza vineri agentia EFE citand cotidianul Klassekampen.

Pe langa acesta, alti sase ministri s-au alaturat boicotului, initiat chiar de premierul Jens Stoltenberg.

Polemica a inceput cu trei zile in urma, cand o italianca ce lucra la baza Ryanair de pe aeroportul Rygge, din apropiere de Oslo, a dat in judecata compania pentru conditiile de munca impuse si pentru concediere nejustificata.

Ryanair a admis ca nu plateste concediile medicale

In contractul ei de munca, publicat de presa norvegiana, se mentioneaza, printre alte clauze abuzive, ca angajatii sunt obligati sa-si plateasca programele de formare profesionala din cadrul companiei si ca nu au dreptul sa fie platiti in caz de concediu medical. "Traiesc in cea mai scumpa tara si ma platesc ca pe un angajat din sudul Europei", se plange ea.

Principalul sindicat norvegian din sectorul aviatic a criticat faptul ca Ryanair nu plateste impozite in Norvegia, desi opereaza in aceasta tara, si a acuzat autoritatile de la Oslo ca dau dovada de pasivitate in fata plangerilor formulate impotriva companiei irlandeze.

"Guvernul lupta impotriva dumpingului social, dar in industria aviatica lucrurile sunt mai complicate atunci cand vorbim de tari, reguli si libera miscare a fortei de munca", explica premierul Stoltenberg.

Aceste critici l-au determinat pe directorul Ryanair, Michael O'Leary, sa se deplaseze joi la Oslo, unde a negat acuzatiile si a afisat o atitudine sfidatoare fata de autoritatile norvegiene, dar a recunoscut ca societatea sa nu plateste concediile medicale.

"Toate avioanele Ryanair sunt irlandeze, ceea ce inseamna ca toti angajatii lucreaza potrivit legislatiei irlandeze", indiferent in ce tara s-ar afla, s-a aparat O'Leary.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#boicot Ryanair Norvegia, #conditii munca Ryanair, #contracte munca Ryanair, #concedieri Ryanair , #Companii avioane