De ce a fost arestat Theodor Berna

Sambata, 23 August 2014, ora 12:21
2607 citiri
De ce a fost arestat Theodor Berna

Theodor Berna a subcontractat lucrari de executie sau de reparatii la bulevarde, strazi sau metrou ale Tehnologica Radion unor firme "fantoma", care nu aveau muncitorii si utilajele necesare, pe care le platea in baza unor facturi, fara ca lucrarile sa fi fost executate, potrivit motivarii arestarii.

Theodor Berna, care controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion si Teloxim Con, a fost arestat preventiv in 19 august, de Tribunalul Prahova, intr-un dosar in care este cercetat alaturi de mai multi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de peste o suta de milioane de euro, scrie Mediafax.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Prahova care a decis arestarea lui Berna prezinta, in motivarea deciziei, obtinuta de MEDIAFAX, numeroase documente din care rezulta ca bulevarde si strazi din Capitala sau tronsoane de metrou figurau cu lucrari de executie doar pe hartie, in realitate, societatea Tehnologica Radion subcontractand firme fantoma, fara utilaje si muncitori sau care nu aveau un astfel de obiect de activitate. Pentru formularea acestor acuzatii, anchetatorii prezinta documente transmise de Inspectoratul Teritorial de Munca sau de organele fiscale.

Potrivit procurorilor, in perioada 2008-2013, administratorul Tehnologica Radion, Theodor Berna, "a desfasurat, in numele si pe seama societatii relatii comerciale nereale cu terte societati comerciale cu comportament inadecvat sau cu comportament de tip fantoma, in urma carora a inregistrat in contabilitate facturi fictive privind achizitia de bunuri si servicii, in baza acestora efectuand plati catre acestea, sume de bani ce ulterior au fost retrase in numerar de administratorii societatilor si predati acestuia".

"Prin manoperele dolosive desfasurate de catre administratorul Theodor Berna, s-a stabilit la aceasta data ca bugetul consolidat al statului a fost influentat negativ cu suma de 73.848.922 de lei respectiv 29.027.444 de lei - impozit pe profit si 44.821.478 de lei - TVA", se arata in motivare.

Acest prejudiciu fiscal rezulta din relatiile comerciale derulate si inregistrate in contabilitate intre Tehnologica Radion si societatile comerciale Teloxim Con, Proiect Alfa Capital, A., C.M.I. si D.C., sustin anchetatorii.

Astfel, in perioada 2008-2011, Teloxim Con a emis catre Tehnologica Radion 46 de facturi in valoare totala de 238.732.795 de lei si TVA aferenta de 51.136.995 lei, al caror obiect a constat in servicii reprezentand manopera si lucrari privind reparatii ale unor strazi, amenajare si modernizare sistem rutier, reabilitare termica blocuri, fara a avea situatii de lucrari care sa justifice concretizarea acestora, arata judecatorul, care face referire la documentele aflate in dosarul transmis de procurori.

De asemenea, Tehnologica Radion a emis 27 de facturi in valoare totala de 235.011.653 de lei si TVA aferenta de 51.383.906 lei, care au fost evidentiate ca achizitii in cheltuielile Teloxim Con, in facturi fiind notate, la denumirea bunurilor si serviciilor, "reabilitare si modernizare drumuri".

"Atat in cazul serviciilor si lucrarilor facturate de SC T.C. SRL, cat si in cazul celor facturate de catre SC T.R. SRL, nu au fost prezentate situatii de lucrari care sa justifice realitatea si concretizarea acestora", se arata in motivare.

Judecatorul mentioneaza, citand documentele anchetatorilor, ca din adresele emise de Inspectoratele Teritoriale de Munca teritoriale se mai retine ca, in perioada 2012 - 2013, principalii furnizori declarati de Teloxim Con au fost societati cu un comportament fiscal inadecvat, care nu aveau posibilitatea efectuarii lucrarilor, prestarii serviciilor sau livrarii bunurilor, nu aveau personal angajat, nu detineau active in patrimoniu si care nu au declarat si nu au achitat obligatii fata de bugetul statului.

In motivare se mai arata ca bulevarde si strazi din Bucuresti trebuiau reparate prin contractele incheiate de Tehnologica Radion cu Teloxim Com si alte firme subcontractoare, insa dupa verificari a rezultat ca lucrarile nu puteau fi executate, din cauza faptului ca subcontractorii nu aveau angajati si nici utilajele necesare.

"Asa cum am precizat anterior, Teloxim Con a facut obiectul unei inspectii fiscale partiale, prin care au fost analizate si achizitiile de bunuri si servicii ale acestuia. Din verificarea efectuata a rezultat ca Teloxim Con a inregistrat achizitii de servicii (<>, <>, <>, <>) in baza unui numar de 18 facturi in valoare totala de 13.432.793 lei, din care valoare fara TVA de 10.832.897 de lei si TVA aferenta de 2.599.895 de lei, avand inscrise ca emitent societatea D.C.. Tranzactiile sus-mentionate au avut la baza 18 contracte...", potrivit documentului citat.

Din verificarea efectuata la Teloxim Con asupra modului de aplicare efectiva a obiectului contractelor mentionate, inscrise in facturile partenerilor, a rezultat ca facturile avand inscris ca emitent societatea D.C. nu au fost insotite de situatii de lucrari din care sa rezulte o prezentare analitica a modului de realizare efectiva a lucrarilor contractate.

Totodata, din verificarea efectuata la Tehnologica Radion rezulta ca aceasta a inregistrat de la Teloxim Con 18 facturi in valoare totala de 19.189.703 de lei. Acestea reprezinta, in fapt, refacturarea catre Tehnologica Radion a serviciilor inscrise in facturile inregistrate in evidenta contabila de catre Teloxim Con ce au mentionat ca emitent societatea D.C.

Anchetatorii au concluzionat ca, avand in vedere ca in urma verificarii la Teloxim Con s-a retinut ca exista suspiciuni asupra realitatii operatiunilor inscrise in facturile inregistrate in evidenta contabila a acestei societati ce au ca emitent societatea D.C., rezulta in consecinta ca si asupra serviciilor refacturate catre Tehnologica Radion exista suspiciuni in ceea ce priveste prestarea serviciilor catre aceasta de catre firma inscrisa in facturi.

Referitor la modul de achitare a contravalorii serviciilor inscrise in facturi, anchetatorii ca aratat ca desi Tehnologica Radion a stins datoria catre Teloxim Con in contul acestor facturi prin compensarea cu creanta de incasat conform contractului de cesiune de creanta incheiat intre cele doua firme si persoana Theodor Berna, in acelasi timp a efectuat, in perioada 2 octombrie 2012 - 20 august 2013, si viramente ce totalizeaza 14.111.950,83 lei direct catre societatea DC.

Pe documentele de plata sunt inscrise ca explicatii mentiunea "plata pt Teloxim Con", numerele si datele facturilor ce au mentionat ca emitent societatea D.C., fapt ce conduce la concluzia ca Tehnologica Radion avea cunostinta inca de la data efectuarii platilor catre aceasta societate despre faptul ca nu Teloxim Con (societate inscrisa in facturile ce se regasesc in evidenta contabila a Tehnologica Radion) este executantul lucrarilor contractate, a mai notat judecatorul in motivare.

Potrivit documentului citat, suspiciunile cu privire la realitatea operatiunilor derulate cu societatea D.C. se bazeaza pe urmatoarele elemente probatorii: societatea este dizolvata cu lichidare si radiata din 21 mai 2013; activitatea principala a societatii o constituie "Intretinerea si repararea autovehiculelor" - cod CAEN 4520; din analiza declaratiilor informative 394 depuse a rezultat faptul ca, in perioada analizata, societatea DC a raportat achizitii de la doar trei firme, care au un comportament fiscal inadecvat, nu detin baza materiala si nu au angajati care sa poata executa in regim de subantrepriza lucrarile "contractate" de societatea D.C. si care potrivit extraselor bancare au fost utilizate pentru transferul diverselor sume catre alte societati si retragerea de importante sume in numerar, respectiv 11.313.070 lei.

Mai mult, potrivit bilanturilor contabile, firma D.C. avea un angajat si nu a raportat in situatia patrimoniului utilaje si alte active circulante care sa poata fi folosite la executarea lucrarilor de reabilitare a sistemului rutier si a unei linii de tramvai.

Societatea D.C. s-a declarat ca platitoare de impozit pe salarii si contributii sociale, insa, conform sumelor inscrise in declaratiile fiscale depuse de aceasta societate in 2012, fondul lunar de salarii a fost de maxim 727 de lei. Totodata, potrivit datelor furnizate de ITM Galati, societatea D.C. a avut in perioada analizata un singur angajat cu contract individual de munca, incadrat ca tinichigiu carosier.

"Urmare analizelor efectuate pe baza declaratiilor depuse la organele fiscale de catre SC D.C. SRL si de catre alti parteneri ai acesteia, precum si a documentelor puse la dispozitie de institutiile bancare si organele de cercetare penala, a reiesit ca aceasta societate nu a desfasurat activitatea propriu-zisa constand in lucrari de constructii a drumurilor, ci numai a creat la nivel declarativ aparenta ca functioneza ca o societate cu un comportament fiscal adecvat, in fapt aceasta fiind utilizata pentru activitatea de transferare a sumelor de bani incasate de la diverse societati catre alte societati, precum si de ridicare in numerar din conturile bancare", a mai aratat judecatorul in motivare.

Un astfel de traseu a urmat si contractul semnat de Tehnologica Radion cu firma Proiect Alfa Capital privind planseele si betoanele unei interstatii de metrou.

Din documentele anchetatorilor, prezentate in motivare, se arata ca Berna a semnat cu directorul Proiect Alfa Capital, in 11 decembrie 2012, un contract de lucrari in valoare de 377.417,19 lei, care avea ca obiectiv "lucrari la structura de rezistenta executie betoane armate in radiere si plansee Interstatia Valea Ialomitei", cu durata de excutie a lucrarilor de o luna.

In urma verificarilor efectuate la societatea Proiect Alfa Capital a fost identificat un contract incheiat in 15 noiembrie 2012 cu societatea N.I., in calitate de prestator, care avea acelasi obiectiv ca si contractul din 11 decembrie 2012, diferenta dintre cele doua contracte fiind legata de cantitatile de lucrari contractate.

Conform clauzelor din contractul de lucrari din 15 noiembrie 2012, societatea N.I. se angaja sa execute pentru Proiect Alfa Capital lucrari la structura de rezistenta la obiectivul "Magistrala M5- Drumul Taberei - Pantelimon Trons 1. Drumul Taberei - Universitate Lot L1.2 Romancierilor - Statia Valea Ialomitei inclusiv depou si galeria de legatura - etapa III". Durata de executie a lucrarilor era de trei luni, incepand de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarii. Valoarea totala a contractului a fost de 2.446.739,18 lei, iar modul de determinare a acesteia este consemnat intr-o anexa, in care sunt tipurile de lucrari, cantitatile si valorile acestora.

Lucrarile consemnate in contractul din 15 noiembrie 2012 au fost facturate de societatea N.I. prin emiterea unei facturi fiscale in 14 mai 2013, in valoare de 2.446.739,18 lei, pe factura facandu-se mentiunea "contravaloare conform contract nr. 3/15.11.2012".

In acest caz, anchetatorii arata ca suspiciunile cu privire la realitatea operatiunilor derulate cu societatea N.I. se bazeaza pe urmatoarele elemente probatorii: societatea a fost inmatriculata initial la ORC Prahova, avand ca asociat si administrator pe R.A.N (.......); incepand cu data de 30.11.2011, asociat unic si administrator al societatii devine cetateanul sarb D.M.; initial societatea a avut sediul social, cat si domiciliul fiscal la o adresa, iar din 7 octombrie 2013 societatea si-a schimbat sediul social; societatea a depus la organele fiscale declaratia 112 (privind evidenta nominala a persoanelor asigurate si a contributiilor datorate) numai pentru lunile noiembrie si decembrie 2011, declarand in aceste luni ca a avut un singur salariat, rezultand pentru perioada anilor 2012-2013 ca societatea nu a avut salariati; conform vectorului fiscal, societatea este platitoare de TVA incepand din 1 decembrie 2012, avand obligatie declarativa trimestriala, depunand la organele fiscale declaratia 300 si declaratia 394 (achizitii si livrari pe teritoriul national) pentru perioada 1 decembrie 2012 -30 iunie 2013.

Din analiza efectuata pe baza declaratiilor depuse, efectuata de organele fiscale prin procesul verbal din 16 octomrbie 2013, rezulta ca SC N.I. SRL nu a desfasurat in perioada 2012-2013 activitate propriu-zisa, ci numai a creat la nivel declarativ aparenta ca functioneaza ca o societate cu comportament fiscal adecvat. In fapt, aceasta a fost utilizata pentru activitatea de transferare a sumelor de bani incasate de la diverse societati catre alte societati precum si de ridicare de numerar din contul societatii deschis la R.B., a mai aratat judecatorul in motivare.

Theodor Berna si Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucuresti, au fost retinuti in 18 august, iar alti cinci administratori ai unor societati comerciale au fost pusi sub control judiciar, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, prin care s-a produs un prejudiciu estimat la o suta de milioane de euro.

Procurorii au cerut in 19 august arestarea preventiva doar a lui Berna, solicitarea fiind admisa de Tribunalul Prahova.

Administratorii de firme vizati in acest dosar sunt suspectati ca au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale nereale, urmate de transferuri de bani, pentru a ascunde provenienta ilicita a acestora, sume care ulterior au fost retrase in numerar din conturile unor firme "fantoma".

Numele firmei de constructii Tehnologica Radion apare in rechizitoriul intocmit de procurori in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro in care au fost trimisi in judecata fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu si mai multi oameni de afaceri.

Theodor Berna, care controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion si Teloxim Con, este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din industria constructiilor.

Principala firma a acestuia, Tehnologica Radion, a castigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul: potrivit datelor ZF, Tehnologica Radion a castigat numai in 2009 si 2010 contracte de achizitii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte castigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numara cele de reabilitare si intretinere de strazi sau drumuri in partea de sud a tarii, in judete precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are un contract de 53 de milioane de euro penrtu reabilitarea si extinderea la patru benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, intre DN 2 (Voluntari) si A2 (autostrada Bucuresti-Constanta).

Berna este al doilea "rege al asfaltului" retinut in ultimii ani, dupa ce Nelu Iordache, care controleaza firma de constructii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#arestare Theodor Berna, #de ce a fost arestat Theodor , #Companii constructii