Lafarge vrea sa vanda activele din Romania, in cadrul procesului de fuziune cu Holcim

Luni, 07 Iulie 2014, ora 10:38
1992 citiri
Lafarge vrea sa vanda activele din Romania, in cadrul procesului de fuziune cu Holcim

Operatiunile din Romania ale producatorului francez de ciment Lafarge sunt propuse pentru vanzare, alaturi de active din mai multe tari, in cadrul procesului de fuziune cu Holcim, astfel incat cele doua companii sa obtina aprobarea autoritatilor de reglementare pentru fuziunea celor doua grupuri.

Lafarge este prezent in Romania in principal pe piata cimentului, dar si pe segmentul betoanelor si agregatelor. Lafarge si Holcim concureaza pe piata romaneasca cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement, potrivit Mediafax.

In primul trimestru, vanzarile de ciment in Romania ale Lafarge au crescut cu 37,4%, in principal datorita conditiilor meteo favorabile, care au facilitat inceperea mai devreme a lucrarilor de constructii la mai multe proiecte.

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge are nevoie de aviz in privinta concurentei in 15 dintre statele membre UE si face obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene.

Lafarge si Holcim au infiintat o comisie speciala pentru identificarea activelor care vor fi vandute, formata din reprezentanti ai ambelor companii, in urma anuntului de la inceputul lunii aprilie privind fuziunea.

"Comisia a intocmit o lista de active propuse pentru vanzare, care sa anticipeze eventuale cereri ale autoritatilor pentru concurenta", au anuntat, luni, intr-un comunicat, cele doua companii.

Strategii diferite, in functie de piata

Lista prezentata luni include mare parte din activele totale pe care cele doua companii intentioneaza sa le vanda.

Astfel, comisia a decis ca Lafarge si Holcim sa renunte la fabrica de ciment din Mannersdorf (Austria) a Lafarge, activele Holcim din Franta, cu exceptia fabricii de ciment de la Altkirch si a unor active din regiunea Haut-Rhin, de asemenea la operatiunile Lafarge din insula Reunion, cu exceptia participatiei la Ciments de Bourbon.

In Romania si Germania, vor fi vandute activele Lafarge, iar in Ungaria si Serbia cele ale Holcim.

In Marea Britanie, Lafarge ar urma sa vanda operatiunile Lafarge Tarmac, cu posibila exceptie a unei fabrici de ciment.

Grupul LafargeHolcim, care va rezulta in urma fuziunii, va avea o prezenta globala, dar va genera circa 20% din venituri in Europa si va beneficia astfel de revenirea economiilor statelor europene, se arata in comunicat.

Cele doua companii iau in calcul si vanzarea de active din Canada, Mauritius, Filipine si Brazilia.

Lafarge si Holcim vor continua sa analizeze daca este necesar sa renunte si la alte active pe piete unde au operatiuni care se suprapun sau in functie de cererile autoritatilor de reglementare, se arata in comunicat.

Lista de active propuse pentru vanzare va fi revizuita si discutata cu autoritatile de reglementare, iar acolo unde este cazul se va cere si acordul partenerilor de afaceri.

Procesul de vanzare va fi finalizat in functie de incheierea procesului de fuziune dintre Lafarge si Holcim, au anuntat cele doua companii.

Procesul de fuziune ar trebui sa se incheie intr-un an

Cei doi producatori de materiale de constructii intentioneaza sa incheie fuziunea in prima jumatate a anului 2015. Noul grup ar avea operatiuni in 90 de tari.

Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Tranzactia este evaluata la circa 29 de miliarde de euro, incluzand si datoriile nete.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Volumul vanzarilor de ciment si clincher ale grupului elvetian Holcim in Romania au crescut in primul trimestru din acest an cu 5,1%, potrivit unui raport al companiei. Preturile la ciment si clincher au urcat totodata cu 6,6% in moneda locala, se spune in raport.

Pe piata agregatelor, Holcim a inregistrat in Romania o scadere de 16,3% a livrarilor, insa preturile au afisat o crestere de 39,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Lafarge Holcim fuziune, #Lafarge Romania , #Companii constructii