Proiecte de sute de miliarde de euro in Algeria, pentru companiile romanesti

Vineri, 31 Mai 2013, ora 07:36
5693 citiri
Proiecte de sute de miliarde de euro in Algeria, pentru companiile romanesti
Marea Moschee a Algerului. Foto: Panoramio.com

Statul algerian investeste 220 de miliarde de euro intr-un ambitios program de dezvoltare si doreste implicarea companiilor romanesti. Printre altele, programul prevede construirea de la zero a patru orase, mii de km de cale ferata si autostrazi, aeroporturi si sute de spitale.

"Algeria a suferit in urma anilor grei de terorism, perioada in care tara a cunoscut un regres din punct de vedere social si economic. Acum insa, dupa stabilizare, statul doreste redresarea. Ne propunem sa ducem intreprinzatori in Algeria, iar dupa finalizarea lucrarilor, va fi nevoie de aknowledgement. Romanii sunt foarte iubiti in Algeria, datorita celor 14.000 de persoane care au emigrat in anii '70-'80 si care s-au afirmat mai ales in invatamant", a explicat Nadjet Karabernou Paduret, presedinte CCIR-A.

Beneficii fiscale

Companiile straine care intra pe piata algeriana dispun de o serie de beneficii fiscale, printre care exonerarea de la plata impozitului pe profit pe o perioada intre 2 si 5 ani si exonerarea de la taxa funciara. Taxa pe valoare adaugata se ridica la 17% in Algeria, dar se reduce pentru anumite sectoare la 7%. Taxele vamale se ridica la 3%, impozitul pe dividende la 15%, iar impozitul pe chirii la 7%.

Pe piata algeriana au inceput deja sa isi faca loc multinationalele, precum Phillip Morris, KPMG, BMP Parribas sau Lafarge, insa nu exista suficienti constructori puternici.

Pentru a putea sustine proiectele-gigant pe care le propune statul algerian, cativa oameni de afaceri romani au realizat un consortiu, in parteneriat cu o companie algeriana. In momentul de fata, romanii se afla intr-o delegatie de 14 zile in Algeria, pentru negocieri intr-un proiect care prevede construirea a 15.000 de apartamente si infrastructura aferenta.

"Scopul nostru este dezvoltarea si cresterea nivelului de trai al populatiei. Dorim sa cream un flux de afaceri. Avem networking, birouri in Algeria si vrem sa incheiem parteneriate si acorduri pentru a creste impreuna, pentru a crea afaceri noi si locuri de munca. Dorim sa abordam o politica moderna, deschisa, multilaterala", a declarat Gabriela Pascaru Bisi, director de comunicare al CCIR-A.

Ce vor sa contruiasca algerienii cu ajutorul know-how-ului romanesc

Programul prezidential de reconstructie nationala 2010-2014 are un buget de 220 de miliarde de euro, insa nicio treime din acesti bani nu au fost cheltuiti. Astfel, durata de desfasurare a proiectului va fi prelungita si in urmatorii ani, iar statul cauta suportul companiilor straine.

Proiectele se acorda prin licitatie publica sau prin atribuire directa. Negocierile au loc cu suportul CCIR-A.

In momentul de fata, 11 companii romanesti activeaza pe piata algeriana, dintre care noua au intrat prin intermediul acestui program: trei in sectorul de productie de mobila si tamplarie, patru au activitati de import-export si patru activeaza in sectorul serviciilor, potrivit presedintei CCIR-A, Nadjet Karabernou Paduret.

Proiectul isi propune dezvoltarea economica si a resurselor umane, a infrastructurii de baza, ameliorarea serviciului public, combaterea somajului si dezvoltarea cercetarii stiintifice si a noilor tehnologii de comunicare.

- DRUMURI. Aproape jumatate din suma, circa 100 de miliarde de euro, este dedicata proiectelor in infrastructura. Algerienii au nevoie de expertiza romanilor pentru constructia a 2500 de km de drumuri noi si reabilitarea a 8000 de km de drumuri.

- PORTURI, AEROPORTURI, CAI FERATE. Pe lista obiectivelor "alocate" romanilor ar fi realizarea unor noi porturi de pescuit, construirea a opt aeroporturi noi si modernizarea a inca trei, construirea a 6000 de km de cale feroviara si construirea de la zero, a patru orase, inclusiv noua capitala a tarii.

- SPITALE, STADIOANE, RETELE ENERGETICE. Fonduri de 48 de miliarde de euro au fost alocate pentru construirea a 172 de spitale, 45 de complexe de sanatate, 377 de policlinici si 17 scoli de formare paramedicala. In plus, la finalizarea lucrarilor, va fi nevoie de personal de specialitate.

In domeniul energiei, exista proiecte pentru racordarea la sistemul electric si de distributie a gazelor naturale, pentru construirea a opt statii de desalinizare, a 35 de baraje si 34 de statii de epurare a apei.

Pentru sectorul tineretului si culturii se doreste realizarea a 80 de stadioane, 230 de hoteluri, 340 de biblioteci si 12 conservatoare de muzica.

Camera de Comert si Industrie Romano-Algeriana va organiza, in perioada urmatoare, un seminar de informare in legatura cu programul prezidential, la Brasov. De asemenea, institutia va organiza in aceasta toamna o misiune economica privata in Algeria.

Romania-Algeria, o relatie import-export

Schimburile bilaterale dintre Romania si Algeria sunt in crestere. 2,95% dintre exporturile romanesti au ca destinatie Algeria, care reprezinta una cele mai importante piete africane. Exportam masini Dacia, produse metalurgice, cereale, ingrasaminte, materiale de constructii si importam curmale, fier, cupru si gaz lichefiat.

Algeria, tara africana cu 32 de milioane de locuitori, ocupa locul 15 in lume la rezerve petroliere, estimate la 2,5 miliarde de tone, suficiente pentru urmatorii 30 de ani. De asemenea, tara ocupa locul 18 la productie si locul 12 la exporturi. Capacitatea totala de rafinare este de 22 milioane de tone/an.

Zacamintele de fier sunt evaluate la trei miliarde de tone, cu o productie anuala de 1,7 milioane de tone. Exista rezerve de fosfat de 2 miliarde de tone, plumb si zinc in cantitate de cinci miliarde de tone, 80 de mii de tone de mercur si uraniu, sare, marmura si peste 100 de tone de aur.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#proiecte constructii Algeria, #joburi Algeria, #afaceri Algeria , #Companii constructii