Razboi intre Ceramica Iasi si Wienerberger. Prima batalie a fost castigata de romani

Joi, 30 Mai 2013, ora 14:22
3656 citiri
Razboi intre Ceramica Iasi si Wienerberger. Prima batalie a fost castigata de romani

Cele mai mari companii din domeniul fabricarii caramizilor din Romania, Ceramica Iasi si Wienerberger Sisteme de Caramizi, se "lupta" pentru un teren din comuna ieseana Ion Neculce, unde poate fi construita o cariera pentru exploatarea argilei.

Judecatorii au dat castig de cauza companiei Cermica Iasi, care a contestat in instanta licitatia si atribuirea inchirierii terenului de aproximativ 416.000 de metri patrati din comuna Ion Neculce, facuta de firma concurenta, Wienerberger.

Miza contestatiei

Cei de la Wienerberger anuntasera ca vor sa construiasca pe terenul respectiv o fabrica de caramizi, in urmatorii cinci ani, in urma unei investitii de 22 milioane de euro. Reprezentantii Ceramica au actionat in instanta cerand anularea contractului de concesiune, argumentand ca in anuntul de licitatie nu a fost mentionata clar destinatia terenului.

Wienerberger a castigat licitatia la un pret de 50.000 lei fara TVA/an, in conditiile in care ceilalti doi participanti, SC Horty-Prod-H.SRL si Mihai Tibucanu, au oferit doar pretul initial estimat, 41.550 lei/an.

Magistratii de la Tribunal au respins actiunea ca fiind "lipsita de interes", motivul fiind ca Ceramica nu a participat la licitatie, si au obligat Ceramica sa plateasca cheltuielile de judecata catre WSC, in valoare de circa 35.000 lei.

Ceramica a inaintat recurs la decizia Tribunalului, dar Curtea de Apel a intors dosarul Tribunal pentru rejudecarea cauzei, unde Ceramica a avut castig de cauza.

Chiar daca Wienerberger va inainta recurs si va avea in final castig de cauza, va avea probleme cu investitia, pentru ca Directia de Cultura Iasi a anuntat ca terenul are importanta arheologica. Pentru a putea demara investitiile, compania producatoare de caramizi va trebui sa suporte financiar si temporal, descarcarea de sarcina arheologica a terenului.

Cine sunt Wienerberger si Cermica Iasi

Wienerberger Sisteme de Caramizi este cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Compania detine in acest moment trei unitati de productie la nivel local. Fabricile sunt localizate in Gura Ocnitei - Dambovita, Sibiu si Triteni Cluj. Compania a intrat pe piata din Romania in anul 1998.

Producatorul de blocuri ceramice Wienerberger AG a raportat o cifra de afaceri de 2,4 miliarde de euro in 2012, in crestere cu 23% fata de 2011, si un profit operational de 246 millioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 2% fata de anul trecut. Cresterea se datoreaza dezvoltarii liniei de business de tevi ceramice, in special dupa preluarea si integrarea Pipelife Group in mai 2012. In Romania, austriecii au avut o cifra de afaceri de 231 milioane de euro.

Producatorul de caramizi Ceramica Iasi (Brikston), simbol bursier CERE, controlat de fondul de investitii american Advent International, si-a majorat anul trecut vanzarile cu 23% in volum si a ajuns la o cota de piata de 20%, potrivit propriilor estimari, in conditiile in care piata per ansamblu a scazut si anul trecut cu 7%.

Cifra de afaceri a producatorului de caramizi din Iasi a crescut usor in 2012, cu 1%, pana la 15,3 milioane de euro, a anuntat conducerea companiei, in conditiile in care stabilizarea pietei de materiale de constructii a intarziat sa apara.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Wienerberger fabrica de caramizi, #Ceramica Iasi, #producatori caramizi , #Companii constructii