Gazprom va contesta cel de-al treilea pachet energetic al UE

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 11:35
1585 citiri
Gazprom va contesta cel de-al treilea pachet energetic al UE

Normele celui de-l treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care ii interzic uneia si aceleeasi companii sa se ocupe si de livrarea, si de transportul de gaz si energie electrica, ar putea fi contestate.

Potrivit ministrului energiei din Federatia Rusa, Serghei Smatko, Rusia analizeaza posibilitatile juridice care i-ar permite sa eludeze noile norme europene. De altfel, acest lucru va fi greu de realizat, in cazul in care Gazprom nu va face la randul sau concesii serioase si nu va permite accesul altor furnizori la gazoductele sale, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

"Rusia avea incheiat mai demult cu Europa un acord de cooperare, acord ce nu presupunea inrautatirea conditiilor economice de lucru pentru companiile noastre. In ceea ce priveste cel de-al treilea pachet energetic, acesta a fost adoptat mai tarziu", a subliniat Smatko.

Potrivit ministrului rus, in prezent Moscova cauta posibilitati de aplicare a respectivului acord, insa "daca nu va gasi astfel de posibilitati, va contesta acordul".

Pachetul energetic UE prevede restrictii privind activitatea companiilor din acest sector

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, adoptat in 2009, include sase documente care prevad restrictii privind activitatea companiilor integrate in plan vertical in sectorul energetic. Gazprom este de parere ca aceste noi norme inrautatesc conditiile pentru desfasurarea businessului sau in calitate de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Din acest motiv, Moscova s-a pronuntat in repetate randuri impotriva celui de-al treilea pachet energetic, insa Comisia Europeana nu intentioneaza deocamdata sa faca unele concesii in aceasta problema.

Intre timp, Rusia i-a solicitat Frantei sa sprijine incheierea unui acord cu UE privind cooperarea in realizarea de proiecte de infrastructura transfrontaliere pentru exportul de gaz natural si in activitatea comuna a sistemelor electro-energetice.

Un document in acest sens a fost semnat vineri, 18 noiembrie, de premierii rus si francez, Vladimir Putin si Francois Fillon. In acelasi document este stipulat ca Rusia roaga Franta sa acorde sprijin in vederea acordarii pentru gazoductul South Stream a statutului de "proiect de interes european".

UE si Rusia vor trebui sa ajunga la un compromis

In opinia expertilor, o schimbare a pozitiei ferme pe care UE a adoptat-o in problema aprovizionarii cu resurse energetice va fi greu de obtinut. Nu exista nicio "posibilitate juridica" de revizuire a legilor europene, este convins expertul in consultanta Mihail Krutihin.

"Practic, Rusia insista ca legile UE sa nu se aplice in relatia cu Gazprom", subliniaza Krutihin, exprimandu-si indoiala ca o asemenea solicitare ar putea avea sorti de izbanda. In ceea ce priveste conferirea pentru South Stream a statutului de "proiect de interes european", acest lucru este cu desavarsire nerealist, in opinia aceluiasi expert. "Rusia se adreseaza ba unei tari, ba alteia, incercand sa actioneze dupa principiul 'dezbina si stapaneste". Insa, este necesar sa se tina minte ca exista o pozitie solidara a UE.

Negocieri pe marginea celui de-al treilea pachet energetic sunt posibile, insa concesii ar trebui sa faca tocmai Gazprom: prevederea conform careia la un gazoduct care interesecteaza granitele unei tari-membre a UE trebuie asigurat accesul altor furnizori nu poate fi eludata. Nu este permis niciun fel de monopol, atentioneaza europenii, explica Krutihin.

Analistul rus Grigori Birg este convins ca UE si Rusia vor trebui sa ajunga la un compromis.

"In pofida faptului ca in ultima vreme se fac auzite din ce in ce mai des declaratii privind diversificarea pietelor de export ale Gazprom si patrunderea companiei ruse pe piata asiatica, concernul este interesat de mentinerea pietei europene la fel de mult cum este interesata si Europa in importuri fara probleme de gaz rusesc. Livrarile de gaz natural spre China vor incepe cel devreme in 2015", precizeaza Birg.

Expertul nu exclude posibilitatea ca gazoductele transnationale ale Gazprom sa fie declarate "infrastructura energetica transeuropeana", notiune care intr-adevar nu intra sub incidenta celui de-al treilea pachet energetic al UE.

#Gazprom pachet energetic UE, #Gazprom cooperare Europa , #Companii energetice