Hidroelectrica asista la schimbul de generatie intre "baietii destepti"?

Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:14
1965 citiri
Hidroelectrica asista la schimbul de generatie intre "baietii destepti"?

Intrarea in insolventa a unei companii de stat de talia Hidroelectrica a reprezentat o bila neagra pentru Romania in fata investitorilor straini.

Dupa ce ce administratorii companiei au promis ca masura nu va afecta in niciun fel piata de energie si implicit consumatorii finali, Hidroelectrica a anuntat ca vrea cresterea cu 74% a pretului de vanzare a energiei prin contractele reglementare.

Astfel, la doar cateva saptamani dupa ce administratorul companiei, Remus Vulpescu a anuntat ca prin insolventa companiei se urmareste restructurarea acesteia, iar consumatorii casnici nu vor fi afectati de aceasta masura, Hidroelectrica cere cresterea pretului de la 72 de lei la 125 lei/MWh.

Factura insolventei Hidroelectrica: Cresterea pretului pentru energie

Desi in factura de energie a consumatorilor casnici, energia hidro are o pondere redusa, va exista o crestere de pret pentru acestia.

"Energia hidro are o pondere redusa catre rezidential, dar are o pondere. Este clar ca o crestere de 74% a pretului energiei o sa se prevada in pretul final, pentru ca nu cred ca distribuitorul va absorbi aceasta crestere de pret. Va fi suportata de consumatorii finali", a declarat consultantul in energie Ionut Purica.

Baietii "desptepti reloaded": Cei care cumpara direct producatorii de energie?

In cazul insolventei Hidroelectrica actioneaza "baietii destepti" care nu mai au ca scop sa cumpere energie ieftina si sa o vanda scump, ci sa cumpere direct furnizorii de energie.

"Eu cred ca in zona Hidroelectrica exista lucruri care ar trebui anchetate. Cred ca baietii destepti actioneaza si aici intr-o faza ulterioara: daca pana acum erau intersati sa cumpere energie, acum sunt interesati sa cumpere producatorii de energie la valori foarte mici", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.

Insolventa companiei, pe factura consumatorilor casnici

Cresterea costurilor din cauza intrarii in insolventa este motivul pentru care Hidroelectrica ar putea cere preturi mai mari la energie in contractele reglementate.

"De ce o companie de energie cere cresterea pretului? Evident pentru ca au crescut costurile. Ori, costurile operationale la Hidroelectrica nu prea au cum sa creasca pentru ca ele sunt legate de amortizarea echipamentelor, utilajelor, salarii.

Eu nu stiu sa se fi facut niste investitii deosebite in Hidroelectrica, care sa duca la necesitatea unor noi echipamente, sau cresteri de costuri in sensul asta. Mai mult decat atat, nu stiu daca au crescut salariile la Hidroelectrica. Prin urmare, costurile operationale nu aveau cum sa creasca foarte mult", a declarat consultantul pe teme de enrgie, Ionut Purica, pentru Business24.

In plus, un alt efect pe care insolventa l-a avut asupra companiei, scaderea ratingului acesteia s-ar putea reflecta in costurile ridicare care determina cresterea pretului la energie.

"In al doilea rand, sunt costurile legate de aspectele financiare. Dupa declararea insolventei, compania Hidroelectrica a fost retrogradata de agentiile de rating. Este clar ca un rating mai slab inseamna costuri de risc mai mari, costuri financiare ale creditelor mai mari. Si acestea sunt o sursa a cresterii de costuri", a adaugat Purica.

Insolventa Hidroelectrica, la inceput de drum. Ce va mai urma

Intrarea in insolventa a companiei ar putea determina creditorii sa isi retraga investitiile din companie si atunci, din cauza lipsei de fonduri, Hidroelectrica ar putea fi pusa in postura de a vinde parti din patrimoniul sau catre creditori.

"In plus, ar mai putea exista o crestere de costuri a masei credale. Ar putea exista creditori care sa isi ceara, in urma insolventei, retragerea din companie si implicit rambursarea banilor investiti. S-ar putea ca o parte din patrimoniul Hidroelectrica sa fie transferat catre entitatile creditoare ale Hidroelectrica", a declarat Purica.

Hidroelectrica, companie al carui actionar majoritar este statul roman, a intrat in insolventa din cauza lipsei de lichiditati pe data de 19 iunie.

Compania, care vinde energie atat pe piata reglementata, cat si pe cea concurentiala, are nevoie de acordul ANRE pentru majorarea pretului pentru populatie si catre micii consumatori noncasnici.

#insolventa Hidroelectrica, #pret energie insolventa Hidroelectrica, #crestere pret energie electrica 2012 , #Companii energetice