Se reiau discutiile cu investitorii centralei nucleare de la Cernavoda

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:38
1543 citiri
Se reiau discutiile cu investitorii centralei nucleare de la Cernavoda

Autoritatile romane au invitat din nou la discutii companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Rodin Traicu.

"Saptamana trecuta am avut o sedinta cu EnergoNuclear referitoare la ce s-a intamplat pana in 15 septembrie 2012. S-a decis, dupa prezentarea studiului de fezabilitate, sa se reia oportunitatile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale", a afirmat Rodin Traicu.

Secretarul de stat a precizat ca statul nu mai intentioneaza sa detina participatia majoritara in proiect.

"Statul nu mai vrea sa fie majoritar, suntem deschisi la orice forma de colaborare", a precizat Traicu.

Grupul CEZ a anuntat in octombrie 2011 vanzarea actiunilor detinute in cadrul proiectului de finalizare a constructiei centralei nucleare de la Cernavoda catre Nuclearelectrica S.A, iar in ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola si RWE Power au anuntat, la randul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii.

"Sper ca pana la finalul anului sa avem discutii pentru proiectul nou. Sper ca pana atunci sa primim raspunsuri si sa discutam. Ne asteptam la un raspuns pozitiv si din partea CEZ. In acelasi timp, Arcelor Mittal si Enel ne-au asigurat ca pentru cel putin un an de zile raman in proiect", a adaugat Rodin Traicu.

Acesta a amintit ca Ernst&Young a refacut studiul de fezabilitate al proiectului celor doua reactoare.

Acesta a adaugat ca un avantaj in atragerea investitorilor pentru acest proiect este faptul ca dezechilibrele din piata s-au redus si ca Romania devine un 'pilon' pentru piata regionala, ceea ce va favoriza exportul companiilor implicate.

"Romania devine un pilon pe piata Romania - Bulgaria, Grecia - Turcia. Ii atragem si pentru a putea exporta in regiune. Termenul este caduc, noi vom fi in doi ani o piata regionala si in mai multi ani o piata europeana", a spus Traicu.

Investitorii coreeni sunt, de asemenea, in continuare, interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit secretarului de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori Cernavoda, #discutii investitori Cernavoda, #realizare reactoare Cernavoda , #Companii energetice