Afacerea Pfizer-Allergen, cea mai mare operatiune de evitare a impozitelor

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 12:28
2313 citiri
Afacerea Pfizer-Allergen, cea mai mare operatiune de evitare a impozitelor
Foto: Wikimedia

Declarata deja a doua cea mai mare tranzactie a tuturor impurilor, fuziunea de 150 de miliarde de euro dintre gigantii farmaceutici Pfizer si Allergen ascunde in spate si o operatiune de evitare a impozitelor.

Dupa perfectarea afacerii, compania Americana Pfizer va putea sa imi mute sediul in Irlanda, un stat preferat de marile corporatii care aleg sa negocieze a reducere a impozitelor pentru profitul declarat, relateaza Euronews.

"Daca cineva analizeaza structura sistemului fiscal din SUA in comparatie cu cea din restul statelor membre OCDE observa o diferenta. In aceste cazuri, multe dintre afaceri pot fi facute din considerente legate strict de politica fiscala", considera Stephen Wood, analist sef al Russell Investments.

Fuziunea va da nastere companiei Pfizer PLC, un gigant in industria farmaceutica la nivel global, dar, in acelasi timp, operatiunea va reduce nivelul impozitelor platite in primii trei ani de cele doua companii cu peste 2 miliarde de dolari, conform calculelor facute de reprezentantii celor doua firme.

Procesul fuziunii se va incheia in a doua jumatate a anului viitor, moment in care produsele cele mai bine vandute din portofoliul celor doua firme, Viagra si Botox, vor avea acces la noi piete de desfacere.

Pfizer a incercat in mai multe randuri sa reduca nivelul taxelor platite in Statele Unite, inclusiv prin oferta depusa acum un an si jumatate pentru compania britanica Astra Zeneca.

Acum insa, directorul executiv al firmei, Ian Read, sustine ca Pfizer s-a pozitionat intr-o postura mult mai avantajoasa din punct de vedere competitiv.

Pentru statul american decizia Pfizer de a-si inregistra veniturile in Irlanda reprezinta o noua lovitura neasteptata, presedintele Barrack Obama catalogand aceste decizii drept gesturi nepatriotice.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#fuziune companii farmaceutice, #gigant farmaceutic Pfizer, #impozite reduse, #sistem fiscal SUA , #Companii farmaceutice