Industria medicamentelor a ramas proftabila in 2013, in ciuda haosului din sistem Analiza

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:12
2598 citiri
Industria medicamentelor a ramas proftabila in 2013, in ciuda haosului din sistem Analiza

De aproape 20 de ani, industria producatorilor de medicamente din Romania este 'rupta' intre doua axiome opuse: pe de o parte, consumul de medicamente din tara noastra este mai mic decat media europeana si cea mondiala - ceea ce ar trebui sa duca la cresterea cifrei de afaceri - pe de alta parte, plata de la CAS este inceata, lista de medicamente compensate se tot schimba, iar ministrii sanatatii si-au tot schimbat optica cu privire la cea mai buna abordare asupra actului medical, eficientizarii sistemului si asigurarii personalului calificat - toate cu efecte negative asupra actului de sanatate si rezultatelor financiare in domeniu.

Acesti factori afecteaza in masuri diferite producatorii romani de medicamente, importurile, distributia, farmaciile si spitalele. Profitabilitatea celor mai importanti jucatori din piata este in continuare ridicata. In anii urmatori, indiferent de competitia in domeniu, cifra de afaceri a liderilor de piata va creste, iar profitabilitatea se va pastra la nivel ridicat, sustine Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.

Decizia gigantului Glaxo SmithKline de a inchide fabrica Europharm de la Brasov a fost luata la mijlocul anului 2013, va avea finalitate in 2015 si a facut ca firma sa dispara din clasamentul anului 2013, fata de locul 2 ocupat de fabrica in anul 2012. In rest, nu au fost miscari spectaculoase, fabricile "de traditie" Terapia, Antibiotice si Zentiva (fostul Sicomed) ocupand din nou locurile de frunte in acest top, a subliniat Dragos Cabat.

In general, anul 2013 a fost unul favorabil pentru piata medicamentelor din Romania. RisCo a realizat topul primelor 10 companii care se ocupa cu fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; doar trei companii au raportat o reducere a cifrei de afaceri - desigur, in afara de Europharm care a disparut cu totul din acest top.

Top 10 Producatori de medicamente 2013. Sursa: www.RisCo.ro, Sectiunea Selectii Firme

Prima clasata, compania Terapia din Cluj, a inregistrat anul trecut cresteri pe toate planurile: angajati, cifra de afaceri, profit net, dar si creante. Astfel, compania a obtinut o cifra de afaceri de 500,63 milioane lei si un profit net de 109,06 milioane lei, cu o marja a profitului net de peste 20% asa cum a realizat compania in aproape toti anii din ultimii 20.

Compania avea 801 angajati la 31 decembrie 2013. Grupul Ranbaxy, cel care detine Terapia din 2006, mentine firma de produse generice in topul producatorilor de medicamente din Romania, bazandu-se in continuare pe gama de produse generice vandute la preturi competitive, care a facut din Terapia un lider de piata: faringosept si celelalte produse generice din domeniul cardiovascular, antiinfectis, gastrointestinal, medicamente pentru sistemul nervos, iar vanzarile sunt in continuare balansate intre intern si export in tarile din regiune.

Cu afaceri de 318,63 milioane lei, Antibiotice din Iasi s-a clasat pe a doua pozitie in top. Compania a avut un profit de 31,38 milioane lei, in timp ce volumul creantelor a insumat 252,69 milioane lei. Compania isi mentine statutul de companie de interes national - implicit ori explicit - si acopera un spectru larg de antibiotice generice pentru piata interna.

Zentiva din Bucuresti a urcat anul trecut doua pozitii in clasament, pana pe locul 3, inregistrand afaceri de 290,36 milioane lei. Numarul de angajati ai companiei s-a redus in 2013 de la 531 la 484 de persoane, iar profitul a crescut la 40,29 milioane lei. Grupul are prezenta regionala in Europa Centrala, de Est si Sud, din Rusia pana in Turcia si doreste sa fie un competitor pe produse generice pentru intreaga zona.

Compania Sandoz din Mures a raportat pentru 2013 afaceri in crestere, de pana la 268,04 milioane lei, dar un profit mai mic, de 21,85 milioane lei. Volumul de creante al companiei a atins la 31 decembrie 2013 pragul de 184,07 milioane lei.

In acelasi interval, Labormed - Pharma a raportat o cifra de afaceri de 141,78 milioane lei si si-a diminuat pierderile la 17,97 milioane lei. Compania a avut anul trecut cu 34 mai putini angajati comparativ cu 2012, respectiv 235 de persoane.

Situata pe pozitia a sasea, compania Gedeon Richter din Mures a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 119,18 milioane lei si si-a crescut pierderile la 44,19 milioane lei. Creantele companiei s-au diminuat la 176,68 milioane lei.

Cu o cifra de afaceri in crestere, respectiv 119,07 milioane lei, Biofarm s-a pozitionat anul trecut pe locul 7. Compania avea la 31 decembrie 360 de angajati si un profit de 25,58 milioane lei. Creantele companiei au atins nivelul de 64,36 milioane lei.

Bio EEL din Mures a obtinut anul trecut locul 8, inregistrand o cifra de afaceri de 112,69 milioane lei. Ultimele doua locuri din clasament apartin Infomed Fluids si Rompharm Company, care au raportat afaceri de 110,65 milioane lei, respectiv 98 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#industrie farmaceutica, #medicamnete romania, #top companii, #companii medicamente , #Companii farmaceutice