FMI, solicitat sa modifice taxa clawback

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 20:17
1717 citiri
FMI, solicitat sa modifice taxa clawback

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania solicita FMI, CE si BM modificarea taxei clawback, astfel incat sa se calculeze in functie de pretul de productie, nu de raft, si sa fie plafonata pentru producatorii de medicamente generice, in majoritate producatori locali.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) vor prezenta la intalnirea cu seful misiunii FMI in Romania un document privind necesitatea modificarii taxei clawback.

Formula actuala a taxei clawback, intarzierea de aproape un an a decontarilor si metodologia actuala de stabilire a preturilor creeaza grave probleme companiilor farmaceutice si pot duce la pierderea a mii de locuri de munca si chiar la colapsul unor producatori locali, se arata intr-un document care va fi prezentat de reprezentantii APMGR in cadrul intalnirii cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si cu reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Reprezentantii Asociatiei au cerut folosirea pretului de productie ca baza pentru calculul taxei

"Propunerile noastre privind taxa clawback sunt urmatoarele: folosirea pretului de productie ca baza pentru calcularea taxei, nu a pretului de raft, prelungirea termenului de plata in functie de termenul actual de decontare al companiilor farmaceutice, plafonarea valorii taxei platite intr-un an de catre companiilor de farmaceutice generice si definirea clara a taxei clawback drept o masura temporara si stabilirea unui orizont de timp maxim in acest sens", se arata intr-un comunicat de presa al APMGR remis, luni.

APMGR precizeaza ca este foarte putin probabil ca taxa sa aduca venituri imediate la bugetul de stat, intrucat companiile farmaceutice o vor contesta in justitie deoarece se aplica nu doar in functie de pretul de productie, ci la cel de raft, care include costul distributiei, TVA si adaosul aplicat de farmacii.

"In aceasta situatie, Guvernul nu va putea sa colecteze fonduri din aceasta taxa sau le va colecta mult mai tarziu - in ambele situatii, finantarea corespunzatoare a deficitului de buget in 2012 ar fi pusa in pericol", sustin producatorii de medicamente generice.

APMGR mentioneaza ca producatorii de medicamente ar putea fi pusi in situatia de a reevalua portofoliul de produse din cauza majorarii impozitelor, nivelului foarte scazut al preturilor reglementate si a unei eventuale evolutii negative a fluxului de numerar.

APMGR sustine ca firmele ar putea ajunge sa elimine produsele mai putin profitabile

"Companiile ar ajunge cel mai probabil sa elimine produsele mai putin profitabile - cu un impact negativ major atat asupra bugetului de stat (deoarece se impune folosirea unor medicamente mai scumpe), cat si asupra populatiei. Acestea ar reevalua si costurile, cu reduceri implicite de personal - acest proces ar putea duce la pierderea a aproximativ 1.000 de locuri de munca", a precizat sursa citata.

APMGR reprezinta companii precum Actavis, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Zentiva, Labormed, Gedeon-Richter, Teva si Biofarm. In total, companiile reprezentate de Asociatie asigura 8.000 de locuri de munca in Romania.

De asemenea, producatorii de medicamente subliniaza faptul ca desi FMI a admis ca taxa clawback este o masura temporara, nu exista nimic care sa indice perioada maxima de valabilitate a acesteia, impiedicand companiile sa isi stabileasca planuri de afaceri pe termen mediu.

APMGR solicita si adoptarea unor masuri pentru reducerea arieratelor

Producatorii de medicamente generice din Romania solicita si adoptarea unor masuri pentru reducerea arieratelor in contextul in care intarzierile actuale la efectuarea decontarilor, de peste 300 de zile la nivel de producator, creeaza grave probleme companiilor farmaceutice.

Crearea unui mecanism transparent pentru monitorizarea proceselor de inregistrare a documentelor si flux de numerar la nivel de farmacii si spitale, a unui mecanism de compensare directa intre CNAS si producatori, reducerea termenelor de plata si stabilirea unui plan de reducere eficienta a acestora la 60 de zile sunt cateva dintre propunerile APMGR.

Totodata, APMGR cere imbunatatirea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale avand in vedere ca insuficienta resurselor financiare si de personal ale agentiei a dus la cresterea numarului cererilor restante la aproximativ 15.000.

APMGR a precizat ca schimbarea metodologiei de stabilire a preturilor si reglementarea reducerilor pentru produsele eliberate pe reteta este necesara intrucat nu incurajeaza folosirea medicamentelor generice, cu efecte negative asupra veniturilor la bugetul de stat si asupra economiei in general.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#producatori medicamente romania, #modificare taxa clawback, #solicitari FMI , #Companii farmaceutice