Previziuni pentru piata pharma, in 2015

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:41
3432 citiri
Previziuni pentru piata pharma, in 2015
Foto: primehealth.ae

O revenire pe o evolutie pozitiva a pietei farmaceutice va fi strans legata de generozitatea pe care o va avea noua lista de compensare, atat de mult asteptata.

In lipsa acesteia sau in contextul in care se va continua adaugarea sporadica a una, doua molecule la lista deja existenta, vorbim de o scadere a acestei piete generale, in cel mai optimist caz, de o stagnare.

Evident ca vor exista si domenii terapeutice care vor putea inregistra o evolutie usor pozitiva, dar acestea vor fi doar cazuri punctuale, dictate de conjuncturi sau situatii particulare.

Tot legat de noua lista de compensare, trebuie mentionat ca aceasta va cuprinde si o serie de medicamente care se vor incadra in categoria produselor compensate pe baza unor contracte cost-volum incheiate intre firmele ce detin autorizatiile de punere pe piata a produselor respective si autoritatile statului.

Faptul ca inca nu au fost stabilite nici forma contractului si nici normele, metodologia de negociere, incheiere si monitorizare a implementarii si derularii acestui tip de contract va constitui inca o frana in recastigarea unei evolutii pozitive a acestei piete.

Daca luam in considerare si faptul ca datorita preturilor minime practicate in aceasta piata (reglementarile actuale prevad ca pretul la medicamente se calculeaza in prezent pe baza pretului minim din 12 tari membre ale UE), medicamentele din Romania au ajuns sa fie mult mai pretabile pentru export paralel decat sa fie dedicate consumului intern, atunci este posibil sa ajungem chiar la o criza a unor medicamente pentru pacientii romani.

Atata timp cat exporturile paralele practicate prin farmacii nu va putea fi separat si cuantificat, si va continua sa apara drept o vanzare pe piata interna, desi medicatia pleaca in realitate la export, este posibil sa fim in situatia paradoxala de a avea cifre care arata o evolutie pozitiva, dar in realitate sa avem o scadere a pietei interne. In acest context, interventia Consiliului Concurentei si a celorlalte organisme menite sa reglementeze aceasta situatie va avea un rol important pentru reasezarea pietei farmaceutice.

Un alt aspect care a inceput si va continua sa influenteze direct situatia pietei farma este reprezentat de noua legislatie, ce a intrat in vigoare dar ale carei masuri vor fi facute publice abia incepand cu 1 Ianuarie 2016 , conform careia reprezentantii industriei farmaceutice sunt oblicati sa declare nu doar sponsorizarile, ci si orice alt tip de cheltuieli sau transferuri de valoare, cum conform legii sunt definite acestea, adresate profesionistilor din domeniul medical sau asociatiilor de pacienti.

Mai mult, pentru a asigura transparenta si corectitudinea actului medical, si beneficiarii acestor avantaje, au obligativitatea de a face publice aceste date.

Pe langa aspectele pozitive, aceasta legiferare a atras si ingrijorarea unei mari parti a profesionistilor din domeniul medical: lipsa unor specificatii clare referitoare la locul unde vor fi postate aceste informatii, cine, cum si in ce mod va avea acces la astfel de date, a condus la refuzul multora dintre acestia la a continua colaborarea cu reprezentantii industriei farmaceutice incepand din momentul publicarii si intrarii in vigoare a acestei legi.

In mod cert nu vorbim de profesionalismul celor care au facut acest gest (prescriptia medicala trebuind sa fie facuta doar pe baza actului medical si a judecatii medicale proprii prescriptorului), ci de teama justificata a acestor persoane, ca o serie de aspectele financiare care le privesc sa devina publice, ceea ce in mod evident poate atrage o serie de riscuri din partea rauvoitorilor.

Sa fim cinstiti, si sa recunoastem, cati dintre noi ne-am dori ca vecinul sau orice alta persoana sa stie exact cat castigam noi intr-o luna sau un an de zile sau cat de expusi am fi in fata hotilor care ar cunoaste cu exactitate ca in acea locuinta sta cineva care castiga o oarecare suma de bani; ar fi ca o invitatie de a ne vizita locuinta. Asa se face ca, din nou, in lipsa a unor legi clare si a unor norme de aplicare care sa stipuleze exact si concis modul acestora de implementare, incertitudinea, teama si nesiguranta ajung sa planeze din nou asupra acestui domeniu.

Articol de George Paraschiv, Director Marketing Servier

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#previziuni piata pharma 2015, #previziuni farmacie 2015 , #Companii farmaceutice