Producatorii de medicamente denunta concurenta denaturata din piata: Produsele scumpe au pozitie dominanta!

Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:56
1976 citiri
Producatorii de medicamente denunta concurenta denaturata din piata: Produsele scumpe au pozitie dominanta!
Foto: CC0 Creative Commons

Concurenta pe piata medicamentelor este denaturata, iar produsele cele mai scumpe au pozitie dominanta si blocheaza accesul medicamentelor ieftine, fabricate in Romania, se arata intr-un comunicat al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).

Aceasta dupa ce, la inceputul saptamanii, Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat o analiza privind modul in care se realizeaza productia si comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si a suplimentelor alimentare.

Reprezentantii patronatului spun ca vor coopera fara rezerve si cu toata responsabilitatea cu inspectorii Consiliului Concurentei in orice investigatie care urmareste sa analizeze conditiile structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in sectorul productiei si comercializarii medicamentelor, precum si cadrul legislativ aplicabil.

"Din 2009 si pana in prezent, reglementarile din domeniul medicamentelor date de autoritatile abilitate, respectiv metodologia de calcul a preturilor la medicamente (OMS 75/2009 corectat de OMS 368/2017); contributia trimestriala de tip clawback (OUG 77/2011); includerea de medicamente noi in sistemul de compensare (OMS 861/2014) coroborat cu hotararea privind aprobarea listei corespunzatoare medicamentelor cu si fara contributie personala (HG 720/2008) si contractul cadru (HG 140/2018) - actionand simultan si disturbant - au denaturat competitia libera si au creat premisele unei pozitii dominante a medicamentelor scumpe care blocheaza accesul medicamentelor generice ieftine, fabricate in Romania, facand statul roman captiv si santajabil de catre anumiti producatori", a declarat Dragos Damian, director executiv al PRIMER.

In opinia sa, rezultatele dezastruoase ale acestor reglementari sunt deja evidente.

"Producatorii din tara retrag sute de medicamente ieftine si sunt obligati sa franeze numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare si retehnologizare. Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din Romania, este suficient sa aratam ca in 2006 se fabricau in tara pentru desfacere pe piata interna 314 milioane de cutii de medicamente, in vreme ce in 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scadere de 40% in 10 ani, desi piata medicamentelor s-a dublat in acest interval", a completat reprezentantul PRIMER.

El a atras insa atentia ca investigatiile sectoriale ale Consiliului Concurentei se finalizeaza cu recomandari, iar aceste recomandari, cel putin in sectorul productiei si comercializarii de medicamente, nu au fost luate in consideratie pana acum de autoritatile din domeniu, care au continuat sa reglementeze contrar intereselor pacientilor si fabricilor de medicamente din tara.

"De exemplu, ultima investigatie sectoriala a Consiliului Concurentei, incheiata in 2015, s-a finalizat cu un ansamblu de recomandari referitoare la modificarile care trebuie aduse legislatiei din domeniu, pentru a creste accesul pacientilor la medicamente si a incuraja utilizarea medicamentelor generice ieftine, care aduc economii pentru pacienti si sistemul sanitar, inclusiv prin aplicarea diferentiata a 'taxei clawback'. Din pacate, nici macar una dintre recomandarile raportului Consiliului Concurentei nu si-a gasit locul intr-un act legislativ, autoritatile continuand sa reglementeze cum au crezut de cuviinta, lucru care a favorizat repetatele crize ale medicamentelor din ultimii doi ani", a continuat Damian.

El considera ca ar fi necesara o schimbare a cadrului legislativ, in asa fel incat unele dintre concluziile si recomandarile rapoartelor de investigatie ale Consiliului Concurentei sa poata fi transpuse in legislatie.

Patronatul PRIMER reuneste 16 dintre cele mai importante fabrici de medicamente din tara, respectiv AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, VIM Spectrum.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#concurenta piata medicamente, #medicamente scumpe, #medicamente Romania , #Companii farmaceutice