Producatorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente

Joi, 30 Mai 2013, ora 09:40
1685 citiri
Producatorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente

Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare in acest an vor fi de fapt platite de producatorii de medicamente, intrucat taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la inceputul fiecarui trimestru.

"Taxa clawback presupune ca noi, producatorii de medicamente, sa acoperim integral diferenta dintre consumul total de medicamente compensate si bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui sa o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridica la 94,3 milioane lei, va fi platita in procent de 100% de catre producatori prin taxa clawback", a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, citat in comunicat.

El a punctat ca este important, in acest context, sa se puna in balanta impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului si asupra pacientilor.

"Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienti este de nepretuit.

Fiecare dintre moleculele care asteapta sa intre pe lista aduc ceva in plus fata de medicamentele deja existente, fie ca ne referim le eficienta lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienti o sansa la viata, altora o viata mai buna si, cel mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacientilor europeni, pe care romanii le asteapta insa de mai bine de 6 ani", subliniaza Zaharescu.

Conform calculelor ARPIM, in trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autoritati este de 1,5 miliarde lei iar consumul de medicamente se ridica la 1,7 miliarde lei. Astfel, pentru primul trimestru al anului producatorii de medicamente vor achita taxa clawback in valoare de 237 milioane lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#producatori medicamente taxa clawback, #medicamente compensate , #Companii farmaceutice