Taxa clawback: Producatorii se lupta cu statul. Pacientii pierd

Vineri, 18 Mai 2012, ora 08:16
1822 citiri
Taxa clawback: Producatorii se lupta cu statul. Pacientii pierd

Taxa clawback, pe care industria de medicamente generice trebuie o plateasca pana la 25 mai, va fi cu 20% mai mare fata de ultimele trei luni din 2011. Taxa, care la unele companii poate ajunge si la 30% din cifra de afaceri ar putea duce la retragea unor medicamente de pe piata si la falimenul multor producatori.

"Ceea ce avertizam acum doua luni a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicate pentru trimestrul IV pe anul 2011, care a reprezentat intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator", a precizat intr-un comunicat de presa Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Potrivit actantilor din domeniu, miza taxei clawback este acoperirea deficitului istoric al Sanatatii.

"Problema este ca acest deficit nu poate fi acoperit de privati, pentru ca ei nu au banii respectivi.Cresterea taxei este efectul acestei legislatii. Noi am avertizat ca efectele acestei taxe vor fi nesustenabile prin prisma masurilor pe care le contine: taxarea platii de producator si acoperirea deficitului de catre un actor privat, a declarat pentru Business24 Cristian Lutan, directorul executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Taxa clawback, mod de calcul

Taxa care da atatea batai de cap producatorilor de medicamente generice este calculata pe baza diferentei intre consumul real de medicamente si bugetul alocat.

"Spre exemplu, in 2010 diferenta dintre consumul de medicamente si necesarul real a fost de 1 miliard de lei. La nivelul anului 2011 cifra este una similara, fapt care a determinat extinderea termenelor de plata pana la aproximativ un an, a declarat Cristian Lutan intr-un interviu acordat Business24.

Acesta a mai precizat ca producatorii vor fi obligati sa platesca sume uriase (peste 250 milioane euro) inainte de a-si fi primit banii datorati de stat pentru livrarile anterioare (1.3 miliarde euro) tocmai pentru ca taxa nu este calculata ca diferenta dintre consumul din 2011 si cel din 2012.

In plus, producatorii de medicamente sunt obligati sa plateasca taxa aferenta trimestrului intai al anului 2012, desi banii pentru medicamentele compensate ii vor primi in primul trimestru al anului 2013.

Taxa clawback: Efecte si repercusiuni

Repercusinile pe care cresterea cu 20 de procente le-ar putea avea asupra companiilor sunt: falimentul, renuntarea la medicamentele generice, sau excluderea intregului portofoliu de pe lista compensatelor.

"Noi trebuie sa platim pana pe 25 mai taxa care, la unele companii ajunge si la 30% din cifra de afaceri pe trimestrul respectiv, ceea ce nu poate duce decat la insolventa, daca s-ar plati aceste taxe", a explicat presedintele APMGR, Dragos Damian.

Pentru a evita insolventa, companiile ar putea alege sa isi retraga productia de medicamente compensate, ceea ce ar duce la disparitia de pe piata locala a medicamentelor romanesti.

In plus, daca un productor, din orice motive, nu isi achita integral taxa, intregul sau portofoliu este exclus de la compensare.

"Practic, pacientii sunt sanctionati daca un actor economic nu-si indeplineste obligatiile fata de stat", a precizat Cristian Lutan.

Pe langa aceasta, nu se poate vorbi de repecusiuni doar la nivelul companiilor farmaceutice, intrucat cresterea afecteaza intregul sistem sanitar.

"Nu se poate vorbi despre un impact doar la nivelul producatorilor de medicamente. Sistemul de sanatate are la baza un lant ce incepe de la producatori si se termina la pacienti. Orice repercusiune resimtita de producatorii de medicamente se va propaga ulterior pe intregul lant farmaceutic", a adaugat Cristian Lutan.

Romania, fruntasa la taxe

"Taxa clawback se aplica in prezent si in alte tari ale UE, insa nicio tara nu foloseste acest mecanism implementat de autoritatile romane si mai mult, statul nu percepe astfel de taxe inainte sa-si plateasca datoriile catre producatori", a mentionat Lutan.

Potrivit acestuia, in Belgia, de pilda, exista o contributie de 6.73% aplicata pe valoarea vanzarilor rambursate si o taxa de 1% pe vanzarile produselor ne-rambursate in anul 2010.

In Croatia exista o contributie de 3% din vanzarile produselor rambursate, iar in Spania de 2% din valoarea vanzarilor rambursate. Valori similare ale taxei sunt percepute atat in Polonia (3% din valoarea vanzarilor rambursate), cat si in Italia (3,65% din valoarea vanzarilor rambursate - impartit pe tot lantul de distributie: de la producatori la farmacii).

Cea mai mare valoare a taxei clawback din Europa se percepe in Ungaria de 20%, insa in aceasta tara medicamentele sunt platite de stat la maximum o luna, fata de 1 an, la cat au ajuns termenele de plata in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#taxa clawback, #taxa clawback Romania, #clawback producatori medicamente, #efecte taxa clawback, #taxa clawback falimente , #Companii farmaceutice