Crowdsourcing: Ce efecte are acest sistem in business?

Luni, 06 August 2012, ora 09:23
2858 citiri
Crowdsourcing: Ce efecte are acest sistem in business?

Marile companii apeleaza tot mai des la "crowdsourcing", un tip de sistem online care utilizeaza resurse umane din intreaga lume pentru a indeplini, la costuri scazute, sarcini pe care computerele nu le pot indeplini, precum verificarea actelor sau citirea chitantelor.

Sistemul are plusuri si minusuri, insa, pentru companiile care au nevoie de cineva care sa faca "munca de jos", este o alternativa ieftina, scrie TechnologyReview.

MobileWorks, startup-ul care a dezvoltat un software de acest tip, spera ca va reusi creeze forta de munca la costuri scazute, oferind astfel de joburi oamenilor din tarile emergente.

Cel mai mare site care aplica acest sistem este Mechanical Turk, lansat de Amazon in 2005. Site-ul functioneaza ca un fel de piata online a muncii, unde exista joburi cu contracte determinate. Activitati precum identificarea unor obiecte sau fotografii, creeaza probleme aparatelor tehnologice, tocmai de aceea a fost nevoie de o atingere umana.

Piata muncii creata de Amazon a fost o idee revolutionara, dar s-a dovedit extrem de dificil de utilizat. Un studiu realizat in 2010 de compania Yelp a aratat ca membrii Mechanical Turk au actionat cu o precizie mai slaba decat un program mecanic de invatare in fata unei sarcini de imparti afacerile pe categorii.

"Este foarte usor sa fii inselat pe Mechanical Turk", sustine Louis Von Ahn, expert in crowdsourcing si profesor la Carnegie Mellon University. Principala problema este nivelul slab de plata, subliniaza acesta.

Potrivit estimarilor specialistului, cei care erau inscrisi in sistem (majoritatea din SUA), castigau maxim doi dolari pe ora. Acest aspect ar fi suficient pentru ca angajatii sa isi piarda interesul, sa raspunda ilogic sau sa dea raspunsuri slab documentate.

De ce prefera, totusi, companiile un astfel de sistem?

Chiar si asa, insa, marile companii raman interesate de sistemul "crowdsourcing", spun Von Ahn, care adauga ca mana de lucru ieftina este extrem de atractiva pentru acestea.

Companiile care folosesc acum acest sistem au adaugat tot felul de modalitati prin care testeaza si ierarhizeaza angajatii, si prin care le aloca diferite sarcini.

MobileWorks are si el propriul soft de flux al muncii, insa incearca in acelasi timp sa rezolve problema motivarii recrutand muncitori straini din tarile in curs de dezvoltare, precum India, unde banii castigati online sunt o sursa importanta de venit.

La MobileWorks, angajatii castiga intre doi si patru dolari, salariile fiind cu atat mai mici cu cat tara din care provin e mai saraca. Pentru aceeasi munca, MobileWorks taxeaza cu cinci dolari pe ora companiile care folosesc serviciile angajatilor sai.

Desigur, de-a lungul timpului, acest tip de loc de munca a fost utilizat de clienti si in scopuri mai putin nobile. In 2010, cercetatorii de la New York University au estimat ca 41% din toate joburile oferite de Mechanical Turk au fost utilizate pentru a genera spam, click-uri pe reclame, sau pentru a influenta rezultatele motoarelor de cautare.

In ciuda acestor abuzuri, muncitorii din tarile subdezvoltate au devenit esentiali pentru companii.

Cum functioneaza crowdsourcing-ul

Un exemplu relevant: inDinero, un startup de trei ani din San Francisco, al carui software este utilizat de micile afaceri pentru a-si controla finantele.

Clientii sai au posibilitatea sa urce in sistem chitantele, chiar si cele scrise de mana. Apoi inDinero transmite imaginile la MobileWorks, care le transmite la randul sau catre muncitorii din India sau Filipine, care transcriu manual chitanta in formulare online.

Jessica Mah, CEO-ul inDinero, sustine ca nu ar putea sa isi conduca afacerea fara aceasta multime de asistenti.

"Alternativa ar fi sa angajez studenti sa faca asta. Insa nu ar avea rost, intrucat nu exista un flux de lucru in acest sens. E mai ieftin sa platesc serviciile MobileWorks, sa stiu ca sunt cinci perechi de ochi peste o chitanta, decat sa platesc salariul minim unui student care sa faca asta din cand in cand", sustine CEO-ul companiei.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#crowdsourcing ieftin, #forta munca online, #cost scazut forta munca , #Companii internet