Marius Ghenea - Ce inseamna sa fii business angel

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 00:00
6896 citiri
Marius Ghenea - Ce inseamna sa fii business angel
Foto: Marius Ghenea

Marius Ghenea, antreprenor si membru fondator al organizatiei VentureConnect, vorbeste despre perceptia sa asupra ideii de business angel, despre succesul afacerilor online, dar si despre planurile sale de a ajuta mediul antreprenorial din Romania, in 2012.

VentureConnect, fundatia in care se implica intr-o mare parte din timpul sau, incepe in acest sens o serie de proiecte ce au ca scop dezvoltarea afacerilor din mediul IT, online si, in general, de tehnologie.

Astfel, inca o data, Marius Ghenea este un adevarat business-angel pentru romani. A ales sa fie business-angel in varianta pe termen lung, care impune atentie si extrem de multa implicare, pastrand, insa, si timp pentru familie sau prieteni, sustine acesta intr-un interviu acordat Business24.

In ce stadiu se afla afacerile online din Romania, raportat cu situatia celor de afara? Merita sa investesti in online?

Orice investitie merita atat timp cat afacerea vine cu cifre si estimari concrete si plauzibile care sa demonstreze continua sa crestere si dezvoltare. Domeniul online este ofertant pentru ca, de regula, acesta se imparte in trei zone mari: e-commerce, web content si segmentul de tehnologie propriu-zisa.

Pentru Romania, in fiecare dintre cele trei segmente mentionate exista nise inca neexploatate la adevarata lor valoare. Iar privind din experienta unui investitor, mediul online este cel care poate fi masurat cel mai usor, deoarece ofera rezultate concrete, de regula intr-un timp relativ scurt si in care conceptul unei afaceri se poate pivota relativ usor. Mai mult, este sectorul cu o rentabilitate a investitiei de regula pozitiva.

Revenind la Romania, pentru mine este clar ca avem potential. In aceeasi masura, consider ca multi antreprenori romani mai au multe detalii de finisat pana la conturarea unui profil antreprenorial de succes la nivel national si international: de la pregatirea unui plan de afaceri, planificarea financiara a afacerii, intelegerea dimensiunii si limitarii pietei pentru produsul lor, precum si alte aspecte, care difera bineinteles de la caz la caz.

Sunt bucuros, insa, sa observ ca sunt multi tineri antreprenori care nu mai gandesc in limitele barierelor geografice si isi contureaza o idee de produs sau serviciu care isi gaseste aplicabilitate si pe pietele externe.

Consider ca din moment ce produsul se dovedeste a fi util consumatorului, localizarea devine un criteriu secundar, mai ales cand ne referim la afaceri precum: jocuri, aplicatii online ori produse sau servicii care nu implica vreo constrangere de localizare sau logistica.

Pe piata internationala suntem apreciati pentru experienta noastra in domeniul tehnologiei si incurajati in conturarea unei experiente de business valide. Iar aceste elemente consider ca in timp vor duce la generarea de proiecte antreprenoriale scalabile.

Intotdeauna sunteti prezentat drept un "business-angel". Ce inseamna sa fii business-angel in Romania?

Inseamna sa ai multa rabdare si sa citesti multe descrieri de proiecte antreprenoriale trimise pe e-mail, posta, Twitter sau comentarii la articolele de pe blog.

Am o perceptie usor diferita a rolului unui business angel. Pentru mine, a fi business-angel inseama a veni in sprijinul comunitatii antreprenoriale sub multe forme - prin investitii, mentorat, consiliere.

O buna parte din timpul meu este rezervat proiectelor antreprenoriale si sociale, daca vreti sa le numim astfel, care sunt gandite pentru comunitatea antreprenoriala din Romania. Iata implicarea mea in Fundatia VentureConnect, Arena Leilor sau programul School for StartUps.

Prin urmare, consider ca un business-angel poate sa puna o piatra de temelie pentru mediul antreprenorial din Romania in multe moduri. Eu am ales varianta pe termen lung care impune atentie si extrem de multa implicare.

Si totusi... Cand mai gasiti timp si pentru familie sau viata personala?

Intotdeauna gasim timp pentru lucrurile care ne fac placere. Prin urmare, desi lucrez de regula pana la ore tarzii, gasesc timp sa impac pasiunea mea pentru antreprenoriat cu familia si prietenii.

Ce inseamna Fundatia VentureConnect pentru mediul de afaceri din Romania?

Fundatia VentureConnect , alaturi de Fundatia Post-Privatizare sunt cele mai importante institutii ce dezvolta proiecte de succes pentru mediul antreprenorial din Romania.

Suntem activi prin diverse programe precum: VentureConnect, School for Startups sau Business Mentoring Program de mai bine de doi ani si am observat o crestere constanta atat a interesului pentru mediul antreprenorial, cat si a proiectelor prezente in cadrul sesiunilor de pitching si mentorat sustinute.

Infiintarea Fundatiei VentureConnect reprezinta o extindere a activitatilor desfasurate deja in jurul evenimentelor VentureConnect pentru ca, pe termen mediu si lung, sa asigure continuitate in interactiunea directa a antreprenorilor cu investitorii.

Rolul executiv al Fundatiei este acela de a facilita educarea si cresterea proiectelor din mediul antreprenorial romanesc. Ne dorim ca Fundatia sa intensifice si totodata sa permanentizeze legaturile create cu sprijinul evenimentelor VentureConnect de pana in prezent.

Ce pregatiti alaturi de VentureConnect pentru oamenii de afaceri din Romania, in 2012?

In prima jumatate a acestui an am demarat doua noi proiecte: Venture Mentoring - o sesiune de intalniri lunare de mentorat, alaturi de o comunitate digitala de business angels din Romania si Europa de Sud-Est: Angel Connect.

Alaturi de traditionalul eveniment VentureConnect, intalnirile din programul Venture Mentoring isi propun consilierea si sprijinirea proiectelor antreprenoriale romanesti de-a lungul intregului an.

Mentoratul activ pe care il demaram in aceasta perioada cu sprijinul membrilor boardului VentureConnect este unul bine gandit si luand in considerare feedback-ul primei sesiuni, se pare ca este foarte apreciat de antreprenori.

Prima intalnire a fost condusa de Radu Georgescu, Presedinte GECAD Group, iar saptamana viitoare sesiunea va fi gazduita de Ana Maria Andronic, Senior Associate la casa de avocatura Biris Goran, care va dezbate teme cu interes juridic. Pe 17 mai voi conduce sesiunea pentru zona de e-commerce, prin urmare toti antreprenorii cu afaceri in aceast sector sunt invitati sa participe.

Urmatoarea intalnire este programata pentru 31 Mai, Bucuresti. Evenimentul este sustinut de Allegro Group Romania si Fundatia Post-Privatizare.

Business24.ro este partener media al evenimentului VentureConnect.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Marius Ghenea afaceri online, #succes afaceri online, #business online, #Marius Ghenea VentureConnect, #Marius Ghenea business angel , #Companii internet