100% romanesc: Povestea celor doi tineri antreprenori din Cluj care au creat Tintag

Sambata, 30 August 2014, ora 00:00
5197 citiri
100% romanesc: Povestea celor doi tineri antreprenori din Cluj care au creat Tintag
Foto: Andrei Vig, Co-Fondator Tintag

Alexandru Chis si Andrei Vig, doi tineri antreprenori din Cluj, au lansat recent Tintag, dispozitivul care localizeaza obiectele pierdute. Simplul fapt ca este reincarcabil il face unic in lume, explica antreprenorii care pornesc un proiect de crowdfunding pentru transformarea ideii lor de la concept la realitate.

Planul este simplu: sa stranga 50.000 de dolari in doua luni si apoi poate incepe productia in masa si distributila la nivel national si international.

Ideea s-a nascut initial ca o o platforma anti-furt pentru biciclete, insa in forma actuala el poate fi atasat si de geanta si de zgarda animalului de companie, avand functii care-ti permit sa gasesti obiectul pierdut, sa fii atentionat cand te indepartezi prea tare de el si chiar sa-ti faci telefonul ratacit sa sune fara sa ai la dispozitie un alt dispozitiv mobil.

Dispozitivul are si o aplicatie mobila pentru iOS si Android, care iti indica in timp real unde se afla obiectul supravegheat.

"Nu ne-am gandit sa apelam la sustinerea unui investitor, din aceasta cauza apelam la platforma Indiegogo si ne bazam pe sustinerea celor pasionati de astfel de gadget-uri", a explicat Andrei Vig, unul dintre co-fondatori, intr-un interviu acordat Business24.

Cu toate acestea, nu ar refuza eventuale propuneri de investitii care i-ar ajuta sa devina un jucator important pe aceasta piata, mai puncteaza co-fondatorul Tintag.

Pentru inceput as vrea sa ne spuneti cate ceva despre dumneavoastra, despre experienta dumneavoastra profesionala si cum v-ati intalnit.

Numele meu e Andrei, am 30 de ani, nascut in Cluj, crescut in Cluj. Lucrez de peste 10 ani in domeniul IT in cadrul unor firme precum Softvision, Wayfinder si Skobbler.

Alex are 27 de ani, peste 7 ani de experienta in programare. L-am cunoscut in 2010 in timp ce lucram impreuna pentru firma Wayfinder. Ulterior am ajuns sa inchiriem acelasi spatiu pentru firmele noastre, colaborand pe diverse proiecte.

Ati lansat recent Tintag, un dispozitiv pentru localizare reincarcabil. Spuneti-ne mai multe despre acest concept.

Device-ul Tintag poate fi atasat la diverse obiecte (chei, poseta, portofel, rucsac, zgarda animalului de companie..etc) care ulterior pot fi localizate cu ajutorul aplicatiei mobile dezvoltata de noi.

Pentru a putea fi localizat dispozitivul trebuie sa intre in raza de actiune a unui alt utilizator ce foloseste aplicatia sau a unui hotspot (device construit de noi care scaneaza 24/7 tintag-urile) Toate aceste date sunt centralizate si procesate pe server-ul nostru.

In cazul in care un item este pierdut, utilizatorul este anuntat in timp real cu ultima locatie la care a fost detectat device-ul.

Functiile de baza ale acestui dispozitiv sunt:

Find Object: in cazul in care device-ul se afla in raza de actiune a utilizatorului, acesta se poate conecta la el facandu-l sa emita semnale sonore si vizuale. Impreuna cu afisarea distantei dintre utilizator si device aceasta optiune faciliteaza gasirea acelui obiect.

Keep Close: utilizatorul poate activa aceasta optiune pentru a primi notificari in cazul in care device-ul iese in afara perimetrului definit in cadrul aplicatiei.

Find Phone: in cazul in care utilizatorul si-a ratacit telefonul, poate folosi butonul de pe device pentru a-l face sa sune.

Mai multe informatii despre functionalitatile care ne diferentiaza de competitori pot fi gasite pe site-ul Tintag.

Cat va costa un astfel de dispozitiv?

Pretul pachetului de baza format dintr-un dispozitiv Tintag si un incarcator wireless va costa pe durata campaniei Indiegogo 19$. Pretul de retail va fi de 30$.

In acest moment avem si o promotie pentru utilizatorii care se inscriu la noi pe site pana la data de 8 Septembrie, acestia primind un device Tintag gratis la achizitionarea pachetului de baza.

Priviti Tintag ca pe un simplu obiect extrem de util sau il priviti ca pe un concept cu potential de business la nivel international?

Noi vedem dispozitivul Tintag ca fiind un obiect util pentru utilizatorul de rand, in acelasi timp avand un potential urias in zona de B2B. In zona de business, posibile utilizari ale acestui dispozitiv se regasesc in industria asigurarilor, serviciilor de curierat, parcuri auto, servicii medicale.

Urmeaza o campanie de crowdfunding pentru acest proiect, in cadrul careia v-ati propus sa strangeti 50.000 de dolari din precomenzi. Ce v-a determinat sa apelati la aceasta metoda?

Ne-am indreptat spre aceasta modalitate de finantare deoarece credem ca putem sa lansam acest produs fara a renunta la participatiile noastre in cadrul companiei. In acelasi timp am observat ca platformele de crowdfunding au devenit foarte populare, permitand jucatorilor noi pe piata de hardware cum suntem noi, sa stranga sume importante de bani.

In cat timp va propuneti sa strangeti acesti bani?

Acesti bani ne propunem sa ii strangem pe durata campaniei de pe platfoma Indiegogo, aceasta avand o durata de 2 luni.

Odata stransa aceasta suma, se presupune ca s-a atins si un break-even. Ce planuri financiare si estimari aveti, insa, pentru viitor?

Planul dupa incheierea campaniei este sa incepem productia la scara larga a Tintagului pentru a-l putea livra celor care ne-au sustinut. Dupa livrarea acestora, vom continua sa le comercializam in continuare atat pe plan intern cat si international.

Cum s-a nascut, de fapt, ideea de a crea un dispozitiv care face obiectele pierdute sa te atentioneze?

Ideea a aparut in 2012, dorindu-se a fi o platforma anti-furt pentru biciclete. Din cauza limitarilor tehnice proiectul a fost abandonat pana in toamna anului 2013 cand cei de la Apple au lansat tehnologia iBeacon, care are la baza aceeasi tehnologie Bluetooth Low Energy pe care este construit si Tintag-ul.

V-ati gandit vreodata sa apelati la sustinerea unui investitor? Sau poate sa prezentati proiectul vreunui gigant interesat sa-l achizitioneze?

Nu ne-am gandit sa apelam la sustinerea unui investitor, din aceasta cauza apelam la platforma Indiegogo si ne bazam pe sustinerea celor pasionati de astfel de gadget-uri. Ca si idee suntem deschisi la propuneri de investitii care ne-ar ajuta sa devenim un jucator important pe aceasta piata.

Pentru amandoi co-fondatorii Tintag este un proiect care merge in paralel cu alte proiecte profesionale. Se poate spune ca v-ati dedicat timpul liber dezvoltarii Tintag? Ce sacrificii a presupus asta?

In momentul de fata Tintag-ul nu mai reprezinta un hobby pentru noi, dedicandu-ne tot timpul acestui proiect.

Si totusi, cum va relaxati? Va deconectati vreodata de tehnologie?

Pentru mine e foarte usor sa ma deconectez deoarece ma asteapta acasa doua fetite care vor implini in curand 1 an, Monica si Nicoleta ocupandu-mi tot timpul liber.

Nici Alex nu are mult timp liber la dispozitie, timpul ramas petrecandu-l iesind in oras cu prietenii sau la alergat prin parc.

Ce pasiuni aveti?

Cand am putin timp liber imi place sa citesc o carte buna. Alex este un cinefil impatimit, nelipsind in nici o miercuri de la cinema.

Foto: Alexandru Chis, Co-Fondator Tintag

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dispozitiv Tintag, #antreprenori Tintag, #dispozitiv gasit obiecte, #Andrei Vig Tintag, #Alexandru Chis Tintag , #Companii IT