Actiunile Facebook, in picaj. Un nou "minim" istoric: sub 29 de dolari pe actiune

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:34
1805 citiri
Actiunile Facebook, in picaj. Un nou "minim" istoric: sub 29 de dolari pe actiune

Actiunile Facebook au ajuns la nou minim marti, sub 29 de dolari, scadere pusa pe seama scaderii interesului investitorilor in perspectivele pe termen lung ale companiei si a pretului "umflat" din listarea publica initiala.

Valoarea actiunilor celei mai cunoscute retele de socializare au scazut marti cu 10 procente la 28,65 de dolari pe actiune. De la debutul pe piata de capital de pe 18 mai cand pretul per actiune era de 38 de dolari, compania a pierdut aproximativ 25 de miliarde de dolari din estimarile initiale, scrie Reuters.

Economistii de pe Wall Street au alimentat ingrijorarile legate de capacitatea companiei de a produce smartphone-uri si alte gadgeturi mobile, desi reteaua de socializare are aproape un miliard de utilizatori si domina mediul de social media.

Potrivit unui articol publicat in New York Times, Facebook isi extinde eforturile de a lansa anul viitor un smartphone. Citand surse din interiorul companiei, jurnalistii de la Times sustin ca Facebook a creat un grup special pentru acest proiect, care se numeste "Buffy". Smartphone-ul ar urma sa fie rezultatul unui partneriat cu HTC, avand sistem de operare Android si o platforma exclusiva pentru Facebook.

Facebook, mai ieftina si decat Linkedln?

De cealalta parte, antreprenorul roman Radu Georgescu care apreaciza pe blogul personal ca interesul investitilor in ceea ce priveste companiile de IT este indreptat catre Microsoft, Apple, Google si Facebook, in aceasta ordine.

"Ceilalti sunt cotati la 4-5 ori vanzarile, ei sunt cotati la 18! Nu comentam nici la ei nici la Linkedin multiplul de profitabilitate, caci profitul este mic si nu prea este relevant. Dar de 18 ori vanzarile este foarte mult! Ei vand practic iluzia unor vanzari viitoare, unor profituri viitoare. Vor trebui sa faca eforturi foarte mari sa creasca mult, astfel incat sa sustina aceasta evaluare - eventual balansand scaderea sigura a multiplilor cu cresterea vanzarilor si a profitului", a precizat pe blogul personal Radu Georgescu.

Potrivit economistilor, Facebook ar putea fi mai ieftina chiar si decat LinkedIn care a crescut cu 109% de la listarea publica care a avut loc in mai 2011, companie evaluata de 5 ori peste valoarea sa reala.

De cealalta parte, ritmul de crestere a profitului anual a motorului de cautare Google a fost in medie de 73% de la listarea publica initiala din 2004, potrivit datelor Bloomberg.

Probleme in Paradis: Banii din publicitatea pe Facebook, in scadere

Pe langa neincrederea investitorilor in capacitatea Facebook de a produce smartphone-uri, reteaua de socializare se confrunta si cu scaderea veniturilor din publicitate.

Cu cateva zile inainte de listarea publica initiala, reprezentatii General Motors, cel mai mare investitor in publicitatea pe Facebook au anuntat retragerea a 10 milioane de dolari din contratul in valoare totala de peste 40 de milioane de dolari.

General Motors, compania cu cel mai mare buget de publicitate din SUA si prima companie care a investit in campanii de promovare pe Facebook s-a arata dezamagita de efectele pe care le au aceste campanii.

Cu toate acestea, lansarea unui smartphone care sa creeze o impresie buna ar putea readuce pe linia de plutire afacerea Facebook, sunt de parere specialistii citati de Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Facebook actiuni, #valoare actiuni Facebook, #listare actiuni Facebook, #minim actiuni Facebook , #Companii IT