Au umflat preturile: Producatorii de LCD-uri platesc 553 milioane de dolari

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 08:15
1504 citiri
Au umflat preturile: Producatorii de LCD-uri platesc 553 milioane de dolari

Samsung Electronics, Sharp si cinci alti producatori de ecrane cu cristale lichide au cazut de acord sa plateasca 553 de milioane de dolari pentru a solutiona cererile consumatorilor si autoritatilor, care acuza firmele ca au conspirat pentru a "umfla" preturile ecranelor LCD.

Potrivit acordului, Samsung va plati 240 de milioane de dolari, Sharp 115,5 milioane de dolari iar Chimei Innolux, o firma cu sediul in Taiwan, va plati 110 milioane de dolari, scrie Reuters.

Hitachi va fi nevoit sa plateasca 40 de milioane de dolari, in timp ce HannStar Display va plati 25,6 milioane de dolari, iar Epson, 2,85 milioane de dolari, arata documentele instantei de judecata.

Acest acord pune capat celui mai recent proces intemeiat pe crearea unui cartel international ilegal de a umfla preturile si de a inabusi concurenta pe piata panourilor LCD, intre 1999 si 2006, aducand daune de miliarde de dolari comertului american.

In decembrie 2006, autoritatile din Japonia, Coreea, Uniunea Europeana si SUA au aratat dovezi alte activitatilor anti-concurentiale sustinute de producatorii de panouri LCD, multe dintre companii recunoscandu-si vina si platind amenzi de peste 890 de milioane de dolari.

Cea mai recenta plata pentru compensarea daunelor in aceasta privinta se ridica la 539 de milioane de dolari si au drept scop rezolvarea cererilor cumparatorilor de LCD-uri.

Cinci dintre companiile implicate vor plati peste 14 milioane de dolari pentru a solutiona procesele civile si legale, deoarece sistemul ilegal de fixare a preturilor a manipulat acest sector de business si a obligat consumatorii sa suporte preturi umflate pentru LCD-uri.

De asemenea, companiile implicate au convenit sa instituie programe conforme antitrust si sa ajute la urmarirea penala a altor inculpati.

Acordul vine dupa ce anterior, un acord intre opt companii, printre care Samsung si Sharp, a stabilit sa se plateasca 388 de milioane de dolari pentru a solutiona litigiile cauzate cumparatorilor directi de panouri LCD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#litigii producatori LCD, #Samsung LCD, #Sharp LCD, #proces producatori LCD , #Companii IT