Bulgaria: Taxele mici si tinerii bine pregatiti atrag firmele IT

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 11:16
1583 citiri
Bulgaria: Taxele mici si tinerii bine pregatiti atrag firmele IT

Calificarea personalului si facilitatile economice oferite de statul bulgar sunt factorii care au cantarit cel mai greu in favoarea Bulgariei pentru companiile straine de IT care au dorit sa se delocalizeze.

Principalii producatori de software din tara vecina au confirmat acest lucru cu ocazia unui tur media in Bulgaria, organizat saptamana trecuta de catre Agentia bulgara de investitii pentru reprezentanti ai presei din Statele Unite, Europa si Asia.

Statul bulgar a reusit sa creeze un mediu economic favorabil pentru ca firmele de IT sa vina sa investeasca in Bulgaria, a declarat Stamen Kotchkov, vicepresedintele SAP Labs Bulgaria. Grupul german SAP este cel mai mare producator de software de afaceri din lume cu peste 54.000 de angajati si centre de dezvoltare in peste 50 de tari din intreaga lume. SAP Labs Bulgaria are peste 500 de angajati responsabili pentru aproape toate produsele Java dezvoltate de SAP.

Bulgaria are cele mai scazute taxe pentru companii si venituri personale din Uniunea Europeana (10%) iar impozitul pe dividende este de 5%. De asemenea, costul cu mana de lucru in Bulgaria este cel mai mic din Uniunea Europeana, la fel ca si pretul terenului si cel al energiei electrice.

'In mod obisnuit companiile de IT vin intr-o tara deoarece costurile sunt mai mici, dar nu acesta este si motivul pentru care raman. Companiile raman daca in acea tara gasesc personal de calitate', a declarat Ted Hampartzoumian, director operational al HP Bulgaria.

In 2005 grupul american Hewlett-Packard a demarat o analiza pentru a decide destinatia strategica unde va deschide un global delivering centre. Dupa o analiza amanuntita a resurselor disponibile si a potentialului de crestere, in 2006 HP a decis sa investeasca in Bulgaria.

'Am ales Bulgaria pentru ca am identificat un potential semnificativ in randul tinerilor care au trecut testele noastre, nu numai teste tehnice, dar si teste de limba. In concluzie, motivul principal au fost tinerii din Bulgaria', a declarat managerul general de la HP Bulgaria, Iravan Hira.

In prezent centrul HP Bulgaria este cel mai mare centru de ITO (servicii de outsourcing) al HP din Europa si totodata cel mai mare angajator din sectorul ICT din Bulgaria cu aproximativ 4.500 de angajati, dintre care aproximativ 3.300 sunt angajati direct ai HP, iar aproximativ 1.100 lucreaza la partenerii HP Bulgaria. Toti acesti angajati sprijina clientii HP din Europa, cu un accent special pe clientii din spatiul vorbitor de limba germana (DACH-Germania, Austria si Elvetia). In 2011 centrul HP din Bulgaria a exportat servicii in valoare de 214,5 milioane leva (109,7 milioane euro), echivalentul a 0,5% din exporturile totale ale Bulgariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Bulgaria investitii firme IT, #Bulgaria taxe si impozite, #Bulgaria absolventi IT , #Companii IT