Cat au castigat marile companii de tehnologie in 2012

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 14:57
2960 citiri
Cat au castigat marile companii de tehnologie in 2012

In 2012, piata IT a trecut printr-o serie de schimbari, fiind influentata de mai mult factori, printre care se numara vanzarile in scadere ale computerelor, spre deosebire de segmentul tabletelor si cel al smartphone-uri, care a inregistrat o crestere considerabila.

Un alt moment important a fost lansarea Windows 8. Iata un sumar al veniturilor obtinute de cele mai importante companii de tehnologie din lume:

Samsung Electronics

Lasand la o parte faptul ca a pierdut un proces impotriva Apple, in urma caruia trebuie sa plateasca peste un miliard de dolari, ultimele rezultate financiare inregistrate de Samsung Electronics au relevat un profit net de 5,97 miliarde de dolari in trimestrul trei al acestui an si un profit operational de 7,4 miliarde de dolari.

Estimarea companiei in fata investitorilor fusese un profit operational de 7,28 miliarde de dolari, valoare aproape dubla fata de perioada similara a anului trecut. Vanzarile foarte bune inregistrate de producator s-au datorat smartphone-urilor Galaxy S III. In acelasi timp, compania a avut vanzari profitabile si la nivelul pietei TV, dar si la nivelul pietei tabletelor.

Samsung a vandut peste 58 de milioane de telefoane mobile in trimestrul trei, fata de 26,9 milioane de unitati vandute de catre cel mai mare competitor al sau, Apple.

Intel Corp

Intel Corp, cel mai mare producator de procesoare din lume, a inregistrat un profit net de 3 miliarde de dolari, in scadere cu 14% in trimestrul trei din 2012, fata de perioada similara a anului trecut si se asteapta la o scadere si mai mare pentru trimestrul patru. Intel a dat vina pe economia globala pentru descresterea vanzarilor, dar analistii cred ca motivul care sta in spatele reducerii este faptul ca vanzarile de PC au fost erodate de vanzarile de tablete si smartphone-uri.

Intel a inregistrat venituri in valoare de 13,5 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2012 si un profit operational de 3,8 miliarde de dolari.

Google

Veniturile si castigurile Google au fost sub asteptarile analistilor. Cea mai mare parte a "problemelor" Google din trimestrul trei au fost cauzate de catre Motorola Mobility, producator de telefoane mobile pe care Google l-a achizitionat in luna mai pentru suma de 12,4 miliarde de dolari.

Chiar si in aceste conditii, Google a raportat venituri consolidate de 14,10 miliarde de dolari in trimestrul incheiat la 30 septembrie 2012, in crestere cu 45% fata de trimestrul trei din 2011.

Profitul operational al companiei in trimestrul trei a fost de 2,74 miliarde de dolari sau 19% din venituri.

Compania a avut pierderi de 527 de milioane de dolari din partea Motorola.

Google a avut un profit net de 2,18 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2012, comparativ cu un profit net de 2,73 miliarde de dolari, inregistrat in trimestrul similar din 2011.

IBM

Nici IBM n-a reusit sa respecte asteptarile analistilor. Profitul net a fost de 3,8 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2012, la o valoare similara cu cel inregistrat in trimestrul trei al anului trecut.

Veniturile companiei au fost in valoare de 24,7 miliarde de dolari in cel de-al treilea trimestru al acestui an, in scadere cu 5% fata de perioada similara din 2011.

Microsoft

Microsoft a inregistrat in anul financiar incheiat la 30 iunie 2012 venituri in valoare de 73,7 miliarde de dolari, fata de 69,9 miliarde de dolari in 2011.

Profitul net a scazut pana la 16,9 miliarde de dolari, de la 23,1 miliarde de dolari in anul financiar 2011.

Microsoft a vandut 40 de milioane de licente Windows 8 in luna lansarii, sugerand ca sistemul de operare se vinde mai rapid, iar cifrele sunt si mai mari fata de vanzarile inregistrate pentru Windows 7.

Facebook

Un miliard de oameni folosesc reteaua Facebook in fiecare luna, iar peste 600 de milioane se conecteaza in cea mai mare retea sociala prin intermediul dispozitivelor mobile.

In acest context, Facebook a inregistrat venituri de 1,26 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2012, comparativ cu 954 inregistrate in trimestrul trei al anului trecut.

Facebook a avut pierderi de 59 de milioane de dolari in trimestrul trei din 2012, fata de un profit net de 227 de milioane de dolari in trimestrul trei din 2011.

Apple

Trimestrul patru al acestui an a insemnat pentru Apple vanzari de 26,9 milioane de unitati iPhone si venituri de 36 de miliarde de dolari.

Apple a obtinut in trimestrul patru din 2012 un profit net in valoare de 8,67 miliarde de dolari, fata de 6,6 miliarde de dolari profit net inregistrat in trimestrul similar al anului trecut.

Apple a vandut in trimestrul patru 14 milioane de tablete iPad, in crestere cu 26% fata de trimestrul patru din 2011. Cea mai mare companie de tehnologie din lume a vandut si 4,9 milioane de MAC-uri, 5,3 milioane de iPod-uri.

Apple a generat un profit net de 41 de miliarde de dolari in anul fiscal 2012 si se asteapta la vanzari de 52 de miliarde de dolari in primul trimestru din 2013.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rezultate financiare companii tehnologie, #profit net companii tehnologie, #companii tech afaceri, #cifra afaceri 2012 companii tech , #Companii IT