Christine Lagarde cere marilor firme din domeniul tehnologiei sa plateasca mai multe taxe

Marti, 26 Martie 2019, ora 10:08
1858 citiri
Christine Lagarde cere marilor firme din domeniul tehnologiei sa plateasca mai multe taxe
Foto: CC0 Creative Commons

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut guvernelor sa colaboreze pentru a depasi obstacolele legale in vederea modificarii reglementarilor fiscale, informeaza publicatia britanica The Guardian.

Oficialul FMI se alatura astfel cererilor de a taxa suplimentar Google, Apple, Facebook si Amazon (asa-numita taxa GAFA), ca parte a unei revizuiri mai ample a impozitarii corporatiilor pe plan global.

Guvernele trebuie sa reactioneze in fata temerilor in crestere ca firmele digitale platesc prea putine taxe in majoritatea tarilor in care opereaza, ceea ce priveaza ministerele de finante de fondurile vitale necesare serviciilor publice si asistentei sociale. O regandire este necesara dupa publicarea unor rapoarte, inclusiv de la FMI, care arata ca sistemul de impozitare a corporatiilor nu a reusit sa reflecte schimbarile din economia mondiala, a afirmat Christine Lagarde intr-un discurs rostit luni la Washington.

Fara a nominaliza firmele individuale, oficialul FMI a declarat: "Un impuls pentru regandirea sistemului de impozitare a corporatiilor pe plan global trebuie sa vina in urma cresterii modelelor de afaceri extrem de profitabile din domeniul tehnologic".

Analizele FMI arata ca cele mai sarace state pierd venituri de miliarde de dolari din cauza tehnicilor de optimizare fiscala utilizate de multinationale, a explicat Lagarde. Conform datelor FMI publicate luna aceasta, 150 dintre cele mai sarace state pierd anuale venituri de aproximativ 200 de miliarde de dolari (sau aproximativ 1,3% din PIB).

De exemplu, tehnica de optimizare fiscala utilizata de Google, denumita "Double Irish, Dutch Sandwich", consta in transferul veniturilor realizate de o filiala irlandeza catre o societate olandeza fara niciun angajat, care ulterior le transfera catre o casuta postala din Insulele Bermude detinuta de o alta societate inregistrata in Irlanda. Timp de peste un deceniu, aceasta strategie perfect legala a permis Google sa plateasca taxe mai mici pentru profiturile realizate in strainatate.

In 12 martie, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au suspendat formal proiectul unei taxe europene asupra gigantilor mediului online (taxa GAFA), din cauza opozitiei a patru tari, si au trimis acest dosar la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), unde discutiile vor continua pentru ajungerea la un acord privind taxa internationala asupra gigantilor mediului online pana in 2020.

Asa cum era de asteptat, Irlanda, Suedia, Danemarca si Finlanda au respins aceasta initiativa legislativa europeana, ceea ce a condus la blocarea proiectului intrucat, in materie fiscala, pentru ajungerea la un acord este necesara unanimitatea la nivelul UE.

Reactia SUA nu a intarziat. Astfel, Washingtonul a anuntat ca are in vedere sesizarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) in legatura ca taxele, in opinia sa ''discriminatorii'', pe care Franta si alte tari europene vor sa le impuna gigantilor internetului, precum Facebook si Google, a indicat marti, la Paris, un oficial american.

''In interiorul guvernului nostru, unii analizeaza daca acest impact discriminatoriu ne-ar da dreptul (de contestare) in virtutea acordurilor comerciale si tratatelor OMC'', a indicat Chip Harter, responsabil al Ministerului Finantelor american si delegat american pentru tratative fiscale internationale.

Conform Reuters, care citeaza o serie de documente UE, propunerea viza introducerea rapida a unei taxe de 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activitati (publicitate sau revanzarea datelor personale).

In timp ce planul privind o taxa la nivel european a esuat, Franta, Italia si Spania au introdus taxe digitale la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#taxe IT Europa, #taxe companii IT Europa , #Companii IT