Concurenta incepe audierea firmelor implicate in investigatia pe piata de electrice si electronice

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 09:52
1557 citiri
Concurenta incepe audierea firmelor implicate in investigatia pe piata de electrice si electronice

Consiliul Concurentei va incepe in aceasta saptamana audierile in cadrul investigatiei pe piata comercializarii de echipamente electrice si electrocasnice, precum si pe cea a gestionarii deseurilor acestora, in care sunt implicate 60 de firme, si care trebuia finalizata anul trecut.

"Investigatia trebuia sa se finalizeze anul trecut, dar avocatii firmelor investigate au reusit sa ne amane audierea la vremea respectiva, facand niste obiectii procedurale. Am reusit sa castigam surprinzator de rapid. Am reusit in sase luni sa trecem si de Curtea de Apel si de Inalta Curte. Procesele au durat pana in iulie, cand ne-a venit hotararea Inaltei Curti. Atunci am reluat procedura de audiere, iar saptamana aceasta vom incepe audierile. Sunt 30 de firme miercuri si 30 de firme joi", a declarat agentiei Mediafax Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

El a aratat ca daca pana la audierile de miercuri nu mai exista nicio contestatie din partea firmelor investigate, Consiliul Concurentei va da o decizie in acest caz in cateva saptamani.

Investigatia a fost declansata initial in 2007 si avea ca obiect o posibila incalcare a legislatiei de concurenta de firmele membre ale Eco Tic-Asociatia de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de consum.

Din consiliul director al Eco Tic fac parte reprezentanti ai companiilor Agis Computer, Gemini, Maguay Impex, Panasonic, Scop Computers, IT Direct, MGT Educational, Uti Security & Fire Solutions, Abacus Systems&Solutions, Sistec Sbsol si R.H.S Company.

Investigatia a fost extinsa in 2010 si la celelalte organizatii colective din domeniul gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Astfel, Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre membrii sau parteneri ai Asociatiei Romane de Reciclare - RoRec si retailerii implicati in unele campanii de marketing buy-back desfasurate de aceasta. Investigatia are ca obiect si posibila incalcare a Legii Concurentei de catre Ministerul Mediului si Padurilor si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

In cadrul investigatiei se are in vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurential din legislatia specifica acestui sector, in special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionarii DEEE (timbrul verde), precum si la conditiile de autorizare si functionare a organizatiilor colective.

Membrii fondatori ai RoRec sunt companiile Amica, Arctic, Bosch Siemens Electrocasnice, Candy Hoover, Electrolux, Gorenje, Indesit, Philips, Groupe SEB si Whirlpool.

Consiliul Concurentei nu a precizat firmele implicate in investigatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#investigatii Consiliul Concurentei, #deseuri electronice, #piata electronice, #Consiliul Concurentei companii electronice , #Companii IT