Facebook, model de succes? Ce au invatat managerii romani de la Zuckerberg

Marti, 22 Mai 2012, ora 09:31
2269 citiri
Facebook, model de succes? Ce au invatat managerii romani de la Zuckerberg

Facebook este fara doar si poate compania care a tras jackpot-ul, listarea pe Bursa atragand atentia investitorilor asupra business-ului retelei de socializare. Care sunt ingredienele care au contribuit la construirea unei afaceri de o asemenea anvengura si ce ar putea invata antreprenorii romani din business-ul de milioane de dolari?

Facebook, construita de o echipa de manageri si finantatori

Desi povestea celei mai influente retele de socializare se invarte in jurul studentului la Harvard, Mark Zuckerberg, care a lansat un serviciu web pentru a interactiona cu colegii sai, succesul Facebook are in spate manageri care au pus umarul la crearea acestui business.

De la investitori care au sustinut financiar proiectul Facebook, pana la mentori de la care Zuckerberg a invatat secretele unui business de succes sau directori care s-au ocupat de companie cat timp antreprenorul lucra la alte proiecte, toti isi pot atribui o parte din succesul international pe care il are in prezent reteaua de socializare.

Sean Parker, Sheryl Sandberg sau Peter Thiel sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri care au crezut in ideea studentului la Harvard si au sustinut-o. Au primit in schimb, cateva milioane de dolari si atentia intregii lumi.

Antreprenoii romani, "One man show"

Antreprenorii romani, chiar si cand vine vorba de un domeniu inovator precum IT-ul inca merg pe principiul "one man show". Romanilor le lipseste capacitatea de a gestiona o afacere, este de parere fostul CEO Microsoft Romania, Silviu Hotaran, care, in prezent, ocupa functia de manager training Gustav Kaser Trainining International (GKTI).

"Parerea mea este ca noi suntem foarte buni in IT, creativitate, inteligenta rationala. Daca ne lipseste ceva este capacitatea de a gestiona o afacere, de a executa si a duce la bun sfarsit. Suntem foarte buni in strategii pe 20-25 de ani, suntem mai putini buni cu tacticile, cu executia de pe o zi pe alta. Adica sa ne atingem niste obiective clare pe termen scurt".

"Care ar putea sa fie cauza? Eu tot spun treaba asta si chiar cred ca ar trebui sa tinem cont de faptul ca succesul nu vine de unul singur. Ganditi-va ca in Romania, incepand cu scoala primara, apoi liceu si facultate se recompenseaza performanta individuala: sa fii cel mai bun in clasa, sa castigi olimpiade, sa castigi concursuri, a declarat pentru Business24 Silviu Hotaran.

Potrivit acestuia, sindromul "One man show" sau sindromul "antreprenorului" limiteaza cresterea si dezvoltarea.

Facebook, start-up "incurajat de finantatori"

Inceputa ca o retea care sa conecteze studentii de la mai multe universatati precum Stanford, Columbia si Yale, viziunea antreprenorului american a fost sustinuta de investitori.

Pe 27 septembrie 2004, Thiel a cumparat 9% din actiunile Facebook pentru 500.000 de dolari, devenind primul investitor extern al companiei.

Investitia era uriasa, tinand cont ca inainte compania functiona pe baza fondurilor date de parintii lui Zuckerberg, care facusera un imprumut la banca pentru a sustine afacerea.

In Romania, capacitatea pietii romanesti de a absorbi aceste lucruri este limitata, nu se poate compara cu capacitatea de absorbtie a unei piete occidentale sau cea americana.

"Daca startup-urile romanesti reusesc sa faca legaturi cu piata occidentala, aceasta este o metoda foarte buna de dezvoltare a potentialului nostru, care este foarte mare, dar trebuie concretizat.

Eu sunt convins ca se va intampla si in Romania. Sunt foarte multi antreprenori care fac legatura intre Romania si alte state. Este o oportunitate de care trebuie sa profitam", a adaugat Silviu Hotaran.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#afacere facebook, #succes Facebook, #antreprenori romani Facebook, #Hotaran Facebook, #Silviu Hotaran declaratii Facebook , #Companii IT