Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch a retrogradat OTE la "B minus"

Fitch a retrogradat OTE la "B minus"


Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la "BB" la "B minus", ratingul pe termen lung in valuta al grupului elen de telecomunicatii OTE (Hellenic Telecommunications Organisation), actionarul majoritar al Romtelecom.

Ratingurile raman sub supraveghere, cu implicatii negative.

Actiunea vine la o zi dupa retrogradarea ratingului suveran al Greciei (principala zona de operatiuni a companiei), de la "B minus" la "CCC" si atribuirea unui plafon de tara "B minus" pentru Grecia.

In cazul Greciei si al OTE, actiunea asupra plafonului de tara reflecta riscul crescut al iesirii Greciei din zona euro, care ar putea fi insotit de redenominarea monedei, ceea ce ar putea afecta actuala datorie denominata in euro a grupului elen de telecomunicatii.

Intr-un astfel de scenariu, apreciaza Fitch, exista numeroase incertitudini privind anvergura si eficacitatea controlului capitalului si aplicabilitatea la companiile din sectorul privat.

Iesirea Greciei din zona euro ar putea determina OTE sa majoreze tarifele pe plan intern

Fitch aprecia recent ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, OTE va ramane una din corporatiile cele mai puternice din Grecia, dar compania se va confrunta cu o povara enorma legata de obligatiunile sale denominate in euro, in urma devalorizarii fluxului de numerar in drahme. OTE ar putea fi nevoita sa majoreze tarifele pe plan intern, iar compania se va afla intr-o pozitie inferioara fata de concurentii sai din Grecia, Wind Hellas si Vodafone.

In ceea ce priveste ratingul, Fitch avertizeaza ca OTE s-ar putea confrunta cu o penurie de lichiditati in urma redenominarii datoriei sale, ceea ce va duce probabil la o revizuire in scadere a calificativelor in categoria "C" sau "D".

In plus, posibilitatea de a obtine sprijin financiar din partea Deutsche Telekom AG este luata si in considerare de Fitch in analiza sa.

OTE a anuntat un profit in crestere in T1

OTE a raportat un profit peste asteptari in primul trimestru din 2012, datorita vanzarii diviziei din Serbia si a reducerii costurilor. In perioada ianuarie-martie 2012, profitul net al OTE a urcat la 306,6 milioane de euro (396,48 milioane de dolari), fata de 30 milioane de euro in perioada similara din 2011, in timp ce analistii estimau un castig de 286,6 milioane de euro.

Numarul clientilor OTE a scazut in primele trei luni deoarece pe principalele piete ale companiei, in Grecia si Romania, clientii afectati de criza au preferat ofertele mai ieftine ale companiilor rivale.

Vanzarile au scazut cu 3,6%, la 1,18 miliarde de euro, fata de 1,16 miliarde de euro cat prognozau analistii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1088 ori