Florin Talpes, Bitdefender, catre oamenii de afaceri: Autoguvernati-va industria!

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 00:00
2718 citiri
Florin Talpes, Bitdefender, catre oamenii de afaceri: Autoguvernati-va industria!

Anul 2013 a fost pentru producatorul roman de solutii anitivirus Bitdefender un an cu crestere, iar in mediul de afaceri au fost tot mai multi intreprinzatorii care lucreaza in industriile creative, a declarat Florin Talpes, presedintele companiei, pentru Business24.

Perspectivele pentru anul 2014 sunt bune pentru mediul european, sunt mai putini nori negri decat in anii trecuti, a adaugat Talpes, adaugand ca se asteapta ca, in Romania, mediul de business sa devina un influentator major al actului de guvernare.

Pe plan personal, presedintele producatorului roman de solutii antivirus si-a propus o colaborarea mai mare cu fiii, iar oamenilor de afaceri le recomanda: "autoguvernati-va industria".

Cum a fost anul 2013 pentru afacerile dumneavoastra?

A fost un an cu o crestere buna, cu pietele SUA si Germania ca piloni ai cresterii. In acelasi timp a fost si un an in care am continuat sa construim bazele cresterii din anii viitori.

Dar pentru mediul de afaceri, in general?

Cred ca a fost un an amestecat pentru mediul de afaceri din Romania. Pe de o parte Europa, principala piata de export a Romaniei, da semne de revigorare, mesajele sunt tot mai clare: "Europa a iesit din criza".

In acelasi timp a crescut valoarea adaugata a exporturilor romanesti prin exportul de produse cu inalta integrare tehnologica. Industria romaneasca de IT a crescut si nu ma refer la piata locala, care e distorsionata de sectorul public, ci la exporturi. Si cred ca va urma o crestere accentuata a exporturilor industriei romanesti de software.

Vad din ce in ce mai numerosi, mai activi si mai puternici intreprinzatorii care lucreaza in industriile creative.

Pe de alta parte, din pacate nu putem vorbi in Romania de prea multa predictibilitate, nu exista un fir rosu care sa te ajute sa prevezi, iar principala responsabilitate o are clasa politica, incluzand guvernarea, care decide cadrul de joc al economiei nu dupa nevoile economiei Romaniei ci dupa nevoile de grup, nevoi de pastrare si exploatare a puterii politice.

Iar trimestrul al patrulea din 2013, a fost si continua sa fie catastrofal din acest punct de vedere, a fost un razboi declarat predictibilitatii.

Ce va propuneti pentru afacerile dumneavoastra, in noul an?

Pentru 2014 tintim o crestere accelerata, bazata pe cele mai importante piete pentru noi: America de Nord si Europa de Vest.

Ce schimbari asteptati de la 2014, din punct de vedere al mediului de business?

Mediul economic european imi arata crestere, potential de export, perspective bune pentru 2014, mai putini nori negri ca in ultimii cinci ani.

Pe de alta parte, guvernarea a infuriat si in acelasi timp a bagat groaza in mediul de afaceri prin nonsalanta cu care ia masuri care pot intoarce economia cu fundul in sus, masuri luate nu pe strategii/politici economice, cu pur si simplu din ratiuni adhoc, electorale.

De aceea, ma astept ca in 2014 in Romania mediul de business sa devina un influentator major al actului de guvernare.

Prea multa vreme mediul de business a fost un simplu spectator care mai mult nu si-a exprimat opiniile decat si le-a exprimat. In mediul de business in general deciziile se iau pe analize, folosind din plin date, urmarind alegerea optima pentru intreaga companie si apoi monitorizand la sange executia impreuna cu revizuirea deciziilor.

Comparativ, in guvernarea Romaniei, impresia generala e ca deciziile se iau nu pe datele Romaniei ci pe datele unor personaje care isi urmaresc o agenda personala.

E ca si cum intr-o companie, cand luam decizii nu ne gandim la dezvoltarea companiei, la mersul ei, ci lasam pe unul din angajati sa ia decizii cum vrea, in functie de interesele lui personale, in detrimentul actionarilor si al celorlalti angajati si folosind resursele companiei. Asa ceva ar fi inacceptabil. Acel angajat ar fi imediat eliminat.

Dar pe de alta parte, noi, mediul de business, pana acum am actionat ca si cum am fi considerat normal ca la nivelul guvernarii, interesele personale ale unor romani, sa decida mersul tarii, in defavoarea Romaniei si a romanilor.

Deci ma astept ca mediul de business sa se autoconstientizeze, sa se organizeze, sa isi construiasca strategii pe termen lung pe industrii, pe care sa le urmareasca cu obstinatie. Sa nu mai lase guvernele sa decida pentru intreg mediul de business in numele unor interese personale.

Ma astept, de asemenea, ca mediul de business, intreprinzatorii, managerii, colegii lor sa se implice in viata societatii. E momentul ca partea sanatoasa a societatii (care e covarsitor majoritara) sa nu mai considere ca e normal ca Romania sa fie mosia unor persoane care pot sa faca ce vor cu ea.

Pentru ca in acelasi timp avem nevoie de institutii care sa favorizeze prosperitatea intregii natiuni si nu doar a unor privilegiati. Lipsa unui cadru institutional care sa functioneze cu adevarat, franeaza dezvoltarea economica, a mediului de afaceri si implicit prosperitatea.

V-ati propus schimbari si pe plan personal? V-ati setat obiective? Care ar fi acestea?

O mai mare colaborare cu fiii nostri. Au un foarte mare potential si am vrea ca unele proiecte pe care le avem sa beneficieze de potentialul lor.

Exista ceva ce n-ati reusit sa realizati in 2013, dar ramane obligatoriu de indeplinit in 2014?

E cea mai lunga lista. Dar pe primul loc ramane recrutarea unor oameni cheie in zona de management a vanzarilor (pozitii globale) internationale. Ne dorim sa fie romani.

Ce le urati oamenilor de afaceri care ne citesc, pentru noul an?

Gasiti alti intreprinzatori ca si dumneavoastra, faceti eforturi sa va aliniati, sa ganditi strategii ale industriei pe care o creati/dezvoltati si actionati in liniile acelei strategii.

Exprimati-va deschis si hotarat. Nu mai lasati impostura, lipsa de profesionalism sa se erijeze in guvernarea industriei dumneavoastra. Autoguvernati-va industria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#florin talpes, #talpes bitdefender, #talpes 2014 , #Companii IT