Germania si Franta sprijina o taxa digitala la nivelul UE pentru gigantii Internetului

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:14
2066 citiri
Germania si Franta sprijina o taxa digitala la nivelul UE pentru gigantii Internetului
Foto: CC0 Creative Commons

Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, s-a declarat, luni, in favoarea ajungerii la un acord cu privire la o taxa digitala la nivelul UE pentru gigantii Internetului cu prilejul reuniunii din decembrie a ministrilor europeni de Finante, adaugand ca sprijina modelul francez.

Propunerea dezbatuta in prezent a fost prezentata in luna martie de Comisia Europeana si vizeaza in principal gigantii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook si Amazon, reuniti sub acronimul GAFA.

Propunerea vizeaza introducerea rapida a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activitati (publicitate sau revanzarea datelor personale), pana cand va fi negociata o solutie la scara mondiala in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite Reuters.

"Daca negocierile continua asa cum s-au derulat pana acum, vom discuta si peste 100 de ani. De acea sprijin modelul francez si vreau ca sumele rezultate sa ajunga la UE", a declarat Olaf Scholz pentru Der Spiegel.

Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a declarat si el luni ca au fost facute progrese si ca sunt aproape de un acord.

Pentru a fi introdusa noua taxa digitala are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE. Cu toate acestea, in randul statelor membre UE exista insa dezacorduri cu privire la taxa propusa de Comisia Europeana pentru gigantii Internetului. Unele state membre UE se opun acestui proiect, in special Irlanda, unde mai multi giganti din domeniul internetului si-au infiintat cartierul general european.

Scholz a mai spus ca UE ar trebui sa faca progrese cu un nivel minim al taxei pe companii si pe taxarea efectiva a companiilor digitale incepand din luna ianuarie 2021, daca statele nu vor reusi sa ajunga la un acord international cu privire la evitarea platei taxei. "In principiu, suntem de acord cu prietenii nostri francezi cu privire la o astfel de strategie in doi pasi", a spus Scholz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#taxa digitala UE, #taxa giganti IT , #Companii IT