Google pe urmele Microsoft: CE ar putea aplica o amenda de 4 mld. de dolari

Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:24
1663 citiri
Google pe urmele Microsoft: CE ar putea aplica o amenda de 4 mld. de dolari

Google cauta raspunsul la intrebarea de patru miliarde de dolari: exista o abordare care sa convinga reprezentantii Uniunii Europene sa aplice sanctiuni mai putin severe in procesele care au ca obiect concurenta?

Cel mai mare motor de cautare din lume a intrat in vizorul reprezentantilor UE in noiembrie 2010. Comisia Europeana a initiat o investigatie dupa ce au primit reclamatii ca ar fi abuzat de pozitia de lider pentru a "zdrobi" companii mai mici, acuzatii care erau facut in general la adresa Microsoft, scrie Reuters.

Comisia Europeana ar putea amenda Google cu pana la 10% din veniturile sale globale, de aproape 40 de miliarde de dolari anul trecut, si sa opereze schimbari in operatiunile sale. Alternativa, nenumarate procese in instantele UE, care ar putea afecta imaginea companiei.

Deciziile cheie urmeaza a fi pronuntate in urmatoarele luni, si toti participantii la ancheta spera ca acesta sa fie mai bune decate cele anterioare. Comisia Europeana a fost criticata ca solutii in cazurile de Concurenta sunt data foarte greu, tinand cont de domeniul in care activezeaza companiile si nevoia permanenta de inovatie.

Joaquin Almunia, seful departamentului Concurenta, a declarat luna trecuta ca spera sa se obtina o solutie intr-un timp mult mai scurt fata cea data la precedentul proces cu acelasi obiect.

Almunia a precizat inca "are inca temeri legate de pozitia dominanta pe care Google o are, pozitie care ii permite sa practice "tertipuri" care pot fi considerate abuz de putere". Printre acestea se numara si posibilitatea ca directionarii utilizatorilor generali catre propriile servicicii de cautare specializate, departe de concurenta.

Ultimatumul CE: Google are pana in Iulie sa arate cat este de dispus sa modifice algoritmii

El a adaugat ca reprezentantii Google au avut timp pana in iulie sa vina cu solutii, pentru a putea vedea cat din modelul operational sunt dispusi sa modifice. Google ar putea fi obligat sa renunte la anumite aspecte din algoritmii de cautare, considerati secrete ale companiei, si asemananate cu formula secreta pentru Coca Cola.

De cand au inceput investigatiile UE, presedintele executiv al companiei, Eric Schmidt a fost in campanie pentru a "afisa" Google intr-o lumina reconciliatorie, subliniind beneficiile pe care Europa le are de pe urma motorului de cautare. Compania a sponsorizat mai multe studii de piata, unul dintre ele aratand ca internetul creaza 2,6 locuri de munca pentru fiecare job pe care il "compromite".

Google, nu este primul gigant IT care trebuie sa faca fata unor astfel de procese, in care sunt acuzati ca nu dau nicio sansa companiilor mai mici.

In 1998, compania Microsoft era acuzata ca nu ofera suficienta informatie companiilor care vor sa utilizeze sistemul de opearare Windows. Bill Gates declara la acea vreme ca reprezentantii concurentei se folosesc de legislatia UE "pentru a reduce la tacere" impactul pe care il are noul sistem de operare Windows.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#proces google, #Concurenta Google, #Google Comisia Europeana, #Google cercetare CE , #Companii IT