Industria romaneasca de IT risca sa se prabuseasca intocmai ca metalurgia, daca statul nu ia masuri

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:08
5766 citiri
Industria romaneasca de IT risca sa se prabuseasca intocmai ca metalurgia, daca statul nu ia masuri
Foto: CC0 Creative Commons

Sectorul IT&software romanesc tinde sa devina ringul marilor jucatori internationali, in conditiile in care tot mai multe startup-uri romanesti, intreprinderi mici si mijlocii, se confrunta cu conditii vitrege in piata, provocate pe de o parte de concurenta acerba a multinationalelor si pe de alta de deciziile fiscale controversate si de absenta unor masuri de stimulare economica, se arata intr-un studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.

Daca, pe ansamblu, industria software din Romania se afla pe un trend pozitiv, cu potentialul de a asigura peste 10% din PIB in urmatorii ani, de la 6% in prezent, in interiorul industriei, fenomenul concentrarii afacerilor in mainile unui numar redus de jucatori, in special multinationale, tinde sa devina tot mai acut, arata datele studiului KeysFin, preluate din barometrul privind starea business-ului romanesc.

Statistica arata ca mai mult de 60% din industria software este controlata, in prezent, de marii investitori straini. Daca in 2012, cea mai mare parte din piata apartinea IMM- urilor, in 2016 s-a ajuns ca marii jucatori sa detina 36%, iar fenomenul tinde sa se acutizeze.

'Daca in 2012, firmele mici si mijlocii generau 25% din cifra de afaceri, cu 10% mai mult decat corporatiile, in 2016, procentele s-au schimbat substantial. Cele mai mari 40 de firme din piata au ajuns sa o domine (36%), cu afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.

Spre comparatie, cele 17.000 de microintreprinderi, in general startup-uri, inregistreaza venituri sub un milion de euro.

Segmentul de mijloc, al firmelor mici si medii, s-a subtiat considerabil, adunand numai 1.216 firme, majoritatea lor cu venituri sub 8 milioane de euro', spun expertii de la KeysFin.

IT-ul risca sa se prabuseasca intocmai ca metalurgia romaneasca

Intrarea jucatorilor straini a influentat evolutia pietei muncii in acest sector. Forta financiara semnificativa a acestora a determinat o adevarata migratie a angajatilor din micile companii. Astfel, s-a ajuns ca primii cinci angajatori din acest sector sa absoarba peste 12.000 de angajati, reprezentand 12% din totalul angajatilor din industrie.

Intrarea jucatorilor straini in piata a determinat si o crestere spectaculoasa a costurilor cu forta de munca, cu 42% fata de anul de referinta 2012. Daca acum cinci ani firmele asigurau un cost mediu de 13.600 euro/angajat, in 2016 s-a ajuns la 19.394 euro.

Cu toate acestea, productivitatea muncii in acest sector a avansat ceva mai lent, de la 43.793 euro/angajat in 2012, la 46.415 euro/angajat in 2016.

'Firmele mari au atras 65% din forta de munca din acest sector. Un indicator semnificativ care arata dezechilibrul din aceasta industrie, controlata tot mai mult de multinationale. In aceste conditii s-a ajuns ca 47,6% dintre firmele din acest sector sa nu inregistreze niciun angajat in 2016', afirma expertii.

Realizatorii studiului spun ca este un fenomen constatat si in alte sectoare ale economiei, precum metalurgia. In studiul dedicat acestui sector, KeysFin arata ca,

din momentul in care Romania nu a mai fost atractiva pentru investitorii mari, industria metalurgica s-a prabusit, iar consecintele sociale au fost pe masura

. Absenta unui echilibru in astfel de industrii poate determina consecinte semnificative din punct de vedere economic si social.

'Concurenta acerba a dus inovatia romaneasca in sectorul software la un standard competitiv la nivel international. Este de remarcat numarul mare de startup-uri, semn ca tinerii IT-isti continua sa aiba incredere ca pot reusi pe cont propriu in acest domeniu', spun specialistii.

Software-ul romanesc a devenit un obiectiv cu adevarat strategic pentru economia romanesca si este nevoie ca statul sa vina cu un sprijin tot mai activ.

'In conditiile in care piata a ajuns sa fie dominata de multinationale, este absolut nevoie de dezvoltarea unui mecanism de sustinere a sectorului IMM, prin facilitati fiscale, prin simplificarea accesului la finantarile europene, prin dezvoltarea unor parcuri investitionale.

In conditiile in care economia mondiala se bazeaza tot mai mult pe software, sustinerea inovatiei si tehnologiei trebuie sa devina un obiectiv strategic pentru Romania, mai cu seama ca tarile din jurul nostru, precum Bulgaria, au investit masiv in acest segment, iar concurenta la nivel global este tot mai mare', apreciaza analistii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, piata de software europeana ar urma sa creasca semnificativ in urmatorii trei ani si sa atinga nivelul de 280 de miliarde de euro in 2020, cu peste 30 de miliarde de euro peste nivelul din acest an.

Cate firme de IT sunt in Romania

Conform datelor din septembrie 2017, in Romania activau 19.068 firme de software, in crestere cu peste 1.000 fata de 2016 (17.421), respectiv cu mai mult de 8.000 peste nivelul din 2012 (11.090 firme active). Afacerile sectorului, in 2016, erau de 4,8 miliarde de euro, fata de 3 miliarde in 2012, cu un profit de 571 milioane euro, dublu fata de acum cinci ani.

Din punct de vedere al reprezentarii la nivel regional, mai mult de 42% dintre firme activau in Bucuresti (7.771 companii), urmate de cele din Nord-Vest (15,2%), unde erau inregistrate 2.809 societati.

Potrivit studiului, cele mai mari afaceri in sectorul IT&software romanesc le realizeaza Oracle (200 milioane euro in 2016), in topul investitorilor compania fiind urmata de IBM, cu afaceri de 179 milioane euro, Ericsson (160 milioane euro), Bitdefender (100 milioane euro) si Endava (69 milioane euro).

Statistica arata ca 60% din piata apartine firmelor straine, primii trei mari investitori (Olanda, Germania si SUA) concentrand mai mult de jumatate din afaceri. Din punct de vedere al numarului de firme cu capital strain, cele mai multe aveau capital german (324), urmate de cele cu investitori din Italia (260), Franta (209) si SUA (176).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#afaceri IT Romania, #multinationale IT Romania , #Companii IT