Industria tech chineza isi declara independenta: Americanilor li se arata usa

Luni, 02 Iunie 2014, ora 13:52
3055 citiri
Industria tech chineza isi declara independenta: Americanilor li se arata usa

Multa vreme, fotomodelele din Occident au fost la mare cautare pe catwalk-urile din Shanghai si Beijing, sau pentru sedintele foto din acele zone. Cu toate acestea, cateva zeci dintre ele au fost arestate recent de politie si expulzate din tara pentru presupuse infractiuni legate de vize.

Frumoasele cu picioare lungi, scrie The Economist, nu sunt insa singurele prezente straine aflate sub amenintarea expulzarii din China. Exista zvonuri cum ca intreprinderile controlate de stat (SOEs) nu vor mai avea voie sa achizitioneze echipamente de telecomunicatii Cisco si servere IBM. Mai mult, saptamana aceasta, "Financial Times" anunta faptul ca firmelor de consultanta precum McKinsley si Bain li s-ar fi interzis sa mai lucreze pentru SOEs.

Companiile americane de tehnologie par sa nu fi fost informate insa de vreorestrictie. Marile firme guvernamentale spun - cu timiditate - ca nu au primit nicio nota informativa legata de rezilierea contractelor cu firmele de consultanta. Bancile de stat sunt incapabile sa confirme prezenta acestei dispozitii.

Cert este ca aceste zvonuri vin ca o replica la vestea ca America vrea sa urmareasca cinci membri ai Amatei chineze de Eliberare a Poporului pentru presupuse atacuri informationale asupra secretelor industriale. Lucru care a provocat indignare in China. Afirmatiile lui Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA), cu privire la hackingul american asupra unor obiective strategice chineze i-au determinat pe multi localnici sa spuna ca yankeii sunt ipocriti.

Industria tech, prinsa in razboiul diplomatic dintre SUA si China

Se poate spune ca este vorba despre o manevra politica - ar fi explicatia pentru aceasta rafala de zvonuri recente. Bazandu-se pe acest argument, oficialii chinezi vor sa ameninte cu expulzarea unor importante firme americane, astfel incat sa forteze Statele Unite sa isi reconsidere noua ofensiva informatica. Daca America impune sanctiuni punitive, atunci zvonurile de astazi vor deveni politica oficiala de maine.

Oficialii chinezi sunt ingrijorati, de asemenea, ca firmele americane le-ar putea oferi spionilor lor accesul pe usa din spate in interiorul tintelor strategice chineze. Departamentul de Dezvoltare si Comisia pentru Reforma Nationala, un puternic organism oficial, intentioneaza sa intensifice controlul asupra investitiilor straine, din motive de securitate nationala. Oficiul de Stat pentru Informatii pe Internet din China, un alt organism oficial, spune ca va stabili un nou proces de verificare pentru a vedea daca produsele si serviciile straine de tehnologie si informatie sunt compatibile cu securitatea nationala.

Cu toate acestea, este vorba cu siguranta si de o oportunitate comerciala. Oficialii chinezi spera sa stimuleze marile companii nationale de tehnologie, dar acest efort risca sa afecteze alte firme din China. Unele companii de renume, precum Huawei si Lenovo, au produse bune, desi kiturile lor nu sunt la fel de sofisticate ca ale rivalilor americani. Alte firme locale fac produse slabe, care nu tin seama de interesul marilor companii chineze. Inspur Group, un producator local de servere, tocmai si-a lansat propriul produs de vanzari "IBM-Inspur".

O noua interdictie pentru companiile de stat va duce doar la incurajarea utilizarii ilicite a copiilor Windows 8, cel mai nou sistem de operare al Microsoft.

Nationalismul tehnologic este in crestere, iar riscul este ca ambele parti vor avea de pierdut.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#industrie tech China, #companii americane china, #nationalism tech China, #razboi IT China SUA , #Companii IT