Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:19
1933 citiri
Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri

Veniturile Intel au scazut in trimestrul trei al lui 2012 cu 5%, pana la 13,5 miliarde de dolari. Veniturile IBM au suferit si ele o reducere de 5,4% fata de anul anterior, ajungand la 24,75 miliarde de dolari, in timp ce pretul actiunilor companiei a avut o scadere pe bursa de 3,5%, marti dupa-amiaza.

Aceste probleme vin pe fondul crizei economice globale, dar si a concurentei din partea tabletelor. Conform reprezentantilor Intel, cererea de PC-uri a scazut la jumatate fata de volumul obisnuit al acestei perioade, desi in general inceperea anului scolar si a celui universitar duce la o crestere a vanzarilor de PC-uri, relateaza CNN Money.

Aceasta situatie a dus la reducerea vanzarilor de chip-uri Intel pentru calculatoare personale cu 8%, in aceeasi proportie cu care s-au micsorat si vanzarile de PC-uri pe piata mondiala.

Intel nu considera ca trimestrul curent va aduce imbunatatiri. "Rezultatele trimestrului trei reflecta in continuare un mediu economic tot mai dificil", a declarat Paul Otellini, CEO Intel.

Oficialul se arata insa optimist in legatura cu strategia companiei si capacitatea acesteia de a raspunde cerintelor de pe pietele pe care activeaza.

Desi a avut vanzari in scadere, Intel a reusit sa depaseasca prognozele mult mai pesimiste de pe Wall Street, iar performanta sa a fost net superioara rivalului sau AMD, pretul actiunilor acestei companii scazand cu aproape 50%.

IBM a inceput si ea sa se resimta dupa criza din Europa, veniturile din aceasta regiune scazand cu 9% fata de anul trecut, in timp ce vanzarile din America s-au redus cu 4%, iar cele din Asia au crescut cu doar 1%.

Spre deosebire de Intel, afacerile IBM acopera domenii mult mai diverse, de la dezvoltarea de hardware si software, la consultanta si alte servicii IT. Datorita marimii companiei si gamei vaste de produse si servicii pe care IBM le ofera, investitorii tind sa considere castigurile ei drept un indicator al nivelului cererii si al cheltuielilor din sectorul tehnologic corporate.

In ciuda scaderii suferite marti, actiunile IBM au avut o crestere constanta in ultimii ani, in 2012 pretul ridicandu-se cu 15%, peste nivelul de 4% al rivalului Cisco, dar sub cel de 24% al Oracle, precizeaza CNN Money.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#vanzari IBM, #vanzari Intel, #actiuni IBM, #scadere piata PC , #Companii IT