Listarea Facebook: Premisele unui esec

Marti, 22 Mai 2012, ora 18:43
1746 citiri
Listarea Facebook: Premisele unui esec

Dupa listarea Facebook, considerata "evenimentul bursier al anului", actiunile retelei de socializare au inregistrat un declin in serie, chiar si de 30% sub pretul obtinut inainte de oferta publica initiala.

Care sunt "vinovatii" care au creat premiselele esecului unei astfel de listari? "Organizatorii au estimat gresit nivelul real al cererii, iar executia a fost un adevarat esec pentru Nasdaq", a declarat pentru Bloomberg Michael Mullaney, investitor Fiduciary Trust.

"Investitorii dau vina in special pe Morgan Staley", a adaugat Mullaney. Banca este unul dintre cei mai importanti "organizatori" dintr-o serie de 33 de institutii financiar-bancare care s-au ocupat de listarea Facebook, scrie Businessinsider.

"Ei au supraevaluat entuziasmul si au interpretat gresit cererea de pe piata", a spus Keith Witz, director de investitii pentru Fifth Third Asset Management care a cumparat actiuni Facebook.

Cronica unui posibil esec rasunator

Facebook a crescut cu 25% volumul actiunilor oferite, cu o zi inainte de listarea publica initiala, dupa ce, cu o zi inainte ridicase pretul per actiune de la 28-35 de dolari, la 34-38 de dolari actiunea.

Daca ar fi pastrat conditiile initiale, investitorii ar fi avut sanse mai mari sa vada o crestere a a valorii in prima sedinta de tranzactionare dupa listare.

Actiunile Facebook au crescut vineri cu numai 0,6%, dupa interventia Morgan Stanley pe piata pentru a preveni caderea cotatiei sub pragul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala.

Unii investitori sustin ca se simt inselati de cei care au aranjat oferta, si care ar fi antrenat artificial cererea, prin cresterea pretului si volumului actiunilor scoase pe piata in IPO.

Evolutia Facebook pe Nasdaq in prima zi de tranzactionare

Actiunile Facebook se tranzactionau luni, inainte de deschiderea bursei, la 36,76 dolari, in scadere cu 3,8% fata de inchiderea de vineri - 38,23 dolari.

Actiunile cotate pe bursa din Statele Unite pot fi tranzactionate si in afara programului obisnuit al bursei, cu o ora si jumatate inainte de deschidere, dar si dupa inchiderea sedintei.

Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionate sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.

Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri de 10-50%.

Evolutia actiunilor Facebook marti

Valoarea actiunilor Facebook a scazut, din nou, marti, la deschiderea Nasdaq, declin pus pe seama reevaluarii facute de Morgan Stanley.

Actiunile Facebook au atins un minim de 31,73 de dolari, cu 7,4% mai putin decat valoarea minima inregistrata ziua precedenta.

Actiunile sunt tranzactionate cu 17,1% sub pretul obtinut la listarea publica initiala de 38 de dolari per actiune si cu 30% mai putin decat valoarea maxima de 45 de dolari per actiune, obtinuta vineri.

Titlurile Facebook au pierdut 11% din valoare la sedinta de tranzactionare de luni, cand capitalizarea a ajuns la aproape 93 miliarde de dolari, de la circa 104 miliarde de dolari la momentul listarii si la inchiderea sedintei de vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#actiuni Facebook Nasdaq, #investitori Facebook, #actiuni Facebook listare Nasdaq, #Morgan Stanley actiuni Facebook , #Companii IT