Miscari importante pe piata de telecom: Japonezii vor sa cucereasca America

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:15
1392 citiri
Miscari importante pe piata de telecom: Japonezii vor sa cucereasca America

Softbank, al treilea mare operator telecom din Japonia, vrea sa preia 70% din actiunile companiei americane Sprint Nextel, in schimbul sumei de 20 miliarde de dolari.

Softbank urmareste diversicarea geografica a afacerilor, pe fondul contractiei pietei nipone. Vanzarile de telefoane mobile au scazut in Japonia cu 27% in ultimii cinci ani, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, Sprint are nevoie de bani pentru a finanta investitiile in reteaua de mare viteza LTE/4G, pentru a-si reduce gradul de indatorare si, eventual, pentru a cumpara competitori mai mici si a ataca gigantii Verizon Wireless si AT&T.

Tranzactia va fi compusa din actiuni existente in valoare de 12 miliarde de dolari si un pachet de titluri nou emise in valoare de opt miliarde de dolari, la un pret mai ridicat fata de cotatia bursiera, au declarat surse apropiate discutiilor dintre grupul japonez si Sprint, al treilea mare operator telecom din SUA.

La 20 miliarde de dolari, preluarea va fi cea mai mare achizitie efectuata de o companie japoneza in strainatate in ultimii 12 ani.

Softbank si Sprint ar putea anunta fuziunea in cursul zilei de luni, 15 octombrie.

Actiunile Softbank au scazut luni la Tokyo cu 7,1%, dupa un declin de 12% in sedinta de vineri, cand au aparut primele zvonuri ca grupul japonez ar putea prelua Sprint.

Titlurile companiei americane au inchis vineri la New York in scadere cu 0,5%.

Sprint incearca inca sa se redreseze dupa ce a fuzionat cu Nextel in 2007, tranzactie de 36 miliarde de dolari. In aceasta perioada, compania a pierdut 7,7 milioane de abonati si a suferit prejudicii de imagine dupa numeroase plangeri privind calitatea serviciilor oferite.

Valoarea activelor Nextel preluate a fost depreciata contabil in acesti cinci ani cu 30 miliarde de dolari, reprezentand 80% din pretul de achizitie.

Piata americana a telefoanelor mobile este inca in crestere, cu vanzari de 191 milioane unitati anul trecut, fata de 182 milioane in 2007.

In Japonia, vanzarile de telefoane au coborat la 38 milioane unitati anul trecut, de la 52 milioane in 2007, potrivit companiei de cercetare de piata IDC.

Cea mai mare preluare efectuata pana in prezent de o companie japoneza in strainatate este achizitionarea grupului britanic Gallaher de catre Japan Tobacco in 2007, pentru 19 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#achiztii Softbank, #Softbank achizitie Sprint, #fuziune Softbank Sprint, #fuziune piata telecomunicatii , #Companii IT