Nokia despre sechestrul ANAF: Colaboram cu autoritatile

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 15:55
1359 citiri
Nokia despre sechestrul ANAF: Colaboram cu autoritatile

Reprezentantii Nokia Romania afirma, referitor la sechestrul aplicat de ANAF pentru o datorie de 10 milioane de dolari, ca situatia este analizata si ca se va colabora cu autoritatile pentru a fi solutionata in mod satisfacator.

"Analizam situatia si colaboram cu autoritatea locala pentru a ne asigura ca este solutionata in mod satisfacator", au anuntat, vineri, reprezentantii Nokia Romania, citati de Mediafax.

ANAF a instituit, vineri, sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplatite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedura fiscala, masurile asiguratorii se instituie atunci cand exista pericolul instrainarii bunurilor de catre o societate datornica.

Nokia a incalcat legislatia, solicitand scutirea de la plata taxelor vamale

"Am inceput un control in 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o suma de 10 milioane de dolari, dar masura nu pericliteaza activitatea societatii in continuare. Este o masura preventiva", a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Presedintele Fiscului a aratat ca sechestrul a fost instituit pe o suprafata de 28.000 de metri patrati asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile si halele de productie.

Nokia a incalcat legislatia pentru ca a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale in cazul unor importuri de componente, desi produsele erau deja asamblate si aduse din tari extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, a declarat vicepresedintele ANAF, Viorel Comanita.

Nokia a inclcat regulamentul Uniunii Europene privind scutirea de taxe vamale pentru componente care sunt ulterior asamblate in state din spatiul comunitar

"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia sa vina sub forma de piese, iar cablul, transformatorul si celelalte componente sa se asambleze la fabrica din Romania pentru a putea beneficia de scutire vamala. Modalitatea prin care Nokia facea acest lucru era ca produsele veneau deja asamblate, iar angajatii doar le mutau in alte cutii, fara a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comanita, care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.

Comanita a aratat ca Nokia a incalcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevad scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate in state din spatiul comunitar, astfel incat sa nu mai poata fi readuse in stare initiala.

Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din tari precum China, Taiwan sau SUA, care au fost ulterior comercializate fara niciun fel de transformari.

El a dat ca exemplu transformatoarele utilizate ca incarcatoare pentru telefoane, precum si bateriile.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa inchida fabrica de la Jucu (judetul Cluj), in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor. Procedurile de inchidere a fabricii sunt derulate pana la finele anului, un numar total de 2.200 angajati pierzandu-si locurile de munca.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Nokia fabrica Jucu sechestru ANAF , #Companii IT