Piata romaneasca de software a crescut anul trecut cu 5,7%, la 572,3 milioane euro

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 17:30
1368 citiri
Piata romaneasca de software a crescut anul trecut cu 5,7%, la 572,3 milioane euro

Piata romaneasca de software a crescut anul trecut cu 5,7%, la 572,3 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si IDC Romania.

Din totalul pietei, sectorul de dezvoltare de aplicatii software la comanda a urcat cu 4,5%, la 292,9 milioane euro, din care exportul reprezinta 83,1%.

Partea licente software a atins 190,3 milioane euro, in urcare cu 7% fata de 2011, iar cea de cercetare-dezvoltare in domeniu a totalizat 88,99 milioane euro, de la 83,2 milioane euro in 2011.

Piata IT, care include si partea hardware, s-a ridicat la 2,27 miliarde de euro (2,92 miliarde de dolari), nivel similar anului 2011, potrivit IDC.

Rata de crestere medie anuala a pietei IT pentru urmatorii 5 ani este de 2,4%

Conform studiului, rata de crestere medie anuala a pietei IT prognozata pentru urmatorii cinci ani este de 2,4%, in timp ce piata aplicatiilor software va inregistra, in conditiile actuale ale mediului de afaceri, un avans mediu anual de 3,3%, ceea ce reprezinta o oportunitate de crestere pentru companiile care dezvolta aplicatii software.

"Suntem intr-un moment extrem de important pentru industria romaneasca de software. Din ce in ce mai multe companii sunt constiente ca o crestere accelerata poate fi posibila doar daca vor reusi sa faca tranzitia de la modelul traditional de business, bazat pe dezvoltare de software la cerere, catre crearea de produse si servicii inovatoare", a declarat presedintele ANIS, Andrei Pitis.

Dintre companiile de software si servicii care au raspuns la chestionarul care a stat la baza studiului ANIS, doar 11% sunt inregistrate exclusiv ca dezvoltatoare de aplicatii software, care insa genereaza aproape 30% din volumul de venituri.

"Cu alte cuvinte, daca toate companiile de software si servicii din Romania ar dezvolta aplicatii software atunci valoarea pietei de profil s-ar tripla", a spus Pitis.

In acelasi timp, cele 43% dintre firmele care realizeaza exclusiv aplicatii software la comanda genereaza 53% din volumul de venituri.

"60% dintre companiile cu care am discutat aloca mai putin de 15% din cifra de afaceri pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, esentiale in crearea de aplicatii software, in timp ce 16% nu au buget dedicat acestui tip de activitati in cadrul companiei", a afirmat seful IDC Romania, Laurentiu Popescu.

Costul generat de activitatea de cercetare-dezvoltare este una dintre cele mai importante bariere pe care companiile le-au identificat referitor la implicarea in proiecte care sa genereze aplicatii software proprietare (intellectual property).

Resursele umane, importante

La fel de importante sunt componenta de resurse umane si zona de sustinere guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului.

"Unul dintre motivele cele mai importante pentru care am pornit acest studiu in cadrul ANIS a fost sa masuram indicatorii principali ai industriei. Pornind de la statusul actual, putem sa propunem actiuni si proiecte concrete care sa ajute companiile. Vrem ca acest studiu sa fie punctul de plecare pentru un proces de crestere accelerata a industriei - ca valoare a veniturilor, numar de oameni implicati si mai ales valoare adaugata generata", a spus Pitis.

In industria software din Romania, circa 60.000 de angajati

Potrivit reprezentantului ANIS, in industria romaneasca de software activeaza aproximativ 60.000 de persoane, din care 80% sunt specialisti IT.

Studiul comandat de ANIS asupra companiilor locale de software arata ca principalii competitori in ce priveste atragerea de proiecte offshore/nearshore sunt Rusia - 26%, Ucraina - 23%, Bulgaria - 17% si Polonia - 16%.

Cele mai importante argumente ale Romaniei pentru atragerea de investitii straine sunt numarul angajatilor din sector, numarul studentilor in domeniile stiinta, tehnologie, inginerie si matematica si competentele lingvistice.

"In plus, Romania este considerata o tara cu talent si excelenta in programare, si multi investitori si-au localizat aici operatiunile de cercetare-dezvoltare. Desi inca exista provocari in mediul de afaceri general, profilul de resurse umane din Romania va ramane pe radarul investitorilor offshore/nearshore interesati de Europa Centrala si de Est pentru operatiunile specifice", potrivit studiului.

Principala provocare pentru companiile de profil o reprezinta rata mare de fluctuatie a personalului, aspect care afecteaza buna planificare a proiectului de dezvoltare a unui produs software.

A doua cea mai importanta provocare este lipsa facilitatilor guvernamentale care sa incurajeze companiile sa abordeze acest tip de proiecte, impreuna cu bugetele de marketing insuficiente care sa sustina campaniile de lansare de produse. Alte bariere includ costurile de cercetare-dezvoltare ridicate, mediul foarte competitiv si legislatia insuficienta pentru protejarea proprietatii intelectuale.

Studiul ANIS a luat in calcul raspunsurile unui chestionar cantitativ transmis unui numar de 201 companii care activeaza in domeniul dezvoltarii de produse software sau de aplicatii executate la comanda.

Companiile au fost selectate aleatoriu din bazele de date care includ companiile de dezvoltare software din Romania.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#industria software, #studiu software , #Companii IT