Producatorul BlackBerry trebuie sa plateasca daune de aproape 150 milioane de dolari

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 17:11
1261 citiri
Producatorul BlackBerry trebuie sa plateasca daune de aproape 150 milioane de dolari

Research in Motion, producatorul BlackBerry, a primit o amenda usturatoare pentru incalcarea unor brevete. RIM se chinuie in prezent sa revina in competitie, dupa ce a fost intrecuta in vanzari de numerosi producatori de smartphone-uri, iar actiunile companiei s-au prabusit.

RIM va fi nevoita sa plateasca 147,2 milioane de dolari in daune pentru incalcarea unor brevete ale Mformation Technologies Inc, scrie Bloomberg.

Juratii au ajuns la concluzia ca Mformation, cu sediul in Edison, New Jersey, are dreptate si ca au avut dovezi concludente in procesul desfasurat intr-un tribunal din San Francisco. Conform acestora, software-ul RIM care permite companiilor sa controleze device-urile angajatilor de la distanta prin intermediul unui server incalca brevetul detinut de Mformation. Software-ul se numeste BlackBerry Enterprise Server.

Mformation, producator de software-uri de management pentru dispozitive mobile, a intentat proces RIM in 2008 pentru doua brevete incalcate. Compania sustine ca a dezvaluit detalii despre tehnologiile folosite in cadrul unor discutii despre obtinerea licentelor. Dupa ce a refuzat sa achizitioneze licenta, producatorul BlackBerry a modificat software-ul pentru a include sistemul patentat.

RIM a negat aceste afirmatii si a sustinut ca brevetele nu sunt valide. Cu toate acestea, Mformation a dovedit ca RIM trebuie sa plateasca cate 8 dolari pentru fiecare dintre cele 18,4 milioane de unitati vandute, totalizand 147,2 milioane de dolari.

Avocatul Mformation a declarat ca amenda se aplica doar dispozitivelor vandute catre clientii non-guvernamentali din SUA. Daca ar fi fost luate in calcul si vanzarile din afara Statelor Unite si a clientilor guvernamentali, suma s-ar fi dublat sau chiar triplat.

Presedintele RIM, Barbara Stymiest a declarat recent ca inainte de lansarea noilor terminale BlackBerry 10 din ianuarie, compania ia in calcul toate optiunile strategice. Lansarea sistemului de operare BlackBerry 10 este doar unul din punctele planului companiei de revenire. In iunie, RIM a raportat pierderi trimestriale care, fara cheltuielile de restructurare, sunt de cinci ori mai mari decat estimarile analistilor.

Vanzarile companiei au scazut cu 43% la 2,8 miliarde de dolari, iar compania a anuntat ca va renunta la 5.000 de angajati, aproximativ o treime din forta de munca. Actiunile RIM s-au depreciat cu 95% fata de maximul atins in 2008, iar cota de piata a companiei a scazut la 6,4%. Comparativ, telefoanele cu sistem de operare Android acopera 59% din piata, iar Apple 23%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#amenda Research In motion, #amenda BlackBerry, #amenda companii IT , #Companii IT